ACTIE tegen de klimaatsverandering | Ecobouwers.be

U bent hier

ACTIE tegen de klimaatsverandering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van fvo
23/01/2007 - 18:28
fvo

Eigenlijk ben ik tegen dit soort éénmalige acties omdat ze de indruk geven dat men comfort moet inboeten om energiezuinig te leven maar ik zal wel mee doen om hopelijk iets los te weken.

Op 1 februari doen we ALLE LICHTEN UIT van 19u55 tot 20.00u !
Zend dit bericht door naar zoveel mogelijk mensen !

ACTIE tegen de klimaatsverandering.

Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van de burgers tegen de klimaatsverandering !
L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep tot al de burgers :

Gun de planeet 5 minuten rust!
Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van 19u55 tot 20.00u.
Het gaat er niet om enkel die dag gedurende 5 minuten energie te besparen, maar wel om de aandacht van de burgers, de media en tevens de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen !

Gedurende 5 minuutjes zal de planeet kunnen uitrusten : dat duurt echt niet lang en het kost niets. En het zal de politici en kandidaten voor de parlementaire verkiezingen van juni 2007 duidelijk maken dat de klimaatverandering een onderwerp uitmaakt dat weegt in het politieke debat.

En waarom op 1 februari 2007?
Omdat die dag in Parijs het nieuwe rapport van de klimatologische experten van de Verenigde Naties uitkomt. En dat gebeurt bij onze buren! Wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten
voorbijgaan en moeten bijgevolg de schijnwerpers richten op de dringende aard van 's werelds klimatologische situatie. Als we allen deelnemen zal deze actie werkelijk een mediatieke én politieke invloed hebben, en dit enkele maanden vóór de verkiezingen !

>> Laat dit bericht zoveel mogelijk circuleren, stuur het zoveel mogelijk door, ook naar lokale politici; vermeld het in Newsletters, op je Internetsite of blog

20 Reacties

Reacties

afbeelding van leo-6
26/01/2007 - 09:12
leo

Even dit bericht terug bovenaan plaatsen!

Wie dooft de lichten op 1/2/2007 ?

afbeelding van lucvt
27/01/2007 - 11:28

WAT IS HET NUT QUA EFFECTIEVE ENERGIEBESPARING?? NIHIL! ZERO!
Wel akkoord dat dergelijke initiatieven de sensibilisatie van de bevolking zullen helpen.

Ik denk niet dat ze voor 5 minuten de elektriciteitscentrales kunnen stilleggen. Gevolg ervan zal zijn dat ze heel wat meer overschot aan geproduceerde elektriciteit in de grond moeten doen verdwijnen, want het overschot opslaan lijkt me niet zo evident te zijn. (Tenzij ze er potentiële energie mee kunnen creëren zoals bij het kunstmatig stuwmeer te Coo. Aldaar wordt water naar een hoger gelegen stuwmeer opgepompt met het teveel aan elektriciteit. Bij een plots tekort aan stroom wordt dat water ogenblikkelijk langs een hydro-elektriche centrale geloost in het lager gelegen meer. Een kerncentrale of centrale op fossiele brandstoffen kan niet zo vlug opgestart worden en evenmin vlug stopgezet worden)

Het initiatief mist dus eigenlijk zijn besparingsdoel! Ik werk niet in zo'n elek-centrale en ik kan het dus verkeerd voorhebben. Zijn er lieden op dit forum met meer kennis van zaken? Elk advies is welkom.

Kunnen we geen nuttigere acties te bedenken, waarbij effectief fossiele brandstoffen worden bespaard?

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/01/2007 - 12:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Die ludieke akties brengen geen zoden aan de dijk en dienen alleen maar om het geweten te sussen.
Indien men werkelijk het energieverbruik wil verminderen is er meer nodig dan dat, bijvoorbeeld :
- rigoureuze emigratiepremies voor diegenen die definitief naar het Zuiden wensen te verhuizen
- ontwikkelingshulp koppelen aan geboortebeperking
- het gebruik van fossiele brandstoffen rantsoeneren
- enz enz...
Dit is alleen mogelijk in een totalitair systeem en het is een illusie van te denken dat dit in de huidige politiek-feodale situatie op de aardbol te verwezenlijken is.

vr gr
Pluto

afbeelding van fvo
27/01/2007 - 14:33
Fre

Allemaal goed en wel maar we kunnen als "kleine man" toch wel eens even laten merken dat wij dat belangrijk vinden?
Als ze in Doel ineens een dip zien,...
Als het binnen enkele jaren het nieuws haalt...

