900 euro voor certificaat | Ecobouwers.be

U bent hier

900 euro voor certificaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pfft
22/12/2010 - 16:04

Hallo
ik kreeg mail van passiefhuisplatform dat ik voor 900 euro mijn bouwsel kan laten certifieren als zijnde 0 energie bouwsel.
Daar wij geen 900 euro voorzien hadden in ons budget had ik graag vernomen of ik dit attest elders goedkoper kan krijgen ( of er subsidie voorzien is om de attest kosten te betalen?)

Eddy

15 Reacties

Reacties

afbeelding van vdbriel
22/12/2010 - 23:33

 Eddy,

 

Ik heb onlangs de vraag gesteld aan VEA voor een renovatie naar lage energie woning. Dit is een copie van de communicatie:

 

*/

Hallo,

 

Ik sta op het punt een verbouwing te doen. Deze verbouwing heeft een uitbereiding van minder dan 800m3. Dit wil zeggen dat bij de EPB aangifte er geen E peil en K peil berekening moeten gebeuren.

Ik ben echter van plan om de verbouwing zo grondig te doen dat ik tot een lage energie woning zal komen.

 

Welke zijn de methoden die ik kan aanwenden om een certificaat te bekomen voor lage energie woning.

Ik ben op de hoogte dat ik ook via het Pasiefhuis platform kan gaan. Maar ik zou graag die weg niet volgen, maar via jullie het certificaat bekomen.

Is dat mogelijk?

 

Hun antwoord:

 

*/

Als antwoord op uw bericht van 22-12-2010 geven wij graag het volgende mee:

 

Het VEA beschikt niet over een methode of software om voor bestaande woningen een certificaat uit te schrijven voor lage energiewoningen. Bijgevolg kunnen wij deze woningen niet erkennen voor het verkijgen van het fiscale voordeel. Voor nieuwbouwwoningen verloopt de certificatie via de EPB-software. 

De enige instantie die u dus mogelijk kan verder helpen is het passiefhuisplatform, maar het is ons momenteel ook niet bekend of ze dat in de praktijk ook gaan doen voor bestaande woningen - die worden omgebouwd tot lage-energiewoning.

 

 

afbeelding van stefan-14
23/12/2010 - 17:45

Eddy,

 

ja ik besef dat 900 € veel geld kan zijn, maar deze wegen toch niet op tegen grote voordeel ervan???

40% korting op KI, jaarlijks te  betalen gedurende 10 aantal jaren, subsidies, ...

 en dan 1600 € per jaar (zie premiezoeker.be)

"

Federale belastingvermindering voor de bouw van of het verbouwen tot een nul energiewoning (2010)

info [dot] tax [at] minfin [dot] fed [dot] be (Mail voor meer informatie over Federale belastingvermindering voor de bouw van of het verbouwen tot een nul energiewoning (2010) naar info [dot] tax [at] minfin [dot] fed [dot] be) Controleer of je deze premie kan krijgen

Beschrijving

Maatregel 11:
Wanneer u een nul energiewoning bouwt of uw woning verbouwt tot een nul energiewoning, kan u van een fiscaal voordeel genieten

Aanvraagvoorwaarden

Voor maatregel 9 (lage energiewoning), 10 (passiefwoning), 11 (nul energiewoning) moet een certificaat
worden voorgelegd waaruit blijkt dat het over een lage energiewoning, een passiefwoning of een nul energiewoning
gaat.

Toekenningsvoorwaarden

Het volstaat dat de belastingplichtige het desbetreffende vakje invult in de belastingaangifte dat voorzien is op de belastingbrief. U voegt tevens het origineel of een eensluidend verklaarde fotokopie van de facturen (of ereloonnota's) van de werkzaamheden bij de aangifte en de betalingsbewijzen ervan.
(Een certificaat is vereist dat aantoont dat het om een passiefhuis gaat)

Premiebedrag

1200 euro (1660 euro geïndexeerd) per jaar gedurende 10 jaar"

 

 

MVG
Stefan

 

afbeelding van lietaert
23/12/2010 - 18:10

Ik dacht dat het subsidie was voor de bouwheer, niet voor Passiefhuisplatform ;-))))

Jan

ps Een beetje concurrentie zou niet mis staan. Die gast de bij mij de mortel maakt moet daarvoor welgeteld 8 dagen werken.

ps Ook weer subsidie voor de banken: ik moet direct betalen, en krijg nadien de subsidie. Concreet dus 900 euro meer lenen.

 ps 900 euro is tevens +/- 1.3 m² zonnepanelen ;-))))

afbeelding van bertvdg
23/12/2010 - 18:02

Die 900 Euro lijkt me redelijk omdat je immers moet bewijzen dat je aan 15kWh/m²/j komt en dat zal is wel met PHPP enig werk zijn om al de gegevens van uw woning in het systeem te steken. Heb je al een PH certificaat dan is het 300 Euro omdat dat al eens gedaan is.

