advies bij keuze zonneboiler/boiler | Ecobouwers.be

U bent hier

advies bij keuze zonneboiler/boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tomasvp
02/01/2013 - 13:31

Beste,

Ik heb volgende vraag:

Ik heb een stookolieketel (3000 l verbruik per jaar)en zonnepanelen (4800 KW geinstalleerd vermogen).

Nu moet ik een nieuwe warmwaterboiler kopen. We leven met 5 volwassenen en 2 kinderen in de woning.

Koop ik best een boiler op CV met electrische weerstand om overtollige door de zonnepanelen geproduceerde electriciteit in de zomermaanden op te verbruiken en zo geen injectietarief te moeten betalen?

Of een warmtepompboiler? Of een zonneboiler?

Ik schat dat ik voor 600 €stookolie gebruik om warm water te maken.

Warmtepompboiler kost ongeveer 4000 € geinstalleerd, zonneboiler kost ongeveer 6000 € geinstalleerd minus de subsidie, een gewone boiler zou 1000 € kosten.

Graag jullie mening.

Dank,

Tomasvp

 

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
02/01/2013 - 14:25

Met zoveel SWW-verbruik zou ik kiezen voor de zonneboiler.

afbeelding van tomasvp
02/01/2013 - 14:37

Als ik ervan uitga dat de zonneboiler de helft van het warm water kan opwekken, rest er me +-300 € stookolie te betalen, plus 250 € injectietarief voor de overtollige electriciteit dus totaal 550 € per jaar plus de invstering van 4000€

Stel dat ik een electrischer boiler gekoppeld aan CV neem en zo de overtollige electriciteit verbruik zal ik al minstens 250 € aan injectietarief besparen en zal ik ook minder stookolie nodig hebben (schating 200€?) dus totaal 600 € - 250 € - 200 € is nog 150 € te betalen met investering van 1000 €.

Dus een zonneboiler bijft ALTIJD duurder in vebruik en ik zou 3000 € moeten investeren.

Stel dat ik een warmtepompboiler neem en zo ook de overtollige electriciteit kan opnemen bespaar ik 250 € injectietarief, plus de overtollige electrische energiemoet ik niet betalen. Ik heb geen idee welke cijfers dan van toepassing kunnen zijn.

Waar redeneer ik ik fout?

tx

 

afbeelding van svdwg
02/01/2013 - 16:44

Hoi,het injectietarief waar u naar verwijst is toch de 52€/1000kwp vergoeding om het net te gebruiken ,of vergis ik mij?.

Die vergoeding kan u maar tendele vermijden door een 'slimme meter' te laten plaatsen,en dan minimaal 80% van uw zelf aangemaakte stroom direct te verbruiken.

Bij onmiddelijk verbruik van meer dan 80% zal u dan beter af zijn dan gewoon die 52€/1000kwp te betalen,de vraag is dan wel 'hoeveel beter' ,nadelen:aankoop 'slimme meter',te kort aan stroom in de winter maanden.

Dus,voorlopig die 52€/1000kwp maar als vaste kost aanzien denk ik.

mvg

 

 

afbeelding van Lacroix
02/01/2013 - 17:34

Waar redeneer je fout?

Wel heel eenvoudig. Een electrische weerstand gebruiken om overtollige PV-stroom weg te werken is een zeer slechte oplossing.

Nogmaals, de 'Eco' staat hier voor ecologisch, niet voor economisch.

Praktisch gaat dit ook problemen geven door gebrek aan vermogen om snel de boiler bij te warmen.

Een zonneboiler is uiteraard de beste keuze, en met 7 personen zou je zelfs naar een 500 liter boiler met bijhorende panelen kunnen gaan.

En zijn er geen andere mogelijkheden om die 3000 liter te beperken? Welke ketel en welk bouwjaar? Rendement?

afbeelding van tomasvp
02/01/2013 - 18:58

Ik zou de nieuwe electrische boiler koppelen aan bestaande cv zodat enkel overproductie electriciteit wordt opgezet in warmte.

Ik begrijp natuurlijk 100% ecologisch <> economisch.

Maar ik vind ook dat het inzetten van extra capaciteit om zonneênergie te benutten wanneer je al overtollige zonneenergie hebt, ook een beetje verspilling van middelen en dus ook niet ecologisch.

Ketel Viessmann 1997. Nieuwe stookolieketel lijkt op kwaad vervangen met nieuw kwaad.

Gasinleiding moet door omstandigheden met gestuurde boring van 40m...

Warmtepomp is gok omdat ik niet weet of 1. onze woning van 1954 voldoende geisoleerd is en dus 2. de gietijzeren radiatoren voldoende vermogen zullen hebben op lage temperatuur.

