aanvoer lucht Houtkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

aanvoer lucht Houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van danny-37
03/11/2007 - 09:37

Geachten,

In onze nieuwbouw voorzien wij een ballansventilatie met warmteterugwinning. Wij proberen zo luchtdicht mogelijk te bouwen. Wij hebben vloerverwarming.
De ruimte met vloerverwarming is 77m². Wij wilden daarbij nog een houtkachel als bijverwarming. Neem ik de luchtaanvoer van buiten?

Een verkoopster van houtkachels vertelde mij dat dit het rendement van de kachel naar beneden haalt (opwarmen van koude buitenlucht). Indien ja, is dit drastisch.

Indien ik de luchtaanvoer van buiten neem, moet ik daar dan een ("luchtdichte") klep voorzien voor als de kachel niet brandt?

Alvast bedankt voor de respons,
Danny

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
03/11/2007 - 11:41

Danny,

Ik vraag me af of die verkoopster kan uitleggen waarom dat zo is of waarom ze dat gelooft. De meeste mensen geloven en verkondigen namelijk het omgekeerde.

Dirk Bauwens

afbeelding van siegfried
03/11/2007 - 15:56

Danny,

Inderdaad wel grappig dat dit het rendement naar beneden zou halen. Die dame denkt misschien dat de koude lucht het vuur zal doven omdat hij zo koud is. Koude lucht bevat meer zuurstof, en dat is dan weer beter voor het vuur. Denk aan je wagen, die heeft ook iets meer vermogen bij koud weer dan bij warm weer. Ooit al vuurtje gestookt buiten in de winter? Bleef toch ook branden?

Het grootste voordeel is echter dat je geen verwarmde lucht van binnen neemt voor het vuur, maar lucht van buiten. Anders ga je via je woning nieuwe lucht moeten aanzuigen, en deze is ook koud, want de lucht in je woning wordt door het vuur aangezogen.
Daarnaast zal je balansventilatie je dankbaar zijn, anders zuig je deze misschien half leeg met de kachel aan.

Best is een klep te plaatsen naar buiten toe, kan perfect via de kelder. Als je een kachel kiest, kijk dan best uit dat het eentje is met een voorziening voor het aanzuigen van buitenlucht. Maakt het allemaal veel gemakkelijker en properder af te werken.

Denk echter twee keer na voor je een kachel plaatst. We hadden vroeger ook zo'n ding, een insert. Maakt veel kabaal wil je echt de warmte ervan hebben, en als je er niet volle bak in brandt, gaat alle warmte zeker weg via de schoorsteen. Bij veelvuldig gebruik gaat zo'n ding ook niet echt lang mee. De onze na 10 jaar buiten gekeild. We gingen kijken naar een nieuwe en waren nogal geschrokken van de prijs. Als je dit alles in ogenschouw neemt, kan je beter voor een accumulerende kachel kiezen.
Speksteen, finoven, tichel. Als je met deze zoektermen op het foruml zoekt, zal je al heel veel vinden. De prijs is hoger, akkoord, maar het comfort is ook hoger, de levensduur is ook langer, en de warmte welke dat ding afgeeft is ook veel beter.

Ik kan echter alleen uit mijn ondervinding spreken, maar een houtverbruik dat van 10 stere naar 5 stere is gezakt, een gasverbruik (vloerverwarming) dat met 56% is gedaald, en dat alleen maar door een accumulatiekachel.
Tja, als ik die cijfers zie heb ik veel pijn in mijn portemonne dat we ons deze accu-kachel 10 jaar geleden financieel niet konden veroorloven. Want de meerprijs, hadden we er nu al zeker uitgehaald.

Veel succes en plezier met jullie zoektocht, en veel stookplezier.

Siegfried

afbeelding van stokertje
11/01/2011 - 23:19

 Geachte Siegfried,

 

we zijn op zoek naar een kachel en mijn aandacht viel op accukachels. Nu las ik dat jullie ook vloerverwarming hebben. Mij lijkt dat als je de kachel stookt de vloerverwarming uit gaat aangezien de kamertemperatuur omhoog gaat.

Hoe is jullie ervaring hiermee?

 

Vriendelijke groet, Natasha

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/11/2007 - 00:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

heb een speksteenkachel staan van de zomer en haal ook de lucht van buiten in me kruipruimte en werkt goed alleen uitkijken of je kruipruimte nie te vochtig is.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/11/2007 - 06:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik denk er net zo over.

Ik heb zelf een buis in de vloer gestopt om lucht vanuit de garage die ernaast ligt aan te zuigen.

Werkt voortreffelijk.

Ik zal zo ook denk ik minder rap met co vergiftiging te maken krijgen.

christopher

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.