Kortom, dit onderwerp kan niet genoeg aandacht krijgen in het belang van onze (klein)kinderen.

afbeelding van dubya-1
27/01/2007 - 23:29

Als we met velen eens ons verbruik wat uitschakelen en uitstellen dan zal dat inderdaad gevolgen hebben. Zelfs potentieel gevaarlijk, indien er voldoende mensen (bedrijven ?) meedoen. Maar hebben we dan niet het recht om aangekondigd het stroomverbruik te dimmen ? Mogen we dan niet de grote -stilzwijgende- meerderheid proberen duidelijk maken dat het 5 NA 12 is? En dat het tijd wordt om de schade wat in te beperken.

afbeelding van lucvt
30/01/2007 - 21:35

Dubya, Fre,...

ik ben al meer dan dertig jaar overtuigd dat we als mensen niet genoeg nadenken over onze ecologische voetafdruk. Het zwarte vloeibare goud, de grondstof van kunststof, kleding,... verbrandden we domweg door de schoorsteen. Elk initiatief die iets bijdraagt tot ons milieu is welkom. Maar de elektriciteit afzetten voor 5 minuten lijkt me toch pure elektriciteitsverspilling. Betere actie lijkt me bijvoorbeeld de truidag te zijn. Thermostaat een graadje lager en allen de wollen trui aandoen of vroeger onder dekens kruipen.
De regering en de media zijn al gealarmeerd van de ernst maar het volk overtuigen zonder paniek te zaaien en zonder de economie om zeep te helpen, is een werk van lange adem. De verdubbelde subsidies en de acties (spaarlampen...), ondanks het begrotingstekort, zijn er dus niet zomaar gekomen. De media helpt door wekelijks een alarmberichtje te sturen. Ga dit maar eens na.

afbeelding van dirk andelhofs
02/02/2007 - 23:12

300.000 gezinnen deden licht vijf minuten uit
Elia, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnetwerk, heeft donderdagavond een daling van het elektriciteitsverbruik van 2,7 procent geregistreerd nadat ongeveer 300.000 gezinnen het licht uitdeden tussen 19.55 en 20.00 uur. Het gaat om 325 Megawatt in vijf minuten.

Donderdagavond werd het licht wereldwijd vijf minuten gedoofd onder de noemer "Geef de planeet vijf minuten rust". "De actie werd goed gevolgd, maar we hebben alleen grove schattingen", zegt Lise Mulpas, woordvoerster van Elia.
"We hadden verwacht dat tussen 150.000 en 300.000 families zouden deelnemen aan de actie, dus de balans is positief."

Toen om 20.00 uur het licht opnieuw aanging, waren er geen problemen. "We waren voorzien op een piek in het elektriciteitsverbruik, dus konden we daar gepast op reageren", luidt het.

Niet alleen gezinnen doofden het licht vijf minuten lang, er waren ook meer "zichtbare" acties. Zo hulden het stadhuis van Brussel en de VRT-toren zich ook even in duisternis.

Bron : hbvl

dirk

afbeelding van kris-31
02/02/2007 - 23:47

Veel schijnbewegingen, veel goedbedoelde acties. Maar geen woord over dé grote vervuiler der vervuilers : de auto. Hoe monsterlijker, hoe grotesker, hoe meer belachelijke PK's, hoe populairder een automodel blijkt. Eventjes geen "gedoe" over klimaatsverandering als het over de auto gaat, aub. Niet bij de burgers, niet in de politiek.

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/02/2007 - 13:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

paul,

"dat de energie opraakt"
Wat als die stelling onjuist is ?

vr gr
Pluto

afbeelding van luc-15
03/02/2007 - 08:15
luc

en hetzelfde geld ook als het over de vakantie gaat, zo ver mogelijk en minstens met het vliegtuig, en hoeveel brandstof wordt daar niet doorgeblazen, maar daar mag absoluut niet aan geraakt worden... ( de standing hoog houden is blijkbaar zeer belangrijk)

afbeelding van paul-11
03/02/2007 - 08:48

die opwarming van de aarde, die stopt toch vanzelf over 40 jaar als al onze olie en gas op zijn?

afbeelding van rene-11
03/02/2007 - 08:59

Hallo Paul,

Er zijn nog wel meer dingen die stoppen als olie en gas op zijn !

