aardwarmte wisselaar met ventilatiesysteem | Ecobouwers.be

U bent hier

aardwarmte wisselaar met ventilatiesysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wim vo-1
31/12/2006 - 12:29

Even de situatie schetsen:

Normaal gezien gaan we half volgend jaar beginnen met de bouw van ons huisje :). Qua constructie gaan we gebruik maken van houtskelet dus qua isolatie zou dat normaal in orde moeten zijn. Nu zijn we op het gemak aan het kijken naar welk ventilatiesysteem we zouden gebruiken en hier begint het :(.

We hebben een verkoper over de vloer gehad die enkele systemen kwam uitleggen (A,B,C,D) en in onze opinie lijkt D de beste keuze. Maar dan is het blijkbaar nog niet gedaan en hebben ze enkele systemen voorgesteld de "Ventro 400" en "Orcon HRV 400" nu kan je mij als leek vanalles wijsmaken dus al direct de vraag: Zijn dit deftige systemen, bestaat er beter (prijs/kwaliteit gezien dan). Verder werd ons verteld dat wanneer de buitentemperatuur de laag werd het systeem op 1/4 terugschakeld en 3/4 "slechte" lucht terug binnen blaast. Ook in de zomer kregen we de raad om het systeem eerder uit te trekken omdat het dan warme lucht aanzuigt. Dus hadden we zoiets van "is het dan nog de moeite?". Een oplossing hiervoor zou een aardwarmtewisselaar zijn maar dit leek ons nogal veel geld voor wat het eigenlijk is (2100€ excl). Zijn ook hier andere opties voor? Heb hier al wat op het forum liggen rondneuze maar zie door de bomen het bos niet meer :(

Dus even op een rijtje:
1) Welke zijn goede ventilatiesystemen, waar kan ik ze vinden of kan je installateurs aanraden?
2) Die aardwarmtewisselaar kan je dan niet goedkoper vinden, of eventueel zelf bouwen? Kan hier iemand raad in geven of een soort "bouwplan" opstellen?

Alvast bedankt voor alle hulp

Mvg

Wim VO

17 Reacties

Reacties

afbeelding van henrie mollemans
31/12/2006 - 19:01

Bovengenoemde systemen zijn prima maar de uitleg hiervan laat te wensen over.

Dergelijke systemen werken niet met recirculatielucht, ondanks welke buitentemperatuur dan ook en behoeven ook niet te worden uitgeschakeld bij welke temperatuur dan ook.

Indien gewenst kan ik u perfect informeren over alle systemen en mogelijkheden.

Henrie M.

afbeelding van danny-32
01/01/2007 - 12:33

Beste,
Zelf zijn mijn vrouw en ikzelf van plan volgend (euh dit jaar) passief te beginnen bouwen. Wat betreft uw vraag een AWW te overwegen: ik zou geen sec. twijfelen mocht ik van u zijn. Ondanks de prijs denk ik dat u veel meer winst zal halen uit uw ballansventilaie met AWW dan zonder, daar u zich geen zorgen meer hoeft te maken over vorstbeveiliging en dergelijke, u zal altijd een meer ideale temp. van lucht binnen trekken (ongev. 12 a 15°c) zowel winter als zomer en dat kan schelen op uw verwarmingskosten (of koeling kosten), aan zelfbouw zou ik niet beginnen daar er toch met verschillende dingen moet rekening worden gehouden, zelf een geschikte AWW installeren moet wel kunnen en dat zal ook wel financieel wat schelen.

afbeelding van ah
01/01/2007 - 15:16

Wim

Balansventilatie: altijd doen, mits je huis voldoende luchtdicht gebouwd wordt (let op: dat heeft niks met isolatiewaarde te maken, wel met detailering, kieren en aansluitingen met niet verwarmde ruimtes!!)