Mijn idee was om nu vierwegskraan op cirrcuit te zetten zodat ik lagere watertemperatuur kan simuleren. Da's kleine investering om te kunnen beslissen op warmtepomp een realistische optie zou kunnen zijn.

 

 

afbeelding van goede
03/01/2013 - 10:19

Plaats nu een boiler met extra warmtewisselaar waarop je een zonneboiler kan aansluiten en kies deze groot genoeg (500 liter of zelfs iets meer)

als je kan plaats er vacuumcollectoren bij, zo heb je -zeker in de winter en tussenseizoenen, wanneer er het minst zonnewarmte is, het beste rendement

De grotere boiler dient enerzijds als buffer voor een paar dagen minder weer , anderzijds om oververhitting 's zomers tegen te gaan

afbeelding van brother paul
03/01/2013 - 16:16

ik zou de zonnepanelen / boiler / warmtepomp in cascade zetten

 

als de temperatuur oploopt naar 50-60* pomp je de warmte naar de boiler/ Dat wil zeggen, in de zomer als je geen verwarming nodig hebt van april tot september zit je 'gratis' te douchen.

heb je warmte nodig in uw warmtepomp en is de temperatuur in de zonnepanelen hoger dan de 12* uit de grondwarmte, dan trek je de warmte uit de zonnepanelen/ Je mag zeggen van maart-mei en sept-okt zit je bij te stoken met uw zonnepanelen.

heb je onvoldoende warmte uit de grond en uw zonnepanelen, dan schakel je uw gasverwarming in

je legt uw dak 12m2 vloerverwarmingsnoppenfolie, meandert daar uw warmtebuizen in, verbind ze met de collector. Je legt bovenop die 12m2 gewone zonnepanelen van 200watt/m2 en je bekomt een hybride zonneinstallatie

De zonnepanelen leveren 2400kWh electriciteit, ter waarde van 500euro per jaar en kosten 2500euro, dus in 5 jaar afbetaald/ Het rendement van uw zonnepanelen stijgt, omdat je ze nu lekker afkoelt, en de warmte stuurt naar uw boiler.

De noppenfolie met verwarming kosten 1000euro en leveren 7000kWh warmte pe rjaar, ter waarde van 700m3 aardgas of 500euro aardgas. Goed voor een thermisch rendement van 50%

Uw boiler kost nog een 1000euro, en halveert uw rendement blijft toch nog altijd een respectabele 25%. Uw installatie levert dus 10.000kWh per jaar en is in 4 jaar afbetaald.. Kan Dirupo nog een beetje de belastingen verhogen omdat de burgers het netwerk niet meer gebruiken...

 

ik ben hier gewoon aan het redeneren op deze techniek

triplesolar.eu/ned/installatie.html

 

afbeelding van goede
14/03/2013 - 18:59

ik vrees dat uw noppenplaten in de redenering hierboven  (met plastiekfolie bovenaan) in die hittes geen lang leven beschoren zijn, maar hiervoor zijn evt andere oplossingen mogelijk

afbeelding van goede
14/03/2013 - 18:57

Plaats een boilervat met 2 warmtewisselaars (één zonne, één cv) en een elektrische weerstand-  die groot genoeg is 'minstens 300 liter) zo kan je ten allen tijde alle richtingen uit, nu en later

 

Bovenste deel van de boiler kan je dan ofwel laten opwarmen (bijverwarmen) met electrische weerstand ofwel met cv

 

Zonneboiler doet dan altijd zijn werk voor gratis warmte

 

Neem bij voorkeur vacuumcollectoren (druksysteem of leegloopsysteem naar keuze) die geven beduidend meer opbrengst in herfst winter en lente.

Vlakkeplaatcollectoren geven het meest in de zomer (maar dan heb je gemiddeld ook veel meer zonne-uren) en heb je die meerwarmte op die momenten ook  niet nodig

 

 

 

afbeelding van I-Do Zelfbouw
15/03/2013 - 16:55

Hey,

 

Mijn voorkeur zou uitgaan naar een warmtepompboiler. Het rendement ligt hiervan toch nog hoger dan bij de zonneboiler. Aangezien de overheid nu nog flink aan het subsidiëren kan je zelfs een zonneboiler kopen met zonnepanelen. De meerprijs van de zonnepanelen wordt nu toch door de overheid betaald.

Elke warmtepompboiler heeft normaal ook een elektrische weerstand zitten die als het echt niet lukt, kan bijspringen om te verwarmen. Dus ook daar zit je safe.

 

Onze ervaring leert dat dit momenteel de beste oplossing is...

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.