 

Nu idd, waarom alleen maar bij PHP? Hebben zij het alleenrecht in België? Het is toch geen overheidsinstantie?

afbeelding van lietaert
23/12/2010 - 18:04

Beste

daar heb ik de architect al voor betaald, deze kan toch de PHPP berekening doormailen, waardoor er niets dient ingevuld te worden.

Trouwens enkel passiefhuis is 600 euro, 0 energie huis is 300 euro erbij.

Jan

ps nu ik er aan denk, zou men een phpp berekening mogen laten keuren in nederland? of in duitsland? Het is toch niets meer dan een stomme excel sheet nakijken? Of heb ik het mis?

afbeelding van vdbriel
23/12/2010 - 18:05

Bert,

In mijn ogen lijkt me 900 Euro wel veel geld gezien PHPP vraagt om een ingvuld EPB bestand aan te leveren en alle bewijstukken. Mij lijkt me dat wel veel geld voor het nakijken van de gegevens.

Via mijn (Waalse) architect begreep ik dat de waalse tegenhanger van PHPP het gratis doet voor prive woningen.

Misschien is het nuttig om dat pad te bewandelen.

Let wel voor nieuwbouw moet je dus niet via PHPP gaan (en ben je geen 900 Euro extra kwijt) daar is een EPB verslaggeving voldoende.Het VEA kan je dan een certificaat afleveren.

 

groeten Roeland

afbeelding van lietaert
23/12/2010 - 18:25

Beste Roeland

bedankt voor uw info, u hebt mijn avond goed gemaakt ;-)))

Jan

ps Het wordt wel duidelijk dat zij die epb, phpp, veiligheidscoordinatie, verkavelingswijzigingsaanvraag ect... doen, veel beter van mijn bouw zullen worden dan die gast achter de betonmolen....

afbeelding van bertvdg
24/12/2010 - 13:42

Ik moet jullie wel gelijk geven daarin. Als PHP daar geen werk moet insteken en enkel maar de exell moet controleren + een EBP opvragen die al gemaakt is dat veel geld.

 

Mijn architect doet ook de PHPP berekening dus je kan dan idd de vraag stellen wat het PHP nog gaat doen daarmee, je moet zelf ook de bewijzen leveren... het PHP moet het enkel controleren. En als het dossier nog niet volledig is of zo kan je nog eens bijbetalen...

 

Maar als zij de volledige behandeling doen, de PHPP berekening zelf opmaken, het plan bestuderen en de parameters ingeven wil ik daar wel iets voor betalen want dan moet uw architect dat niet doen...Nu, ik denk ook niet dat ze daar aan 35 Euro excl. BTW per uur werken , 't zal wel meer zijn.

afbeelding van Djottomatic
22/05/2011 - 12:30

Beste,

Zoals Roeland aangeeft is het juist. Zelf ben ik energiedeskundige, Architect en Ingenieur. Na ettelijke opleidingen gevolgd te hebben werd me in de laatste sessie bouwknopen bevestigd hetgeen Roeland neerschrijft. De phpp methode is een rekenmethode afkomstig vanuit Duitsland. Het passiefhuisplatform heeft sinds een jaar de erkenning van de overheid om passiefhuiscertificaten te mogen uitdelen. Maar in principe is het EPB-certificaat voldoende om aan te tonen dat de woning voldoet aan de voorwaarden voor een passief huis of nul-energie woning. De verschillen in de software onderling, liggen voornamelijk aan het bruikbaar vloeroppervlak. De EPB-software rekent met het bruto vloeroppervlak. Terwijl de phpp software rekent met het bruikbaar vloeroppervlak (tussen de muren). Vermits het bruikbaar vloeroppervlak een deler is verkrijgt men veel slechtere resultaten bij de phpp-methode tov de EPB-methode. Waardoor men zoals bostoen net in de krant gelezen (19cm in de muren, 25cm in de vloer en 35cm in het dak) moet steken om eraan te voldoen. Dit schrikt in mijn ogen heel wat mensen, niet alleen financieel maar ook constructueel af. Waarin men in mijn ogen de mensen op een verkeerd been zet. Om aanspraak te maken op de subsidies is het EPB-certificaat voldoende. De fyscus en de netwerkbeheerder nemen de bekomen resulaten op in hun dossier. Het KI zal automatisch aangepast worden en de premies zullen hoogstwaarschijnlijk na een controle bezoek door het VEA of de netwerkbeheerder worden uitbetaald. Controle zal je sowieso hebben vermits er de dag van vandaag nog weinig passief of nul-energie woningen worden gebouwd. En er toch wat geld mee gemoeid is. 