AWW: heb ik wel maar moest ik het opnieuw doen, zou ik het niet zeker weten, koeling hebben we niet nodig gehad door een juist ontwerp van huis, glas, zonwering en overstekken. Heb je dit wel nodig dan is de AWW ook niet afdoende. Vorstbeveiliging: door de lucht onder de pannen aan te zuigen speelt dit slechts enkele dagen per jaar, dan draai je zonder aww met een overschot aan afzuiging, dat kost wel iets meer energie maar op jaarbasis verwaarloosbaar.

En 12-15 graden aanzuigen door een AWW?? reken eerder op 5 graden in de winter en dat is al optimistisch.

Als je met een AWW € 15,-- per jaar extra bespaart aan gas is het veel...

PS: Hoval heeft een balansventilatie met warmte EN vochtterugwinning en die geen AWW nodig heeft als vorstbeveiliging, ook nog eens erg zuinig in verbruik

Mvg Arnold

afbeelding van chris-21
01/01/2007 - 15:18

Wij werken met een Orcon zonder AWW. Toen ik destijds bij oa Stork informeerde zei men dat dit in ons klimaat niet zinvol zou zijn. Nu beklaag ik mij dat een beetje.

Bij temperaturen onder het vriespunt halen wij iets meer dan 14° binnen. Gezien we een binnentemperatuur hanteren van 18.5 is dat een totaalrendement van de isntallatie van ong. 80%. Dat schijnt goed te zijn. Nu vond ik tot nu toe geen info over grondtemperaturen in de winter op ong. 2 m diepte (moet in het grondwater, omdat de temperatuur daar het meest stabiel is). Maar volgens mijn installateur zou een AWW in deze situatie zorgen voor ruim 17° ingeblazen temperatuur. En dat zou natuurlijk heel comfortabel zijn, ook boven waar we niet verwarmen en die 14 net iets te kil aanvoelt.

Een ventilatiesysteem is zelfs in een LEW als het onze een zeer goede investering. Volgens warmteberekeing: 30% minder vermogen voor verwarming nodig met alle voordelen vandien (kleinere instalatie, lager verbruik, minder verwarlmingselementen), was die droogt als niks (geen droogkast nodig), nooit geurtjes, je spaart een dampkap uit, je hoeft eigenlijk geen opengaande ramen te hebben, buitenstof uitgefilterd (kan tellen, moet je mijn filter eens zien!)... Je wint de installatie al terug voor hij draait.

Als iemand betrouwbare info heeft over de grondtemp. in zandleemgrond (regio poperinge)op bijv. 2m diepte: graag!! We doen het misschien alsnog.

Minpunt: onze Orcon kreeg al een nieuwe ventilator en nu begaven de temperatuursensoren. algemeen probleem of een maandagse versie?

Toch doen dus.

afbeelding van wini
02/01/2007 - 21:33

Hallo Wim,

het ventilatiesysteem schakelt de aanzuiging van lucht in de winter terug en mengd deze met oude lucht, als de buitentemperatuur te laag woordt en de WW anders gaat bevriezen. Diet terugschakelen gebeurt bij goede syteemen gelijdelik. Het gaat ook met een elektrische vorstbevijliging. Bij een AWW heeft U dat niet nodig, te aangezogen lucht bevriezt niet.

Een aardwartewisselaar is perfekt zelfs te bouwen.

a) Erdwärmetauscher (EWT)
bei 150 m³/h – 1 Rohr Durchmesser 200, ca. 30 m lang, 1,5 m tief, 2 % Gefälle, Lufterwärmung (Winter) und Luftkühlung (Sommer) – exakte Auslegung bei Fa. Paul mit Rechenprogramm

Op het internet is er genoeg informatie, hoe een AWW precies geinstalleert moet worden. Bij een huis in aanbouw is hij gemakkelijk rond hes huis te plaatsen. Het duurste zal zeker de filterbox zijn.

