Aansluiting evenwichtsfles correct? | Ecobouwers.be

U bent hier

Aansluiting evenwichtsfles correct?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van michelangelito
07/08/2013 - 12:29

Goeiemiddag,
Bij de vernieuwing van de verwarming is een evenwichtsfles geplaatst.
Nu merken we dat het in de winter behoorlijk tot zeer lang duurt voor alles warm wordt.
Er zijn al verschillende technici komen kijken, elk met een verschillende uitleg.
Nu ben ik zelf wat aan het bekijken, en ik stel mij vragen bij de aansluiting van de evenwichtsfles.
Ik betwijfel of de respectievelijke departs/retours correct zijn aangesloten.
In bijlage een foto van de installatie, met aanduiding D/R.
Kan een expert ter zake mij aub bevestigen of dit correct dan wel foutief gedimensioneerd is?
Dank bij voorbaat voor het advies.
Michelangelito

7 Reacties

Reacties

afbeelding van brother paul
09/08/2013 - 22:33

Vergeet uw theorie? Wat gebeurt er als je de verwarming naar 25 graden stuurt op een circuit

Hoe staat de stookcurve.  Op 0,8. Of  3?  hoe warm wordt dat circuits

Heb je mengkleppen ?  Welke klep verandert als je de stooktemp van een circuit verhoogt naar 25 graden?

Hoe snel wordt het dan 25 graden in die kamers.

Heb je vloerverwarming op dat Circuit of radiaforen ?

afbeelding van michelangelito
12/08/2013 - 08:43

Goeiemorgen,

Dank voor uw opvolging.

Stookcurve wordt (mee)bepaald door buitenvoeler. Dat aspect, met name instellingen boiler, is dubbel geverifieerd door bulex technici, teneinde dit uit te sluiten. Verwarming is mbv traditionele radiatoren.

Waarom de theorie vergeten? Heeft dit geen invloed? Is de aansluiting van een evenwichtsfles dan niet van belang?

Hoofdbedoeling van deze specifieke vraag is al dan niet kunnen uitsluiten of probleem hierin ligt of niet. Andere aspecten (sturing circuits, stookcurve, effect buitenvoeler, settings pompen, ....) zijn gecontroleerd, dubbel gecontroleerd & bevestigd.

Enige wat - in mijn opinie - nog overblijft is zowat de schakeling/koppeling van die evenwichtsfles, ergo de vraag.

afbeelding van Hobbes
12/08/2013 - 10:30

In je foto zit al een foutje met de rode en blauwe pijl van het circuit boven. Ik neem aan dat derode pijl boven moet en de blauwe onderaan?
Ben je zeker dat het een evenwichtsfles is en geen kleine collector? (een technische fiche gekregen van je installateur?)  Ik zie niet het nut om een evenwichtsfles te plaatsen in een huishoudelijke situatie? (Maar het lijkt me wel een evenwichtsfles te zijn  in dit geval.)  Een kleine collector voor twee kringen (boven en onder) lijkt me perfect te volstaan. Slecht geplaatste evenwichtsflessen durven idd de goede werking  van een installatie te verstoren.

Een volledig schema van je installatie met alle onderdelen en diameters van de buizen kan wel helpen. Op zich werken onderdelen soms goed, maar het is juist de totale combinatie en de opbouw van de verschillende onderdelen die de werking van de hele installatie bepaalt. 

afbeelding van michelangelito
13/08/2013 - 09:46

Goeiemorgen,

Dank voor de verdere opvolging.

In het schema zit geen fout, aansluitingen zijn wel degelijk zoals geschetst. Met andere woorden, van boven naar ander retour cricuit 1, depart circuit 1, depart circuit 2, retour circuit 2. Dus als u dit fout noemt, dan lijkt mij idd dat de aansluitingen incorrect gebeurd zijn.

Of het een evenwichtsfles is dan wel een collector is mij momenteel niet duidelijk. Ook geen merk/product-naam te vinden op de component.

Ik heb ondertussen de vraag bij de installateur in kwestie neergelegd, maar nog geen antwoord gekregen.

Mocht u of mocht iemand anders hier in tussentijd bijkomende tips of advies kunnen geven, dan wel ervaring hebben met voornoemd probleem, dan zou de input dienaangaande zeer op prijs gesteld worden.

Vriendelijke groet,

afbeelding van Hobbes
13/08/2013 - 14:13

Logischerwijs zijn de aansluitingen voor de aanvoer van de circuits bovenaan, en de retour van de circuits onderaan. Als alles door mekaar loopt, dan krijg je in je evenwichtsfles een mengeling van aanvoerwater (bv 70°C) en retourwater (bv 50°C), zijnde ronde de 60°C ergens, en niet de gevraagde en verwachtte 70°C. Dit water gaat ook terug naar je ketel die, als het een condenserende ketel is, niet zal condenseren omdat de retourtemperatuur te hoog is. In één klap 10% minder rendement. etc etc

Anders moet je met een IR camera de werking van de evenwichtsfles controleren als de installatie in werking is. Dat geeft je een goed beeld van hoe het cv water stroomt in de evenwichtsfles. Of temperatuursmeters laten installeren op alle aanvoer en retourbuizen van decircuits en van en naar de ketel. Dan heb je ten allen tijden een zicht op de werking van deinstallatie en dat kost nu ook geen fortuinen om te installeren.  

BTW: je evenwichtsfles mag ook een isolerend jasje.

afbeelding van brother paul
14/08/2013 - 13:35

Waarom teken je de ene keer de retour rood en ander blauw ?

Daarom teken eens de flow warm koud juist

Want zoals jij dat tekent stroomt uw warm water rechtstr in hetkoude circuitdatje depart noemt en een blauw kleurtje en een richting heeft van retour

Je zou inderdaad warm vetrekkende circuit links boven moeten hangen dan sfroomt die warmfe rechtstreeks in uw circuit depart boven en onder. De blauwe retours zetjeonderaan en stromen rechtstreeks naar uw verwarmig En gezien je beneden meer verwarmt dan boven, zou ik de flow naar beneden rechstreeks iedere keer doen doorgaan

afbeelding van stefan-14
06/09/2013 - 13:16

op de "betere" evenwichtsfles zit aan- en afvoer niet op dezelfde hoogte, op foto is dat niet heel duielijk te zien bij jou

zo zou het goed zijn : 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.