Al dan niet oude gasketel vervangen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Al dan niet oude gasketel vervangen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van chris-15
29/07/2007 - 20:54

Ik ben (was?????) van plan om mijn oude gasketel te laten vervangen door een condensatie-gaswandketel.
Bij het zoeken naar inlichtingen over de soorten ketels, merken van ketels enz, viel het mij op dat mijn jaarlijks verbruik van m3 gas niet zo hoog was. Met mijn oude gasketel van 32Kw verbruik ik om en rond de 1800m3 per jaar.
Ik heb die ketel zo geconfigureerd dat de brander alleen in werking komt wanneer de thermostaat dat vraagt. Nadat thermostaat de brander heeft stilgelegd werkt de pomp nog een 10 minuten verder. De watertemperatuur hou ik tussen de 60° à 70°. Mijn warm tapwater komt van een doorstromer.
Mijn huis is een alleenstaande woning van 180m2 matig geisoleerd, dwz isolatie in de spouwmuren en dubbel glas.
Gezien het een woning is zonder verdieping is alleen isolatie aangebracht op de vloer van de zolder.
In de living en de keuken hou ik het steeds op 20°, in de badkamer op 22° en de rest van de woning (slaapkamers en garage) wordt alleen verwarmd bij hevige koude.
Volgens de bestekken die ik op heden heb ontvangen zou het vervangen van de ketel ongeveer €5000 à €5500 kosten.
Natuurlijk zeggen die installateurs dat de ketel vervangen aan te raden is en dat ik een forse besparing zal doen op mijn gasverbruik. Niemand zegt hoeveel dat zal zijn.
Nu komt de vraag: zou ik mijn ketel al dan niet vervangen?
Kan ik zelf een berekening maken hoeveel ik kan besparen, of is er ergens op het net een programma te vinden waarmee ik dat kan doen?

13 Reacties

Reacties

afbeelding van fre-2
29/07/2007 - 23:41
Fre

Dag Chris, ik denk je het antwoord al aangeeft... neen niet vervangen. De 'real
world' - besparing zal zeer beperkt zijn. Daarnaast staat een stevig
kostenplaatje. Je kan wel fiscaal aftrekken (als je voldoende belastingen
betaalde!) en hier en daar en premie. Misschien komt het dan wel interessanter
uit.

Ik heb een eerlijke installateur over de vloer gehad. Ik had net dezelfde vraag en
een gelijkaardige situatie als jij qua energiegebruik. Deze man zei: als verkoper
moet ik ja zeggen, maar het gezond verstand zegt: neen. Drie maand later
kreeg ik een mail van hem: hij was failliet.

Moraal van het verhaal?

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/07/2007 - 08:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

een degentlijke ketel 2000a2500 euro 1dagwerk 375euro
5000a5500 goed verdiend,
plus dat zij nogeens verdienen aan de ketel en matriaal.
heb het zelf op 1dag gedaan oude mazout ketel uitgebroken en nieuwe ketel opgehangen,en ik moest nog een paar maal naar de winkel voor matriaal

afbeelding van rene-11
30/07/2007 - 08:58

Om te kunnen bepalen welke winst u zou kunnen maken met het plaatsen van een nieuwe ketel zouden we eerst wat meer gegevens over uw huidige ketel op tafel zien te krijgen:

leeftijd, merk, type en evt gemeten rendement ?

U zegt dat uw warm tapwater van een doorstromer komt, ik neem aan dat dit niet uw verwarmingketel is (combi ketel) ?
Heeft deze trouwens een waakvlam indien het een apart toestel is ?

Verder ter overweging:

Als uw doel is een energiezuinig verwarmingssysteem dan komen er toch een aantal factoren om de hoek kijken:

1. Een condensatieketel kan zijn hoge rendement pas realiseren bij een maximale retourtemperatuur onder de 45 graden. Dit betekend dat uw huidige gebruikstemperatuur waarschijnlijk te hoog is. OM te kijken of dit met lagere temperaturen ook kan werken zal u uw warmteverlies per kamer en het geinstalleerde verwarmingsvermogen dienen te weten.

2. Als uw 1800m3 gas per jaar gebruikt en u heeft een 32 kw ketel dan is zeer waarschijnlijk uw ketel te groot. Een juist gedemimensioneerde ketel bespaart 3% energie.
Om dit te bepalen zal uw een warmteverliesberekening op nivo van uw huis dienen te weten.

3. Een juiste plaatsing van uw ketel(in het midden van uw verwarmingssysteem) kan ook nog eens tot 2% besparen.
Als u dit voorlegd aan uw installateur zal hij hier zeker een advies over kunnen geven.

Verdere aandachtspunten:

Schoorsteen dient geschikt te zijn voor het te plaatsen toestel. Laat uw installateur hier goed naar kijken.

