Afwerking passiefhuisramen | Ecobouwers.be

U bent hier

Afwerking passiefhuisramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ruudvdh
28/01/2011 - 11:55

Hallo,

ik heb even jullie hulp nodig. Deze week werden onze passiefhuisramen geplaatst. Nu zit ik met de vraag hoe ik deze best afwerk?
Met andere woorden hoe realiseer ik de luchtdichting binnen, eventuele isolatie nog langs buiten. Nu zit het raam in een multiplexkader vast met schroeven in de raamopening en opgespoten met pur.

Stel dat ik een proclima-folie aanbreng om de dagkanten luchtdicht te laten aansluiten op de muur, hoe werk ik dan nadien af met fermacell zonder de luchtdichting te doorbreken. Kan de fermacell gelijmd worden op de folie? En welke folie en tape van proclima gebruik ik best. De afstanden tss multiplexkader en osb zijn vaak voor alle ramen/deuren groter dan 2 à 3 cm. De naden tss kader en raam, en plaatsen waar schroeven in zitten ook best opkitten met orcon f?

En wat doe ik aan de buitenzijde? Maak ik dit ook luchtdicht en/of winddicht? Uitwerken met celit, volstaat dit? Aan de buitenzijde van ons houtskelet hangt voorlopig rond de ramen solitex wa te bengelen. Hoe verbind ik dit? Onderaan ramen en deuren is al epdm-waterdichting aangebracht, maar zijkanten en bovenzijde staan nog 'open'.

Hopelijk is de foto duidelijk genoeg?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Nils D
28/01/2011 - 21:30

Aftapen met Tescon Vana rondom langs binnen, bestaat ook in grotere breedtes, indien nodig een stuk DA (de groene van ProClima) gebruiken. Opvullen waar nodig met stukjes rotswol. Fermacell niet of schroef je gewoon dwars door alle luchtdichtingsproducten, zolang je de nieten en schroeven er niet uithaalt is de laag nog steeds luchtdicht. Je raamplaatser heeft normaal gezien al Orcon voorzien tussen kader en raam.  Schroeven hoef je niet op te spuiten.

Ik kan de situatie buiten moeilijker inschatten. Ik denk: solitex tegen mpx-kader aftapen met Vana, ook opvullen met rotswol. Ik weet niet hoe je dagkanten afgewerkt worden dus daar kan ik niks zinnigs over vertellen. In ieder geval hoeft er enkel onderaan EPDM geplaatst te worden ivm afwatering.

Is je aannemer gaan lopen misschien? ;-)

Succes!

afbeelding van stefan-14
29/01/2011 - 17:26

ik hoop dat onze ramen beter worden ingebouwd, OSB tov raam???

waarom loopt die OSB niet door tot aan "stijl" tegen raam?

 

 

afbeelding van Nils D
29/01/2011 - 22:16

Omdat je je ramen 8 weken op voorhand moet bestellen en dus met voldoende speling rekening moet houden. Het is inderdaad wat veel op deze foto maar op zich heeft dit geen kwalitatieve gevolgen.

afbeelding van stefan-14
30/01/2011 - 10:48

amai, zo een triestige uitleg, volgens mij typisch probleem uit bouwsector

dit is hier toch een HSB ??? dan kan je in principe op minder dan één cm juist ramen bestellen zonder dat skelet er staat

 

bekijk eens foto's van andere aannemers, werven, ...

 

MVG
Stefan

 

afbeelding van bertvdg
31/01/2011 - 08:13

Ik vind dat ook raar. Je kan de OSB toch tot tegen de raamopening laten lopen? Uw raam is toch altijd kleiner dan het raamgat, dus dat moet er toch in geraken zonder extra OSB weg te laten?

 

Nu, een drama is dat niet. Kan perfect worden afgeplakt.

afbeelding van ruudvdh
31/01/2011 - 16:50

 Bedankt al voor de reacties. De getoonde foto is het meest extreme geval. De andere ramen hebben de gebruikelijke opening van 1 à 2 cm of minder. Ik vroeg me gewoon af, of ik met een bredere tape gewoon de overgang maak of niet, en hoe ik de luchtdichting intact houd. Bij het bewuste raam moet iemand zich vergist hebben bij het meten...

afbeelding van ruudvdh
31/01/2011 - 16:53

 ik wacht ook nog op de juiste doorsnedes van de architecten, maar wou dit voorbije weekend al eens goed bekijken hoe het een en ander op te lossen. Heeft er iemand misschien foto's van hoe hij/zij de ramen heeft afgetaped?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.