Afmetingen sokkel finoven | Ecobouwers.be

U bent hier

Afmetingen sokkel finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van samgee
30/01/2014 - 21:12

Ik wil in mijn toekomstig (bijna passief)huis een finoven installeren. De aannemer is sinds kort bezig met de HSB en hij heeft ook de sokkel voor de kachel gemetst. Maar deze is slechts 1 m x 1 m groot, terwijl we van ergens een specificatie met minimumafmetingen van 1,4 m x 1,25 m hebben. De leefruimte waar de kachel komt te staan is zo'n 8 m x 5 m. Is het mogelijk om op 1 vierkante meter ook al een degelijke finoven te zetten of moeten we die sokkel toch echt wat groter maken?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van waltervaes
31/01/2014 - 09:09

Veel hangt af van wat voor finoven je gaat gebruiken.

Maar ook of de schoorsteen aan de achterkant of bovenkant zal uitkomen.

Staat de sokkel ook tot tegen de muur?

1M is voor sommige modellen groot genoeg, als de schoorsteen langs boven uit gaat

 

Onze sokkel is 80 breed op 110cm diep - schoorsteen langs achter. 100 in de diepte zou bij ons zeer nipt zijn, maar juist haalbaar. (maar dan staat de sokkel van voren gelijk met de finoven, dus niet zo mooi)

Wij hebben ook een speciale pijp genomen die een korte bocht maakt, zodat we dichter tegen de muur kunnen.

Maar met een gewone standaard pijp  zou het nog 5 a 10 cm meer zijn.

 

 

Dus deze versie beneden zou dus gemakkelijk kunnen. Er zijn ook tigchelkachels met opp. 70X70, maar weet niet of deze ook met een aansluiting vanboven bestaan. Ofwel moet je gaan voor maatwerk, maar dat zal duurder zijn.

http://www.bergkachel.nl/tegelkachel_modellen_bergkachel_6.html

afbeelding van luis
31/01/2014 - 13:02

je moet de afmetingen van de finoven kennen. Dus eerst beslissen over de finoven en dan je sokkel metsen. Trouwens je moet ook rekening houden met je luchttoevoer die zit best ook zo juist mogelijk om achteraf zo weinig mogelijk miserie te hebben. Die luchttoevoer moest eigenlijk voorzien zijn vooraleer je de funderingsplaat goot.

afbeelding van walter-8
31/01/2014 - 15:10

Grootte is 1 punt: belangrijk is dat vloerplaat en fundering de kachel kan dragen.  Dus gewicht kachel kennen en dan moet dat met architect/ingenieur bekeken worden hoe het gewicht opgevangen worden.

En er zijn kachels van 80x80, 100x100, 100x200...

als je geen keuze maakt is het natuurlijk moeilijk om te weten welke grootte nodig is.

Waarom wil je eigenlijk een sokkel?

Ik snap wel niet goed dat de aannemer 'zomaar' een sokkel metst.  Staat dat dan niet op je plannen?

Walter

afbeelding van samgee
18/02/2014 - 20:35

Merci voor de reacties. We hebben het nog eens bekeken met architect, aannemer en potentiële kachelleverancier. De aannemer gaat de sokkel wat groter maken. Het kan nog net om dan de luchttoevoer (die al in de fundering zit) en de schoorsteen te laten uitkomen met ramen en I-liggers.

Ik had in mijn vraag misschien moeten verduidelijken dat de vloer geïsoleerd zal worden met papiervlokken. Dat gaat natuurlijk niet onder een kachel, dus die sokkel is van cellenbeton.

Op de plannen stond wel een sokkel, maar bij communicatie over de afmetingen is iets misgelopen. Wordt dus alsnog opgelost.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.