Welke verhouding bostoen en het passiefhuisvzw hebben is me een raadsel maar de mensen de indruk geven dat men enkel bij hun terecht kan voor aanspraak te maken op de subsidies is de mensen zand in de ogen strooien.

Mvg,

Djottomatic     

afbeelding van Hans Delannoye
22/05/2011 - 15:11

djottomatic

ik wil graag even op een paar onnauwkeurigheden wijzen in jou schrijfsel.

om te beginnen is er het passiefhuiscertificaat dat enkel door PHP 'n PMP wordt uitgereikt en dat een validatie is van de berekening volgens de PHPP software, en ook recht geeft op de fiscale voordelen voor passiefhuis. pas sinds 2010 of 2011 (weet niet meer zeker sinds wanneer) kan je nu ook via de EPB-software deze voordelen krijgen, voordien was het enkel PHP die gemachtigd was (door VEA) om dit te doen.

de EPB rekent z'n oppervlaktes inderdaad anders dan de PHPP, maar er zijn nog een aantal verschillen, zoals de koellast.  en in de praktijk is het meestal eenvoudiger via PHPP dan via EPB je 'passiefhuis' te halen.  dit isniet mesnen op het verkeerde been zetten, doe zelf maar eens de vergelijking.

wat ik niet begrijp is waarom mensen schrik zouden moeten hebben om 19cm isolatie in de muur enz. te steken, er worden honderden huizen zo gebouwd.  en je zal dat, als je via EPB wil, net zo goed moeten doen. 

verder is er geen relatie tussen bostoen en PHP, tenzij het feit dat bostoen lid is van het PHP, net zoals nog meer dan 100 andere bedrijven. 

dit lijkt mij een beetje op zwartmakerij, en dat vind ik niet erg netjes.  maar, misschien interpreteer ik jou verkeerd?

 

roeland

wat de controle van de PHPP betreft, 't is maar hoe je controleert. voor elk dossier worden alle afmetingen en alle waarden gecontroleerd aan de hand van het ingereikte dossier, eigenlijk wordt dus de hele PHPP overgemaakt. en dat doe je niet op een dag.  en ik weet waarover ik spreek, wij maken ook zelf PHPP berekeningen.

het PMP vraagt 600 € voor de controle van de PHPP, maar als er een premie wordt aangevraagd, draagt het waals gewest deze kost.  in elk geval, als je een woning in vlaanderen bouwt kan je niet terecht in wallonie.  we leven nu eenmaal in een land met drie gewesten, en de regeltjes zijn nu eenmaal overal anders. 

hans d

afbeelding van Djottomatic
22/05/2011 - 16:52

Beste Roeland,

Alvast bedankt voor de gedetailleerde aanvulling. Hier en daar ben ik inderdaad niet al te accuraat geweest met mijn schrijven.Ik merk dat u aanhanger bent phpp, daar mijn voorkeur uitgaat naar de epb-methode. Ik wou er toch even op wijzen dat een koelkast niet dient te worden ingevuld in de epb-software. Enkel actieve koeling en ventilatie. Anderzijds wou ik aankaarten dat Bostoen geen houtskeletbouw plaatst en werkt op traditionele methode. Waarin een buitengevel met snelbouwsteen wordt gebruikt. Een opvulling met 19cm (waarschijnlijk MW) maakt al gauw dat je uitkomt op een muurdikte van 0,5m. Dit in mindering gebracht van uw bruto vloeropppervlak geeft enerzijds, naar mijn mening een veel te hoog kentgetal en een enorm verlies in beschikbare ruimte. Niet tegenstaande de verhoogde kostprijs aan extra isolatie materiaal en constructietechnieken. Phpp compenseert dan weeral op andere vlakken mbt het e-peil. Maar mijn schrijven had betrekking op de schil van het gebouw ifv subsidies, kostprijs, beschikbaar vloeropp., dat men dit kon realiseren met minder aan isolatie, en men niet noodzakelijk dient aan te kloppen bij passiefhuis voor subsidies, het passiefhuis certificaat is reeds geintegreerd in het verplichte epb-attest voor nieuwbouw. Om een voorbeeld te geven: Een houtskeletbouw met 8cm pur, 15cm mw in de muren, 10cm pur op de vloer en 20cm mw in het hellend dak, grosso modo genomen zou kunnen voldoen aan een passiefhuis. Wat beduidend minder is dan hetgeen werd voorgesteld door bostoen. Mochten zij het overwegen om houtskelet te gaan plaatsen zullen ze ook op deze waarden uitkomen. Met nieuwe aanvragen vanaf 2011 kan het constructueel lichtelijk anders lopen in de epb-software. Daar men de bouwknopen in rekening dient te brengen en deze een vrij grote negatieve impact hebben op het kengetal. Concreet, waarom zou men phpp toepassen wanneer men dit verplicht dient te doen met epb en het resultaat, ergonomisch en financieel gezien verlichtender werkt?