Een ventilatiesysteem moet een bypass hebben, zodat in de zomer de warme binnenlucht niet over de WW gaat. Is Uw luchtaanzuiging op een koude plek, so heefd U dan koudere lucht in het huis.
Over een AWW is er altijd een iets koudere lucht te bekomen. Arnold heeft gelijk, de aarde is in twee meter diepte bijna konstant 5 graden plus. Hij moet wel niet in het grondwater liggen. In twee meter diepte is ook geen grondwater, maar hooguit ingesijpelte oppervlaktewater. Of de AWW in leemgrond of zandgrond ligt is voor een AWW niet zo belangrijk. De grond moet niet gelijk bij een warmtepomp zo veel als mogelijk warmte stokkeren. Darom woorden AWW ook dieper geplaatst als kollektoren van warmtepompen.

Winfred

afbeelding van wim vo-2
03/01/2007 - 15:50

Bedankt voor alle berichten,

Ik heb eens aan het rondneuzen geweest om zelf een AWW te bouwen maar vind geen concrete plannen/uitleg. De buis op zich zal niet zo\\'n probleem zijn denk ik, ik heb echter wel meer schrik voor de uitstekende buis in de tuin. Die moet toch waterdicht zijn ten minste maar moet er ook geen bescherming in tegen insecten, ongedierte,... ? En wat met de condens? Denk best iets te laten afhellen naar de kelder en daar een kraantje aan de buis maken?

Enfin indien het binnen het budget valt overweeg ik wel om het zelf te bouwen. Weet iemand soms goede winkels/verkopers/installateurs in de omgeving van de Kempen?

Mvg

Wim

afbeelding van wini
03/01/2007 - 20:49

Wim, het is alleen in duits, maar ik denk toch duidelik. Bekijk ook de fotos.

bauweise.net/grundlagen/technik/lueftung/ewt/ewt-praxis.htm

bauweise.net/grundlagen/technik/lueftung/ewt/ewt-systeme.htm

op tweede URL staan ook gegevens over de warmtekapaciteit van de grond. Winfred

afbeelding van jef v
04/01/2007 - 00:51

Een aww installeren kan je zelf simpel doen en bestaat maar uit drie onderdelen (excl filterbox): condensput, buis en mof. Zie foto's. In de kempen kan je deze enkel krijgen bij www.hdcv.be voor zover ik weet. Installeren doen ze niet. De geul best machinaal graven, zelf gaat ook maar is zwaar. De buis is niet makkelijk handelbaar, voorzie voldoende plaats en best wat hulp. Belangrijke tip hier.

afbeelding van jef v
04/01/2007 - 00:56

Een oplossing hiervoor zou een aardwarmtewisselaar zijn maar dit leek ons nogal veel geld voor wat het eigenlijk is (2100€ excl).

Ik weet niet wat de filterbox kost, maar de drie bovenvermelde stukken hebben mij 1000€ gekost, inclusief btw, zelf af te halen.

Veel leesplezier: http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1064044972&replies=306

afbeelding van wim vo-2
09/01/2007 - 11:55

nogmaals dank voor al de berichten.

Nog een vraagje, ik ga een van de dagen mijn kelder \\"bestellen\\". Moet ik dan een gat van 200mm laten voorzien en hoe hoog boven de vloerplaat moet die dan komen? (Om de AWW binnen te laten).

@Jef V is die www.hdcv.be een winkel? Kan het niet goed opmaken uit de website.

Mvg

Wim

afbeelding van jef v
09/01/2007 - 17:10

Geen winkel met uitstalraam maar iemand die passiefhuizen promoot en zodoende toebehoren e.d. importeerd en verkoopt.

Misschien deze mensen maar eens mailen over de kelderdoorgang.

afbeelding van jb
10/01/2007 - 00:57
JB

ter info:
http://www.adb-luchtbehandeling.be/aardwarmtewisselaar.php

heeft een stand op de bouwbeurs te antwerpen volgende week
www.antwerpexpo.be
ik ga alvast info winnen..