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/02/2007 - 09:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Elke besparing op het éne vlak leidt tot een extra consumptie op een ander vlak, omdat uw besteedbaar inkomen toeneemt indien je ergens een besparing doet.
Energiezuinige auto's heeft als énige gevolg dat er steeds meer en alsmaar grotere auto's gaan rondrijden.
Energiezuinige woningen heeft tot gevolg dat er steeds groter gaat gebouwd worden.
Energiezuinige vliegtuigen heeft tot gevolg dat steeds meer mensen het vliegtuig gaan nemen.
Elke vooruitgang (en ook dit energieforum) creëert nieuwe behoeften en leidt in onze maatschappij tot extra consumptie.
Cru gezegd : energiebesparing haalt niets uit omdat daarmee de duivelse kringloop (onze consumptiemaatschappij) niet doorbroken wordt.

vr gr
Pluto

afbeelding van paul-11
03/02/2007 - 10:03

die kringloop wordt wel doorbroken hoor, als je maar genoeg van de toren blaast, dat de werkloosheid opgelost moet worden, dat de energie opraakt, dat de aarde warmer wordt, dat de zeespiegel rijst, en vervolgens hef je solodariteitsbelasting, energiebelasting, wegwerpbelasting, groenebomenbelasting. Pluto, das nou de clou, je besteedbaar inkomen gaat juist omlaag, en reken maar dat je energierekening in 2010 en 2020 er stevig anders zal uitzien dan nu.

afbeelding van rene-11
03/02/2007 - 19:05

Hallo Pluto,

Het eerste probleem dat zal opduiken is niet dat de energie opraakt, maar dat de inning van grondstoffen geringer zal zijn dan het verbruik. Dit komt dan voornamelijk omdat nieuwe economieen zoals India en China zoveel meer gaan gebruiken, waardoor de wereldbehoefte aan energie flink toeneemt(denk aan 50% de komende 10 jaar, er wordt zelfs al gezegd dat China over 2 jaar het verbruik heeft van de VS) en de inning van grondstoffen neemt niet meer toe, maar zal zelfs afnemen omdat we de makkelijk inbare grondstoffen als eerste geind hebben.

Ik heb eigenlijk over bovenstaande stelling nog geen wetenschappers gehoord/gelezen die het hier niet mee eens zijn, maar ik sta open voor de waarheid.

Heeft u voor mij een bron/bronnen welke het hier niet mee eens is/zijn ?

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/02/2007 - 20:24
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

rene,

Het is zo dat er een te klein aanbod en een te grote vraag kan zijn voor een bepaalde grondstof bvb olie. Dit is slechts een tijdelijke situatie, want via een prijsstijging zullen vraag en aanbod terug in perfekte overeenstemming gebracht worden. Er kan dus een grote vraag zijn vanuit China, maar als de prijs verder blijft stijgen valt die vraag ook weg. Energie zal duurder worden, maar dat is nog nooit anders geweest.

afbeelding van rene-11
04/02/2007 - 12:52

Toch zal er nu een verschil zijn. In het verleden was er altijd een verschil tussen vraag en aanbod waardoor er prijsverschillen onstonden. Er zal een moment komen waarbij de wereldproduktie de behoefte structureel(!!) niet meer aankan en de vraag is dan of er nog wel sprak kan zijn van een vrije markt situatie. Prijzen zullen dan niet zomaar meer stijgen maar zullen op een zeer korte tijd de pan uitreizen.(er is dan op korte termijn immers geen oplossing, tenminste als we ons hieraan niet aangepast hebben !) De vraag is dan of dan niet het marktmechanisme blijft bestaan. Overheden zullen dan zeer waarschijnlijk wel moeten ingrijpen.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
04/02/2007 - 14:18

