2 voudig tarief | Ecobouwers.be

U bent hier

2 voudig tarief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van chantal77
13/08/2005 - 14:53

Klopt het dat je nu tegenwoordig met je 2 voudig tarief hier ook gebruik kan mee maken in het weekend en zo van wanneer tot wanneer??

Groetjes.

15 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
13/08/2005 - 18:49

neen, was een wets-VOORSTEL maar voor onbepaalde tijd uitgesteld

geen centen meer in de begroting

Stefan

afbeelding van Geert Bellens
13/08/2005 - 19:36

Ik dacht wegens opmerkingen van Raad van State. Geert

afbeelding van stefan-14
13/08/2005 - 19:57

het "kind" moet toch een naam hebben

denk je dat de "gratis"-generatie zal blijven duren? kijk dan maar eens aan de pomp als je de volgende keer gaat tanken

Stefan

afbeelding van wout-4
13/08/2005 - 22:17

Gewoon overstappen naar Ecopower, dan heb je geen tweevoudig tarief maar wel 100 % groene stroom en het kost ook nog minder dan bij Electrabel. Zie www.vreg.be voor meer informatie over tarieven.

Wout

afbeelding van Geert Bellens
14/08/2005 - 19:59

Misschien interessant ivm dit onderwerp : www.stroomtarieven.be Kijk eens naar het laatste itemtje 'Komkommertijd in tarievenland ' klein citaat : "Ter compensatie van de weekendverliezen en om hun inkomsten dus veilig te stellen, kunnen de leveranciers niets anders ondernemen dan het dagtarief tijdens de week duurder te maken voor diegenen die een tweevoudig uurtariefmeter hebben." Geert

afbeelding van chantal77
18/08/2005 - 09:17

Dit kreeg ik als antwoord van Minister Peeters:

Geachte,

In antwoord op uw vraag van 13 augustus 2005 deel ik u mee dat de Raad van State het voorstel van de Vlaamse regering (om het nachttarief ook toe te passen voor het elektriciteitsverbruik 's zaterdags en 's zondags

overdag) heeft afgewezen omdat het om een bevoegdheid van de Belgische regering zou gaan.

Het zal dus van de federale energieminister, de Heer Verwilghen, afhangen of het nachttarief voor de weekends daadwerkelijk zal worden toegepast.

Gegroet,

Sam De Smedt

Energie-adviseur

Kabinet Vlaams minister Kris Peeters

afbeelding van stefan-14
21/08/2005 - 10:26

en de vlaamse regering wist dit neit toen ze dit besproken hebben??? met alle kabinetsmedewerkers, ambtenaren, ... hebben ze dit gewoon over het hoofd gezien???

en wat houdt Marc verwilgen tegen om deze tekst nu over te nemen ???

zoals ik vroeger als zei : het ontbrekende budget.

Stefan

afbeelding van Geert Bellens
21/08/2005 - 20:13

Stefan ik denk dat geld geen probleem mag zijn. Als de weekprijs verhoogt wordt om de goedkopere weekendstroom te compenseren, betaal je het uiteindelijk toch je eigen 'voordeel'. Geert

afbeelding van etienne-6
26/09/2005 - 17:25

Ik heb een vraag....
Ik verwarm met accumulatiekachels en deze waren voorzien van een 3-voudig ecotarief van E........Deze laatste heeft nu dit 3-voudig tarief afgeschaft en ik krijg dus vanaf nu een 2-voudig uurtarief. Is er iemand die mij kan vertellen welke aanpassing ik moet doen in mijn zekeringkast om van 3-voudig naar 2-voudig uurtarief over te schakelen?

afbeelding van dirk andelhofs
18/11/2005 - 16:36

"Nachttarief stroom in Vlaanderen ook in weekends

BRUSSEL - Vanaf 1 januari 2007 zal in Vlaanderen het goedkopere nachttarief voor elektriciteitsverbruik ook overdag tijdens de weekends van kracht zijn. De Vlaamse regering heeft een voorstel van minister voor Energie Kris Peeters goedgekeurd.

De uitbreiding van het nachtverbruik in de weekends moet volgens Peeters zowel het milieu ten goede komen als het comfort van gezinnen en ondernemingen verhogen. Het moet volgens Peeters ook een bijkomende uitnodiging zijn om van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter over te schakelen.

Het nachttarief werd destijds ingevoerd om een deel van het stroomverbruik naar de daluren te verschuiven, zodat er tijdens de piekuren zo weinig mogelijk bijkomende stroom moest worden opgewekt of ingevoerd. Tijdens de daluren ligt het verbruik een stuk lager dan het vermogen om stroom op te wekken.

Omdat ook het verbruik overdag tijdens de weekends lager ligt, zal vanaf 2007 ook dan het nachttarief gelden. Dat moet er voor zorgen dat gezinnen en bedrijven niet noodzakelijk ’s nachts was- of andere machines moeten laten draaien, wat voor minder hinder zorgt.