JB

afbeelding van bob de baecke-1
17/02/2007 - 10:52

"HOVAL heeft een balansventilatie met warmte EN vochtterugwinning en die
geen AWW nodig heeft als vorstbeveiliging, ook nog eens erg zuinig in
verbruik." (schreef Arnold)
Heeft iemand ervaring met dit toestel? Lijkt me de ideale balansventilatie.

afbeelding van wini
17/02/2007 - 23:51

Bob,

wat heefd vochtterugwinning met AWW en vorstbeveiliging te maken?

afbeelding van bob de baecke-1
18/02/2007 - 10:11

Wini,

De vraag is hier of een aardwarmtewisselaar (AWW) zinvol is bij een
balansventilatie. Velen (zoals Arnold) twijfelen daaraan. Het voornaamste
doel van een AWW is vorstbeveiliging. Als je nu een toestel vindt dat geen
AWW nodig heeft als vorstbeveiliging, is dat mooi
meegenomen.
De nadelen van een AWW zijn immers:
- extra kosten (minstens 1.000€ als je hem zelf plaatst), extra werk om
hem te plaatsen
- onderhoud: ledigen van de condensput, reinigen of vervangen van de
filters, schoonmaken van de buis

Vochtterugwinning is een ander probleem. Volgens sommigen wordt de
lucht te droog met een balansventilatie.

Een balansventilatietoestel dat geen AWW nodig heeft en de luchtvochtigheid
op peil houdt, zou dus zeker interessant zijn.

afbeelding van wini
18/02/2007 - 18:58

Bob,

het bestaan twee mogelikheden voor vorstbeveiliging.

1. een AWW

2. bij gevaar van bevriesing woord de verse lucht met oude lucht gemengelt en/of de aanvoer van verse lucht vors terug gebracht.

Wat is nu mooi megenomen, een balansventilatie, die in mindere mate verse lucht aanvoert als het koud woord?

Ovrigens, bij mijn weten kunt U alle balansventilatie zonder AWW installeeren.

De volgens U nadeel is het reinigen of vervangen van filters. Heeft U geen filters? Raare installatie. Normaal heeft iedere installatie filters. Of U nu de filter in de AWW vervangt of die in de ventilatiesysteem, maakt geen verschil. Als U geen kelder heefd, moet U inderdaad een kondensatieput hebben en die reinigen.

Maar bedenk ook de voordelen. Geen problemen met verminderte verse lucht. Koudere lucht in de zomer en warmere lucht in de winter. Zuigt U zonder AWW in de winter bij koud weer lucht van buitentemperatuur aan, bv. 2 graden, zo woord deze bij een AWW voorgewarmt. Hier in het forum zijn zeker mensen, die juist kunnen zeggen welke temperatuur de aangezuigte lucht heeft bij een AWW, ik denk niet onder de 10 graden. Wie heeft nu profeit? Wie moet minder verwarmen?

Inderdaad wordt de lucht bij balansventilatie droger. Onafhangelik AWW of niet. Dat is gewoon fysiek. U lucht bij 20 graden en een relative vochtigheit van 60% woord naar buiten afgevoerd en buitenlucht van 0 graden en een rel. vochtigheid van 80 % woord aangezogen en op 20 graden opgewaarmd. De rel. vochtigheid is dan maar (aangenomen) 40%. De volgende keer woord lucht van een rel. van 40% en 20 graden naar buiten gezogen en lucht van...... en zo voort. Dus de lucht woord altijd drooger. Maar.... Bekijk onz weer hier in Belgie. Volg echt maar temperatuur en vochtgehalte en U zult zien, dat diet probleem geen echt probleem in Belgie vormt. Dus of vochtterugwinning of niet valt nog echt te diskusseeren. En zeker, da de vochtterugwinniing maar 60% bedraagd. Dus het uitdrogen van de lucht woord alleen vertraagd.

Wini

afbeelding van bob de baecke-1
20/02/2007 - 11:06

Hoval

Heb zelf een Oostenrijks forum gevonden met een aantal meningen (in het
Duits uiteraard) over Hoval Homevent. Ziet er niet slecht uit.

http://www.energiesparhaus.at/denkwerkstatt/
allgemein_a.asp?Thread=4332

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.