energie IS (vanuit mensenperspectief tenminste) oneindig . ALLES is energie .
We praten dus over "energiedragers" en de daarbij behorende technieken . Sommige van de huidige dragers en technieken zijn onaangepast en/of verouderd, brengen ons in de problemen of zijn ronduit gevaarlijk .
(milieuvervuiling, bijdrage aan klimlaatopwarming, nucleaire afvalstoffen ...)
in verband met aardolie er is nog een ander probleem waar weinig over gezegd wordt :
aardolie is niet alleen een energiedrager, maar eveneens de basis voor de productie van een afgeleide grondstof die op dit ogenblik onze maatschappij en productietechnieken VERREGAAND bepaalt : plastics . Zonder plastics stort deze maatschappij simpelweg in .
De recyclage van plastics (indien al mogelijk) kost opnieuw hopen energie .
China en andere opkomende economieën zullen niet alleen aardolie nodig hebben voor energieopwekking, maar ook voor productie/recyclage van plastics .
reden te meer om versneld af te stappen van aardolie , en ook alternatieven te zoeken voor plastic-toepassingen .

't gaat traag, maar de evolutie van enkele alternatieven zit in een stroomversnelling, getuige onderstaand leuk bericht van de website van DS :

Catamaran op zonne-energie steekt Atlantische Oceaan over

BAZEL - De Zwitserse catamaran Sun21 is de eerste op zonne-energie aangedreven boot die de Atlantische Oceaan heeft overgestoken. Dat maakten de eigenaars van de boot zaterdag bekend. De Sun21 kwam vrijdag aan op het eiland Martinique. De boot was 63 dagen eerder vertrokken vanuit de haven in het Spaanse Chipiona, nabij Cadiz.
De 14-meter lange boot is aangedreven op zonne-energie. De promotoren en bemanningsleden willen daarmee duidelijk maken dat ,,de tijd van de zonne-energie duidelijk is aangebroken, zeker nu experts van de VN aan de alarmbel trekken wat betreft de opwarming van de Aarde''. De expeditie is dus bedoeld om het gebruik van hernieuwbare energie te promoten.

Volgens de bemanningsleden verschaften de 60 m2 aan zonnepanelen de boot voldoende energie om dagelijks tot 198 km af te leggen. ,,De zonnepanelen bieden bescherming tegen de zon en, in tegenstelling tot een zeilboot, vaart deze catamaran ook wanneer er geen wind staat'', zegt een van de bemanningsleden op de blog van de boot. De Sun21 zal nu naar New York varen. De aankomst is gepland in mei.

De catamaran is uitgerust met allerlei elektronische sensoren die de constructeurs van de boot nieuwe informatie moeten verschaffen over het varen met een op zonne-energie aangedreven boot op volle zee. Die info kan van pas komen bij volgende expedities. Een Zwitsers team wil immers rond de wereld varen in 120 dagen aan boord van een trimaran op zonne-energie.(DS)

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

afbeelding van groen
04/02/2007 - 14:32

‘Elke besparing op het éne vlak leidt tot een extra consumptie op een ander vlak’
Niet noodzakelijk.
Dit heb je deels zelf in handen volgens mij.
Ik vind het wel de taak van de overheid (openbare omroep inbegrepen) tot meer en betere bewustmaking en maatregelen (in positieve en negatieve zin) voor de ganse bevolking. En zelfs een voorbeeldfunctie aan te nemen.

Echter...
Isoleren is in grote mate weggelegd voor de welgestelde, hardwerkende vlaming. Zij kunnen isoleren en de kostprijs deels aftrekken van de belastingen. Veel anderen vallen uit de boot !!!

De keuze van een wagen is nog een andere kwestie: De keuze tussen een oudere en vervuilende tweedehandswagen en een zuipende 4 x 4 is niet voor iedereen weggelegd.

En dit even ter zijde:
We mogen niet meer roken in een restaurant? mij goed.
Waarom de 4 x 4 wagens niet verbieden in de stad?

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/02/2007 - 00:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"We mogen niet meer roken in een restaurant? mij goed.
Waarom de 4 x 4 wagens niet verbieden in de stad?"

Maar waar trek je de grens ?

In Zaventem moogt ge ook niet roken, maar het is er wel toegelaten om met 100 mensen in een vliegtuig te stappen en er dan eens rap met zen allen 50 ton kerosine door te draaien. Deze kerosine is ook nog eens belastingvrij, en onze arme roker (die zeer veel accijnzen op zijn sigaretje betaalt) moet op de stoep gaan staan met zijn sigaretje, zoals een vuilbak, die zetten ze ook op de stoep.
VERZURING ra ra hoe komt dat ?

vr gr
Pluto

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.