advies moderne woning plat dak, kleigrond | Ecobouwers.be

U bent hier

advies moderne woning plat dak, kleigrond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nieuwbouwer
09/10/2012 - 23:22

Beste,

Wij zijn op zoek naar iemand die degelijk advies kan geven m.b.t. het integreren van milieuvriendelijke technieken in onze nieuwbouwwoning.
Bij onze architecten en technische ingenieurs vangen wij momenteel bot.

Wij zijn momenteel een moderne woning aan het bouwen. De kelder zit en binnen 1 à 2 weken wordt de grondplaat gegoten.
De architecten alsook het technisch studiebureau hebben ons gezegd dat geothermie in ons geval weinig rendabel zou zijn met zeer lange terugverdientijd wegens de aanwezigheid van kleigrond ?
Gezien de bewoonbare oppervlakte van 700 m2 en aanwezigheid van binnenzwembad blijven we zoeken naar oplossingen.

In de woning is vloerverwarming voorzien. Daarnaast worden er airco-units geinstalleerd die de temperatuur snel kunnen bijregelen (koelen, verwarmen). De woning is zeer modern met plat dak waar esthetisch geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Er kan eventueel achterin de tuin een strook voorzien worden waar een groot aantal pannelen kunnen worden geplaatst. Ook heb ik op internetsites zonnepanelen gezien die verwerkt zijn in de dakbedekking ? Rendement ?

Wie weet of het bijvoorbeeld mogelijk is om te werken met warmtepomp voor vloerverwarming en verwarming zwembadwater (verticaal ? horizontaal ? tuin is voldoende ruim), de electriciteit die hiervoor nodig is op te wekken via fotovoltaische cellen achter in de tuin (wat is maximale afstand die niet afdoet aan rendement?)? Zijn er andere denkpistes mogelijk ?

Enorm bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Pascal

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Roel P.
11/10/2012 - 09:28

Beste Nieuwbouwer,

belangrijkste zaken eerst uitvoeren, met name het energieverbruik minimaliseren door bijkomende isolatie, luchtdichting, zonnewering en ventilatie.

Is het stedenbouwkundig wel toegelaten om PV-panelen in je tuin te installeren. Ik weet dat het in onze gemeente al niet is toegelaten.

Roel

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
11/10/2012 - 13:16

milieuvriendelijk ??? Airco ???

een milieuvriendelijke woning is in de eerste plaats een compacte, zeer goed geïsoleerde (met nagroeibare isolatie aub !) woning met uiterst weinig energiebehoefte, met verantwoord ruimtegebruik (op 700 m² bewoonbare oppervlakte kun je makkelijk 4 à 5 gezinnen huisvesten), die zichzelf prima koel kan houden (ZONDER airco), met een goed uitgekiend ventilatiesysteem, en met milieuvriendelijke en gezonde binnenafwerking.
de technieken waar je van spreekt komen slechts op de tweede plaats : de regel is : eerst energiebehoefte vermijden, daarna pas invullen !
PV-panelen en warmtepomp zijn absoluut geen garantie voor "milieuvriendelijk bouwen", laat je niets wijsmaken...

afbeelding van flesjespa-1
11/10/2012 - 10:53

Ben je niet wat laat aan deze zoektocht begonnen? Zulke dingen worden normaal in de ontwerpfase besproken, niet pas tijdens de ruwbouw.

 

De BIS-beurs is bezig, daar kan je tijd boeken met experts. Verder heb je o.a. Kamp C en Vibe waar je langs kan gaan.

 

Kan je wat meer vertellen over je huis? 700m² en binnenzwembad maken ons uiteraard nieuwgierig. ;-)

Hoe isoleer je?

 

afbeelding van Ingir
11/10/2012 - 12:45

Intergratie van technieken is inderdaad een aandachtspunt vanaf het eerste voorontwerp, namelijk oriëntatie, compactheid, omvang verwarmde vloeroppervlakte, indeling, benodigde ruimte voor isolatie, ventilatie, verwarming/koeling, PV/zonneboiler, zonwering, bouwmethode, materiaalkeuze, detaillering... allemaal zaken die met elkaar in samenhang ontworpen moeten worden.

 

Je vraag is dan ook mosterd na de maaltijd, met dank aan een architect die zijn ereloon niet waard is! Als je echt werk wilt maken van ecologie en energiezuinig dan zou je nu de bouw moeten stilzetten en eerst kijken wat er nog te redden valt, het zal waarschijnlijk niet veel zijn...

 

afbeelding van 3zl
11/10/2012 - 13:44
3zl

Beste Pascal,

Eerst vond ik je 'topic' grappig, wat later volledig OFFTOPIC op deze website en hoe meer ik er over nadenk hoe droeviger ik uw situatie vind. Het grappigst van al is dat je architect en techn. bureau je, na het opstrijken van heel wat ereloon nu niet meer (kunnen/willen?) bijstaan.
Je krijgt wat je vraagt en jouw opdrachtformulering zal hier zeer veel mee te maken hebben! Waarschijnlijk pas na 'modern', ruim, binnenzwembad ook beginnen nadenken over... hoe gaan we da spel hier eens klimatiseren... maar is klimatiseren ook 'comfort'? Met een airco zal je niet veel comfort halen, met geothermiek misschien al wat meer, maar zoals bovenstaand reeds gesteld is, kan enkel een geïntegreerd ontwerp een zuinige en comfortabele woning bieden.

De beste oplossing... opnieuw beginnen met de opdrachtformulering van je woning met een beschrijving van jouw comforteisen... Misschien vraag je best ook eens een raming van de energiekosten voor het klimatiseren van jouw 'paleis' ;°)

 

 

 

afbeelding van stefan-14
11/10/2012 - 19:39

ik denk dat je gewoon de verkeerde ontwerpers hebt gekozen

 

heb je referenties van hen voor dergelijke projecten?

 

 

afbeelding van walter-8
11/10/2012 - 21:12

Is het jou idd menens met "milieuvriendelijke...." zou ik de werken stil leggen.  Je ontslaat je architect/ingenieurs.... en start opnieuw.  

Zoek een architect die milieuvriendelijk kan bouwen en kijk dan samen met die man wat jij belangrijk vindt en begin opnieuw.  

Of is milieuvriendelijk voor jou een woord dat synoniem is voor zoveel mogelijke financie¨le return?

Een voorbeeld van milieuvriendelijk: ontwerpen zodat geen koeling nodig is.  Met technieken heeft dat dus niets te maken.  

Walter 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.