De maatregel is maar vanaf 2007 van kracht zodat de leveranciers de kans krijgen om hun contracten, die vaak een jaar geldig zijn, aan te passen."

bron : nieuwsblad

... de zoveelste stap in de foute richting ..

dirk

afbeelding van wout-4
18/11/2005 - 21:57

Inderdaad Dirk !

En dan zou je denken dat een journalist daar kritische vragen over zou stellen, maar neen, ze lezen gewoon voor dat een hoger verbruik in de daluren beter is voor het milieu.

Je moet maar durven hé. Kris Peeters op milieu, wat heb ik me daar al aan geërgerd ! Los van alle partijpolitieke beschouwingen denk ik dat Bruno Tobback het wél begrepen heeft, al heeft hij misschien niet de middelen en de macht om het een beetje sneller vooruit te laten gaan. En Groen! krijgt natuurlijk nauwelijks nog een forum.

Wij kopen onze groene stroom bij Ecopower, en daar is geen onderscheid tussen dag- en nachttarief. Maakt het in dat geval uit of je meer verbruikt tijdens de piekmomenten of de daluren (financieel natuurlijk niet, ik bedoel ecologisch) ? De stroom is altijd groen, maar door meer verbruik op drukke momenten moeten de klassieke bronnen misschien meer bijspringen, en is het misschien toch beter om de daluren wat meer te benutten ?

Dirk, jij kan daar ongetwijfeld op antwoorden...

Wout

afbeelding van dirk andelhofs
19/11/2005 - 17:54

Wout,

Ecologisch gezien is het inderdaad beter om je stroom zoveel als mogelijk tijdens de daluren te verbruiken.(op voorwaarde dat je daardoor niet meer gaat verbruiken)

Deze maatregel zal echter bijna niet voor een verschuiving van verbruik van piekuren naar daluren zorgen. (mensen met tweevoudig tarief gebruiken nu immers reeds veel in het dal)
Hij zal volgens mij vooral voor EXTRA verbruik gaan zorgen.

De verkopers van bvb airco, elektrische (bij)verwarming, tuinstofzuigers, .. (en meer van dat soort onzinnige apparaten) hebben nu een extra argument om hun spullen aan de man te brengen.

Tweeverdienners zijn immers net in het weekend thuis, en dan gebruiken ze al die dingen.

Zelf probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van zon-tarief. (en als er ooit een molentje komt ook wind-tarief)
Maakt natuurlijk financieel geen verschil, want mijn PV is netgekoppeld.

Maar door bvb mijn gras af te rijden (elektrisch) als de zon schijnt, voorkom ik leidingverliezen. (makkelijk 10% als de stroom van ver moet komen)
Wassen doen we bvb ook steeds als de zon schijnt, met warm water uit de zonneboiler, en een beetje PV stroom.

dirk

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
19/11/2005 - 22:40

't Is zover!

Gisteren door de regering goedkeurd vanaf 2007!

Goe bezig!

afbeelding van wout-4
19/11/2005 - 23:01

Dirk, ik heb je eventjes verward met Dirk Vansintjan van Eco****r. Maar jouw antwoord bevestigt wat ik al dacht.

Jaja, kettingzagen en bladblazers, gesel des tijds. Ik beweer altijd dat wij in de (voor)stad in het weekend rustiger zitten dan mijn ouders in de groene Voorkempen, waar dergelijke toestellen voor 'luie Charel' blijkbaar algemeen zijn ingeburgerd. Vreselijke lawaaimakers ook...

Persoonlijk hanteer ik de goeie ouwe bladrijf/kruiwagen/compostbak-combinatie, maar ik heb dan ook geen tuin van 2000 m²; en m'n gras doe ik af met zo'n ouderwets 'duwertje'. Maar ik ben dan ook een rare kwast...

Wout

afbeelding van dirk vansintjan
20/11/2005 - 09:47

ik zie nog niet meteen hoe minister Peeters de leveranciers kan dwingen om in het weekend nachttarief aan te bieden.
Ik begrijp trouwens niet goed wat men nu juist beslist heeft. Misschien gaat het over een goedkoper distributietarief in het weekend en legt de minister de distributienetbedrijven op om dit te hanteren naar de leveranciers toe, die dit 'voordeel' dan doorrekenen naar de verbruiker. Dit is een Vlaamse bevoegdheid denk ik, anders bleef het bezwaar van de Raad van State overeind. Ik heb alleszins nog geen teksten gezien. EP is voorstander van het behoud van de enkelvoudige meters die nu bij nagenoeg 70% van de verbruikers staan. Het is inderdaad beter om je verbruik te spreiden, maar alle maatregelen om het nacht en het weekendverbruik te stimuleren zijn vooral nodig in een land waar er veel kernenergie opgewekt wordt en waar men niet flexibel kan inspelen op de perfect voorspelbare verbruiksprofielen van de gewone verbruikers. Overheidsmaatregelen moeten nu allemaal kaderen in de uitstap uit kernenergie, en ik denk niet dat deze maatregel daar in past.

Dirk Vansintjan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.