aanschaf verwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

aanschaf verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van danny-16
19/04/2006 - 16:35

Ben vollop bezig met het samenstellen van een pakket voor een verwarmings systeem voor mijn nieuwbouw en stel vast dat hoe meer informatie ik lees, hoe moeilijker het wordt om te beslissen.Het lijkt wel of er vandaag nog geen echte configuratie bestaat waar we met zijn allen kunnen vaststellen dat dit een betrouwbaar degelijk systeem is.Vreemd toch dat we in 2006 met mazout prijzen die de pan uit swingen nog niet verder zijn gevorderd in alternatieve energie.

Ik kom van een woning gebouwd in 1994 (4slaapkamers) en 240m2 bewoonbaar opp., waarin ik een standaard Elco Mat Mazout systeem had geplaatst die standaard radson radiatoren stuurde.Een ingebouwde boiler was 120L.Dit systeem vroeg 2580l mazout op jaarbasis voor verwarming en warmwater, en de installatie had me 450.000BF gekost.

Mijn doel is nu om met de huidige technologie minstens eenzelfde of minder verbruik te halen op een woning die 30m2 groter is, maar extra is geisoleerd (18cm dak, vloer isolatie, Raamwerk K1,1 alu.
Ook zou ik nu inderdaad ook zonnepanelen willen gebruiken, en de benedenverdieping willen voorzien van vloerverwarming, en eventueel het verdiep met radiatoren dat ik tijdens lente, zomer en herfst dan ook volledig stil leg.

Eerste vraag, welke keuze van energie bron Mazout of gas ??
Kan ik zowel met mazout, als met gas, mijn zonnepanelen ook gebruiken ter aansturen van de vloerverwarming ??.

is het misschien beter om mijn radiatoren op het verdiep te vervangen door muurverwarming ???, zodat het systeem meer uniform wordt ???.

Ik heb reeds een bestek van Buderus gekregen dat als basis de Ge125 met 3 zonnepanelen logasol 3.0 vert en een boiler van 500l bevat.Het geheel is volledig geautomatiseerd waar ik toch een beetje van terugschrik.Iemand ervaring met dergelijk pakket ???.Ik vindt het pakket wel prijzig (22.000€TVA incl), en vraag me af of er alternatieven zijn.

Ik heb al veel gelezen van ATAG ZGC systeem in combinatie met zonnepanelen.Heb geen gas voor de woning wat betekent dat ik op propaan zou moeten werken.Dit lijkt me ook prijzig daar een shell tank me ook 2100€ kost.

Elke opmerking of advies is meer dan welkom.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van walter-12
19/04/2006 - 21:24

Danny,

niet ver gevorderd in 'alternatieve energie'? Wel dat is vrij normaal. Zolang we enorm kunnen besparen door beter te isoleren is dat ook vrij zinloos.
Draai het de volgende keer als je wenst te bouwen om: stel dat je per jaar minder dan 1000 liter mazout wenst uit te geven en bouw daar je huis naar. De keuze voor verwarming wordt dan alleen goedkoper.
Ik weet niet hoever je in je bouwproces bent, maar probeer toch nog meer te isoleren, vervang je ALU ramen door houten en plaats driedubbel glas. Dat zijn de betere alternatieve energieën :-).
Ik zou de zonnepanelen voor verwarming afraden, zeker zorgen dat je over op lage temperaturen verwarmd (dus zeker geen radiatoren). Kies voor een boiler die je nog kan ondersteunen met zonnepanelen. De keuze voor mazout moet niet slecht zijn.

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.