Afrormosia ramen - beitsen voor of na het vergrijzen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Afrormosia ramen - beitsen voor of na het vergrijzen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
19/10/2014 - 20:16

We hebben een groot raamwerk in Afrormosia besteld, wordt volgende week geplaatst. Wij gaan dit raam (O-gericht) laten vergrijzen, maar willen het wel voeden met een kleurloze UV-beits om al te veel krimpscheuren te vermijden.

Onze vraag: Afrormosia heeft een donkere houtkleur bij plaatsing. Moeten we het raam eerst een tijdje onbehandeld laten (totdat het min of meer vergrijsd is) alvorens te beitsen? Of zetten we best dadelijk die beits op het raam en vergrijst het dan ook?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van carl van den branden
20/10/2014 - 17:50

Beste,als je het eerst behandeld gaat dat de vergrijzing tegen gaan,dus best eerst  laten vergrijzen en daarna beitsen.

afbeelding van robin demey
20/10/2014 - 18:15

En een simpele truc om het sneller te laten vergrijzen: maak het dagelijks nat (tuinslang erop). Vergrijzen gebeurt door vocht en dus niet door de zon (misverstand).

afbeelding van Fredman
20/10/2014 - 21:07

Met water!?

Dat moet dan een misverstand van formaat zijn, ik heb altijd begrepen dat hout aan de zonne-zijde sneller vergrijst. Ons raam is O-gericht en krijgt dus niet veel zon en zelden slagregen, dus als water een middel is om snel - en uniform hoop ik toch ook - te vergrijzen, dan probeer ik dat misschien wel eens uit.

 

 

afbeelding van robin demey
20/10/2014 - 22:30

Klopt perfect. Ons raam aan de noord-oost-zijde die volledig blootgesteld is aan de regen is in een mum van tijd grijs geworden. Aan de zuidzijde en meer beschut tegen de regen duurde veel langer.

afbeelding van Fredman
22/10/2014 - 10:35

Heb je het - na het vergrijzen - dan ook behandeld met een kleurloze UV-beits?

 

afbeelding van robin demey
22/10/2014 - 19:33

Nee, heb onze padouk-ramen (nog) niet behandeld. Volgens verschillende schrijnwerkers is dit niet nodig. Weet het zelf niet.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.