Hoofdverdeelleidingen van uw verwarming goed isoleren.

afbeelding van maarten-16
30/07/2007 - 10:44

de vernieuwing van onze ketel kostte 3500€. Een vaillant 296 met doorstromer. We hebben wel lang moeten zoeken om deze prijs te vinden (6 installateurs over de vloer gehad).

Ons huis is vergelijkbaar met dat van u. Wij hopen richting 1000m³/jaar te gaan.
Uit de eerste resultaten kunnen wij een daling van het verbruik van een 25% voor verwarming en 40% voor warmwater afleiden.
Onze vorige ketel was wel overgedimensioneerd 40kW HR van Radson 7 jaar oud. Deze ketel verbruikte wel 1m³/dag enkel voor de waakvlam.
Nu met die subsidies en belastingsvoordeel moet je er wel komen hoor. Wij rekenen op terug verdienen over 7 jaar. Waarschijnlijk gaan de gasprijzen toch enkel stijgen de komende jaren. Maar we doen het natuurlijk ook voor het milieu.

afbeelding van chris-15
30/07/2007 - 10:52

Bedankt voor de vlugge reacties. Het begon mij ook te dagen dat al die beloftes over die minimale stookkosten verkoperpraatjes zijn.
Rene, ik heb uw reactie tweemaal gelezen, 3% op een juist gedimensioneerde ketel, reken daarbij dan nog ongeveer 5% winst voor een condensatieketel dan kom ik op ongeveer 8% misschien maximum 10%. Dat zou uitkomen op een besparing van ongeveer 180M3 of omgerekend ongeveer 2100Kwh. Reken ik 5 cEuro per KWh dan is mijn jaarlijkse winst ongeveer €105. Reken €5000 voor de installatie, werk en materiaal, dan doe ik pas voordeel na ongeveer 47 jaar. Ik ben nu 62 jaar en zal dus 109 jaar moeten worden om van het voordeel te kunnen genieten.(als ik zo oud zou worden en het daarbij dan nog zou beseffen)
Ik weet dat de bovenstaande berekening niet helemaal correct is, dat er geen rekening is gehouden met de duurder wordende gasprijs en dat hier en daar nog enkele procenten winst kan worden gemaakt met isolatiewerken. Maar ik zal nooit tot de 30% komen waar men hier en daar mee schermt.
Om nu op uw vragen te antwoorden Rene, mijn ketel is een Chappee van 1980 type Gazobel IIC en die zou een verbruik hebben van 4.5 m3/h.
De doorstromer is redelijk recent model die werkt zonder waakvlam en is modulerend.
Voordat ik overga tot het laten installeren van een nieuwe ketel zal ik toch nog een een goed gesprek moeten hebben met de installateurs die mij een offerte hebben gedaan.

afbeelding van chris-15
30/07/2007 - 11:16

Maarten, ik had uw reaktie nog niet gelezen toen ik mijn antwoord hierboven schreef. Maar 25% daling in het verbruik voor de verwarming zeg mij wel wat. Ook uw offerte lijkt we heel aantrekkelijk. Voor mij was het goedkoopste voorstel een Buderus GB 132-24K plaatsing en alle materialen inbegrepen voor € 4934 BTW in maar zonder de plaatsing van een rookgasflexibel in de schouw.
Ik lees ook dat er wordt beweerd dat de afbraak en plaatsing in één dag kan gebeuren terwijl alle installateurs bij mij beweerden dat daar twee dagen voor nogi zijn.

afbeelding van chris.verschuere
30/07/2007 - 12:20

Rene dat werpt een heel ander licht op de zaak. In dat geval en met die percentages zal ik het dan toch zeker men ketel laten vervangen.
De beste offerte die ik tot heden heb ontvangen is, zoals eerder gezegd, een Boderus GB 132-24K. Dus een type met een doorstromer voor het tapwater.
Ik heb er als een een vraag oer gesteld in een eerder onderwerp, maar zal het toch nog eens opwerpen. Bij ons is het leidigwater hard, tot zeer hard. Weet u wat de invloed is van die kalk op de doorstromer? Is die kalkgevoelig, zijn er merken of systemen die niet kalkgevoegig zijn? Zou en kleine boiler +/- 100 liter een betere oplossing zijn?

afbeelding van maarten-16
30/07/2007 - 12:30

Chris,

Vele offertes zijn er duidelijk over. De installatie van de ketel hier heeft 1 dag en 2 uur gekost met 2 personen. Hiervoor 1500€ vragen is zakkenvullerij, om het dan nog niet de hebben over de % dat ze nemen op hun materialen. Blijkbaar zijn er te weinig installateurs en die subsidies hebben de prijzen geen goed gedaan.
De 2 de goedkoopste offerte was een Viessmann vitodens 200 voor ongeveer 4100€. Die hebben we niet gekozen omdat de doorstromer afspringt bij minder dan 3 l/min (1,5 voor vaillant) en omdat de installateur niet echt medewerkend was.