Mvg,

Otto

 

afbeelding van Hans Delannoye
22/05/2011 - 17:38

otto, 't is hans, niet roeland :-)

ik ben inderdaad een grote voorstander van de PHPP, omdat deze in meer dan 10.000 passiefhuizen z'n bruikbaarheid en accuratesse bewezen heeft.

de koellast moet inderdaad niet berekend worden, maar wel de aktieve koeling, en dze wordt in de EPB veel te groot ingeschat.  de grotere muurdiktes in massiefbouw (19cm met PUR, met MW allicht 30cm) geven inderdaad een te hoog kengetal, wat eens te meer bewijst dat de EPB geen betrouwbare tool is voor PH en LEW.  anderzijds wordt dat deels gecompenseerd omdat ook voor de luchtdichtheidstest die grotere buitenoppervlakte wordt gebruikt, wat natuurlijk compleet onzinnig is, aangezien de luchtdichte schil langs de binnenkant behoort te zitten.  verder kan de EPB niet rekenen met een aantal technieken zoals die in quasi elk PH en de betre LEW gebruikt worden, zoals AWW of BWW.  en zo kan ik nog een tijdje doorgaan, bv de compleet foute inschatting van de warmteverliezen van circulatieleidinghen waar je zomaar 10 E-peil puunte iop je boterham krijgt, terwijl die bij een verstandig ontwerp zeker geen groot verlies betekeken en een groot plus in comfort en waterbesparing kunnen zijn.

maar dat je een voldoende laag E-peil kan bereiken met minder isolatie dan met de PHPP, dat moet je mij maar eens voorrekenen, want dat klopt niet, daar ben ik nogal zeker van.  tenzij met heel veel PV.  het is duideloijk dat jij geen echte kenner bent van PH, met de door jou genoemde waarden zal je nooit aan het PH-niveau komen, nog bij houtskelet, noch in massiefbouw, toch niet in ons klimaat.  en ik zou je dus aanraden eerst de materie passiefhuis eens grondig te bestuderen, het is echt de moeite waard, en we gaan uiteindelijk toch die richting uit, daar is geen weg naast.

het klopt - zoals ik vroeger al schreef - dat de PHPP niet verplicht voor de fiscale voordelen, dat kan sinds dit jaar ook met de EPB (voordien echter niet!), maar in belgie reiken enkel PHP en PMP een "passiefhuiscertificaat" uit, wat kan aangewend worden voor het verkrijgen van de fiscale gunstmaatregelen. 

hans d

afbeelding van Hans Delannoye
22/05/2011 - 17:51

otto

en nog een kleine aanvulling, de PHPP is een rekentool om passiefhuizen door te rekenen, geen tool voor fiscale doeleinden.  PHPP's worden enkel daarom gemaakt, maar het heeft de wetgever belieft de PHPP te aanvaarden als bewijs voor de belastingsaftrek, eigenlijk moet je het zo bekijken.

hans d

afbeelding van geert devos
22/05/2011 - 20:59

wat het probleem vlaanderen<>wallonie betreft ivm een eventuele (gratis?) certifiering, heb ik hetvolgende letterlijk uit de folder van FOD ivm de belastingvermindering voor pasiefhuizen :

 

De belastingvermindering wordt verleend gedurende 10 opeenvolgende belastbare

tijdperken vanaf het belastbaar tijdperk waarin is vastgesteld dat de woning een

lage energiewoning is. Die vaststelling blijkt uit een certifi caat dat wordt uitgereikt

door een door de Koning erkende instelling of door de bevoegde gewestelijke

administratie of een gelijkaardige instelling of bevoegde administratie die is

gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte.

 

als het al in een andere lidstaat mag gebeuren, waarom dat niet in wallonie ????

afbeelding van Hans Delannoye
22/05/2011 - 22:59

geert

het antwoord staat er dus eigenlijk expliciet in "door een door de Koning erkende instelling of door de bevoegde gewestelijke administratie of een gelijkaardige instelling of bevoegde administratie die is gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte." 

en de koning of VEA heeft tot nog toe alleen het PHP erkend voor zover mij bekend.  ook het PMP en het passivhausinstitut kan geen geldig dokument maken voor de fiscale voordelen.  maar ze zouden zich wel kandidaat kunnen stellen en een erkenning aanvragen, al zullen geen van beide dat doen.  overigens maakt dat niks uit, want in wallonie is het ook betalend, al is het daar blijkbaar goedkoper dan bij PHP.

hans d

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.