OSB platen plaatsen op EPS vloerisolatie, daarop dan parket/laminaat | Ecobouwers.be

U bent hier

OSB platen plaatsen op EPS vloerisolatie, daarop dan parket/laminaat

afbeelding van Peter W.
24/08/2016 - 12:19

Hallo,

 

wij willen 1ste verdiep vloeren maar twijfelen over de draagkracht van de oude betonplat; daarom willen we de vloer zo licht mogelijk uitvullen en egaliseren.

Optie 1 (voorkeur) : uitvullen met EPS vloerisolatie (isomobollekes in cement) en daarop dan OSB platen en daarop dan parket

Optie 2 (geen ervaring) : houten roostering plaatsen en daarop dan OSB platen voor parket (we twijfelen hier over kostprijs => vkman die 65m² zou moeten uitroosteren op zeer oneffen vloer

mvg,

 

Peter

4 Reacties

afbeelding van Rudy Martens
25/08/2016 - 22:56

Dag Peter,

Dat deed ik met de Franse Huot parketlijm (polymeerlijm zonder solventen en zonder isocyanaten).

Deze lijm vind je in de parketindustrie. Er bestaan ook Belgische tegentypes (gemaakt door DL-chemicals in Waregem en Soudal NV in Turnhout, zie hun websites, of vraag hun info...).

Die pastalijmen moet je aanbrengen met een door hun meegeleverde spatel met tanden.

Daardoor bekom je elke +-1,5 tot 2cm een lijmrandje van +-3-4mm hoogte. Daar leg en druk je dan de OSB platen (en eventueel ook een eerste laag isolatieplaat) in aan.

Mijn eerste toepassing dateert van in 2006 en is nog altijd in perfecte staat (resol op chape, en OSB op de resol). Mijn laatste toepassingen zijn van 4 jaren geleden (resol op planken + OSB erboven, en idem op een geglazuurde tegelvloer).

Omdat het hier een ecologieforum is: Over het al of niet ecologische van deze lijmen is nog geen absoluut technisch bewijs geleverd. Zeker is wel dat ze isocyanaatvrij, solventvrij en vrij van zware metalen zijn (naast een organisch polymeer bevatten ze enkel onschadelijke vulstoffen zoals krijt en talk).

Bedenk ook altijd dat al die fabricanten hun lijmsystemen verkopen voor het verlijmen van parket op chape. Alle andere verlijmingen zijn altijd op uw eigen risico! Als je twijfelt over de hechting doe dan eerst een kleine test en wacht enkele weken (zo mogelijk +-3 maanden), en controleer of de hechting nog perfect is.

Ik hoop dat je er mee verder kunt,

Rudy

afbeelding van walter-8
26/08/2016 - 13:05

Over de draagkracht van je vloer moet je niet twijfelen: je moet daar zeker van zijn. Dus architect/stabiliteitsingenieur hun zegen vragen.

Als de vloer nu niet effen is, is hij misschien enkel nog af te breken of heeft hij minstens ondersteuning nodig (wat bij ons gebeurd is).

Waarom wil "isolatie chape ' en niet gewoon egaliseren? Hoeveel cm is de oneffenheden?

afbeelding van Peter W.
26/08/2016 - 13:34

Even ter verduidelijking: we hebben de vloer uitgebroken, die bestond uit oude cementtegeltjes van zo'n 1,5cm dik en een laagje zavel. Alles samen zo'n gemiddeld 6cm. Op de oude betonnen plaat zijn nu electriciteitsleidingen en afvoerleidingen geplaatst. Dus deze moeten sowieso ingewerkt worden; het is de oude betonnen plaat die een glooiende put vormt naar midden toe; het verschill ligt tussen de 5 a 6 cm hoogste met laagste punt.

@Rudy: je voorstel is dus om de OSB te lijmen op die EPS? Indien haalbaar is dat een mogelijke optie.

afbeelding van Rudy Martens
27/08/2016 - 10:24

Peter: Dan zal je toch altijd eerst moeten uitvullen en uitvlakken. Zo mogelijk nog met zo'n metalen netje erin om de laag te versterken.

Vergeet de raad van Walter-8 niet hé!