Pas wel op met hard water. Bij ons staat een waterverzachter (oost Vl-brabant).

Sukses,

Maarten

afbeelding van chris.verschuere
30/07/2007 - 13:45

Bedankt Maarten, ik zal mij niet laten opjagen en toch nog enkele offertes laten maken. Zo te zien is daar wel geld mee te winnen.

afbeelding van sabbe
31/07/2007 - 23:26

Chris, wij hebben vorig jaar onze cv-ketel met afzonderlijke doorstromer laten vervangen door een vitodens 300. In het seizoen 2005-2006 hadden we met onze oude configuratie een verbruik van ongeveer 3000 m3 gas.
Met de nieuwe verwarmingsketel + zonneboiler (zonneboiler is pas actief van april) hadden we voor het seizoen 2006-2007 een verbruik van 1600 m3. Er dient wel bijgezegd te worden dat we in oktober geen verwarming hadden, dus ook geen verbruik. En dat het natuurlijk een zachte winter is geweest.
Ik schat voor een gewoon jaar dat we op een verbruik gaan zitten van 2000 m3. Wat dan toch een vermindering is met 33%.

Verdere maatregelen in de toekomst (verder isoleren) hopen we ons verbruik nog naar beneden te halen.

afbeelding van hendrik de corte
19/08/2007 - 11:03

Zelf ook een paar jaar geleden oude stookketel met opslagboiler vervangen door nieuwe condensatieketel met doorstromer voor warm water.
Eerste jaar 30 % besparing op totaal. Uit cijfers van de zomermaanden als geen verwarming nodig is, bleek bij de aanmaak van warm water zelfs besparing van 75 %.
Laatste winter zelfs 50 % minder verbruik dan twee jaar geleden maar dat heeft natuurlijk ook met de zachte winter te maken.
Wat de terugverdientijd is van de vervanging hangt, naast de nette-kostprijs (wat je betaald min belastingkorting min premie(s)) natuurlijk af van je oorspronkelijke verbruik.
In een goed geïsoleerde kleine woning waar je zelden thuis bent zal de energiebesparing natuurlijk kleiner zijn dan in een grote, matig geïsoleerde woning waar het de hele dag warm moet zijn. Bijgevolg is in de kleine goed geïsoleerde woning de terugverdientijd van de nieuwe ketel langer.
In het algemeen is de vervanging van een oude stookketel voor de gemiddelde Vlaamse (niet of slecht geïsoleerde)woning zonder veel twijfel de maatregel die toelaat het meeste energie te besparen en met de beste terugverdientijd.
Terugverdientijden zijn echter geen goede manier om het financiële plaatje te bekijken. Je moet het rendement berekenen. Het rendement hangt ook af van de levensduur van de maatregelen.
Isolatie gaat normaal gezien even lang mee als de woning en dit zelfs zonder onderhoudskosten.
Als je huis er nog 50 jaar staat dan brengt isolatie nog 50 jaar op. Wellicht is deze levensduur momenteel slechts bij grove benadering te schatten.
Je nieuwe verwarmingsketel zal echter gegarandeerd een kortere levensduur hebben. Ik hoor cijfers van 15 jaar??

Voor alle duidelijkheid: ik pleit hier niet voor het ene of het andere. Het is duidelijk dat zowel isolatie als een rendabele ketel uiterst belangrijk zijn om energie te sparen. Vanuit financieel oogpunt zijn ze beiden ongetwijfeld rendabeler dat uw geld op uw spaarboek laten staan en zelfs rendabeler dan pensioensparen.

groeten
rik

afbeelding van lambert-2
19/08/2007 - 11:40

Met dezelfde 17 jarige mazoutketel heb ik dit jaar een besparing van 30-40%.

Dezelfde zachte winter, maar met één verschil tov de vorige jaren: HR Thermoparels in de spouw (7-8cm) gespoten op 11 december 2006.

Alleen maar ter bevestiging op wat Rik aangeeft dat beide investeringen een rol spelen.

Hup naar het volgende project :-)

afbeelding van hendrik de corte
19/08/2007 - 12:37

Voor iemand me terecht wijst:
Toekomstig rendement hangt uiteraard ook af van de toekomstige energieprijzen.

Laat ons het er op houden dat die moeilijk te voorspellen zijn (al geloof ik zelf dat ze gaan stijgen, met tijdelijke dalingen tussenin).
Om de vergelijking met het verwachte rendement van pensioensparen te maken: als je je geld erin belegd via een klassiek fonds (geen verzekering, dus groot deel in aandelen) dan weet je ook niet hoe de aandelen gaan evolueren tot je pensioen. (de meeste mensen geloven ook - op basis van de geschiedenis - dat die gaan stijgen, met tijdelijke dalingen tussenin).

PS Heb intussen superisolerend glas geplaatst. Ik kijk uit naar verschil in verbruik volgende winter.

groeten
rik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.