afzelia voor ramen | Ecobouwers.be

U bent hier

afzelia voor ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dn
13/06/2005 - 11:49
dn

Is afzelia goed hout om als buitenschrijnwerkerij te gebruiken. Of toch beter kiezen voor afromosia?

Vriendelijk bedankt

3 Reacties

Reacties

afbeelding van didier-4
22/11/2005 - 20:33
DnA

@Filip J, sorry man, maar ik moet toch even reageren op je weinig genuanceerde en misschien wel kortzichtige reactie.

Ja als je je gading (esthetisch/kwalitatief) bij europees hout vindt is het in theorie te verkiezen omwille van de kortere transportafstand MAAR:
-enkel als het om FSC-hout gaat (ben bvb nog niet veel FSC-eik tegengekomen)
-uit mijn cursus duurzame ontwikkeling weet ik dat het voor de tropische bossen beter is om tropisch FSC-hout te kopen dan tropisch hout te boycotten: de zuiderse buren moeten ook eten, en als het woud geen geld uit bosbouw oplevert, wordt 't wel platgebrand voor intensieve akkerbouw, meestal nog een monoteelt die enkele jaren later een uitgeputte bodem oplevert.

Dus: koop gerust trpisch FSC hout

een geïnformeerde

afbeelding van mathieu-1
22/11/2005 - 22:39

Deze gegevens komen uit 'De houtgids'
In dit boekje zijn alle courantehoutsoorten beschreven met vermelding van oorsprong en beschikbaarheid.

Voor afzelia:
Is niet bedreigd, maar wel zijn verwante soorten. Het kan zeer moeilijk zijn om na te gaan welke soort er aangeboden wordt. Er zijn meldingen van duurzame bronnen, maar er isweinig bewijs van gecertificeerde voorraad.

Afromosia
Is opgenomen in de CITES appendix I, wat wil zeggen dat het risico van uitsterven bestaat. Er is geen aanwijzing voor gecertificeerd hout.

Wat eik (en andere Europese houtsoorten) betreft.
Zal misschien moeilijk gecertifeerd te vinden zijn, maar men kan er vanuit gaan dat het hout verantwoord te gebruiken is.

afbeelding van didier-4
23/11/2005 - 10:27

Mathieu, er zijn nog andere tropische houtsoorten dan Afzelia D en Afrormosia hé. En een aantal daarvan hebben al netjes een FSC-label gehaald. FSC-bossen zorgen voor werkgelegenheid bij de plaatselijke bevolking dankzij de selectieve en dus arbeisintensievere kap, en zorgen er daardoor voor dat het bos/woud de broodwinning voor generatie na generatie wordt. Tropisch FSC-hout kopen is dus een vorm van ontwikkelingssamenwerking.

En alle europees hout safe??? Vertel dat maar eens aan al die actievoerders in Scandinavië die trachten te voorkomen dat ook de laatste oerbossen voor de bijl gaan. 't zelfde in Polen en waarschijnlijke ook de andere Oost-Europese.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.