Afstellen viessmann vitodens 300 W | Ecobouwers.be

U bent hier

Afstellen viessmann vitodens 300 W

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Ivan Uyt
17/01/2013 - 19:42

Sinds deze zomer heb ik een CV installatie Viessmann vitodens 300 W. Tijdens de voorbije koude nachten merk ik op dat de werkelijke temperatuur tijdens de nacht veel hoger is dan gevraagd. Ik vraag 16° maar het blijft bijna 20° in de woning. De ketel blijft de ganse nacht rustig doorwerken. Vermoedelijk zal ik dit voelen in het gasverbruik. De installatie is met een binnenthermostaat (vitotrol 300 A) en een buitenvoeler.Volgens de installateur zou dit "normaal" zijn. Ik zou wel liever hebben dat ik tijdens de nacht de gevraagde temeratuur kan krijgen.

8 Reacties

Reacties

afbeelding van bramcup
17/01/2013 - 22:02
afbeelding van s35canaveral
18/01/2013 - 14:39

Hallo Ivan, wat in de link van bramcup beschreven wordt is idd. waar : staat je stooklijn niet te steil, heb jekampertemperatuurbijschakeling of niet..dit heeft invloed op je temperatuur bij verlaagde werking. Er is nog een code die invloed heeft bij vrieskou : nl. F8 in codering 2. Ik citeer " Temperatuurgrens voor opheffing van de verlaagde werking -5°C" en verder " Bij werking met verlaagde kamertemperatuur kan de verlaagde gewenste kamertemperatuur afhankelijk van de buitentemperatuur automatisch verhoogd worden " Dus voor mij betekent dit : zodra het -5° vriest is het normaal dat je ketel harder gaat stoken dan de door jou ingestelde 16°. Je zou bvb F8 kunnen verhogen naar -10°, zo'n temperaturen zijn momenteel gelukkig (nog) niet aan de orde van de dag :)

afbeelding van bramcup
18/01/2013 - 15:43

s35canaveral,

Wat je zegt klopt idd maar er is daar ook nog een andere temperatuurgrens mee gemoeid. Hij begint bij -5 met de ophef van verlaagde werking en gaat dan rechtlijnig omhoog tot ie uiteindelijk op je ingestelde stooklijn ( dagtemperatuur ) uitkomt als het buiten -16 °C ( dacht dat dit de fabrieksinstelling was ) is. Denk dus niet dat je hier veel van merk als het buiten "slechts" -7 °C koud is. Alles hangt natuurlijk wel af van de stijlheid van je stooklijn en de gevraagde binnentemperatuur bij normale werking.   

afbeelding van bramcup
18/01/2013 - 15:51

Ivan,

 

Wat je ook kan doen is simpelweg je temperatuur voor verlaagde werking op 12 °C zetten ipv 16 °C .... Of zet hem op 3 °C als je woning goed is geïsoleerd zodat je pomp ook uitvalt 's nachts zolang het buiten niet kouder wordt als 3 °C ....  

afbeelding van Ivan Uyt
18/01/2013 - 19:08

Ik had de gevraagde teperatuur al eens ingesteld op 13° maar toch bleef de brander verder draaien en bleef het 19° in huis. Toen ik vanavond thuis kwam was het maar 16°(gevraagde temp stond nog op 13°). Ik kan op een digital thermometer de temperatuur van tijdens de dag aflezen en zie dat het kwik gezakt is tot 13°.  Vandaag was het een stukje minder koud dus kan het zijn dat het te maken heeft met de de vriesinstelling. Tijdens de periode dat de brander bleef werken stond naast het zonnetje (tijdens de dag) of maan (tijdens de nacht) een "ijskristal". Dit symbool in nu weg doordat het minder koud is en blijkbaar werkt de brander terug zoals gevraagd.

Alvast hartelijk dank voor de info. Ikzelf durf er voorlopig niets aan veranderen maar zal er mijn technieker over aanspreken

afbeelding van bramcup
19/01/2013 - 00:00

Denk toch dat je best je handleiding eens leest hoor, Ivan ... Ik heb zo een vermoeden dat je de vitotrol ( dat ding wat in je living hangt ) gebruikt als een simpele aan/uit thermostaat. Je moet de instellingen veranderen in de vitotronic die in je ketel is ingebouwd ( dat zwarte ding met die display en die knopjes ) ... hier kan je de (nacht)verlagingstemperatuur en al de rest instellen ...

afbeelding van Lacroix
18/01/2013 - 22:10

adres B5 instellen (als je tenminste een Vitotrol hebt).

afbeelding van Ivan Uyt
19/01/2013 - 14:24

Ik gebruik de vitotron niet als aan uit systeem hoor. Hij staat ingesteld  op dag, nacht en week-end (via het ingebouwde programma) zodat alles vanzelf werkt. Tot voor de koude periode werkt dit perfect. Behalve tijdens de erg koude nachten van de voorbije week. De voorbije nacht (-2 en ook vandaag werkt het terug "normaal". Ik zal er een de technieker bijhalen want zelf durf ik er niet aan "prutsen".

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.