opbouw HSB | Ecobouwers.be

U bent hier

opbouw HSB

afbeelding van woens
08/04/2019 - 08:50

Gegroet!

Wij plannen een verbouwing/heropbouw in houtskelet, het gaat om het volume wat nu onze behoorlijk bouvallige aanpalende garage/golfplaat koterij is. We willen deze afbreken tot de hoogte van de betonplaat en dan opnieuw opbouwen (zelfde volume) om op termijn muur door te slaan en te integreren bij de living.

Wat er nu staat is gebouwd de overbliujfselen van een oude stal (je kan nog zien waar de muurtjes van de varkenshokken stonden) met een gemetste muur die tot minstens 80cm onder de grond loopt. (nu laag muurtje aan tuin- en zijkant, op de hoek gemetste steun/paal, andere kanten tegen gevels)

Ons eerste plan was om op de oude muur een laag of 2 snelbouw te plaatsen, daar langst buiten een xps plaat tegenaan en deze dan samen in te pakken met waterkeringsfolie (epdm of roofing of dpc) tot onderkant van xps plaat, stukje onder de grond dus. (zoals op afbeelding). Een andere optie is om op de bestaande fundering een laag foamglas of thermoblock te plaatsen die op de zelfde hoogte uitkomt als de isolatiechappe binnen. Deze dient dan ineens als waterkering en isolatie, de oude gemetste muur (onder de grond zouden we dan inpakken met noppenfolie die dan aansluit op de bovenkant van het foamglas/thermoblock. De tweede optielijkt me een pak duurder, maar is het die meerkost waard, wat is jullie mening/tips?

Bovenop komt een plat dak op i-liggers omdat ik de dakbalken in de lengte wil leggen (6,2m), als ik de balken in de breedte (4m) leg komen ze allemaal in/aan de dubbelsteense muur die op termijn doorgeslagen zou moeten worden... leek me handiger om die niet extra te belasten.

De ruimte tussen de i-liggers (8,9cm x 36cm) wil ik opvullen met isolatie, laten volblazen met vlokken of lagen glaswol geschrankt. Koud dak, ik weet het... maar gezien de "lange" overspanning en omdat ik binnen hetzelfde volume moet blijven en het plafond binnen op redelijke hoogte wil houden zie ik niet veel andere opties (als jullie die wel zien hoor ik het graag!).

Volgend dilemma: Bovenop de i-liggers komen afschotlatten (hoogste punt 12,5cm boven laagste - dak = 4m x 6m) met daarboven platen (osb of mpx 22mm) en EPDM. Ik twijfel nog of ik de afschotlatten HOH 40cm & haaks op de i-lggers zou zetten om de dakconstructie zo extra te verstevigen/verstijven maar dan krijg ik wel een holle ruimte tussen de isolatie en de dakdekking... Andere optie is dat ik de afschotlatten op de i-liggers zou plaatsen en zo wat extra isolatie kan steken, waar ik dan schrik voor heb is doorbuigen van het dak als het belopen wordt en beschadigingen aan de epdm daardoor. Bedenkingen/tips iemand?

Waar ik ook nog mee zit is de plaatsing van de schuiframen. We zouden graag willen dat de opening van het schuifraam gelijk komt te liggen met de hoogte van de vloer, zonder opstapje dus. Allemaal erg mooi maar zo blijft er niet veel plek meer over om te isoleren... Of ik moet daar waar de schuiframen komen de betonplaat en bestaande muur wat verder afkappen, het maaiveld ligt echter maar 5cm onder de betonblaat en ik heb schrik dat mijn schuifraam dan constant te nat komt te staan. Aan de tuinkant zou ik wel een stukje kunnen afgraven, daar komt toch een houten terras te liggen en hoe diep het daaronder is maakt niets uit, maar aan de kant van de "koer" gaat dat niet. Wat is jullie mening hierover, moet ik mij daar niet al te veel zorgen om maken als ik een goede waterkering en afwatering (dorpel) plaats? Of...?

Even ter geruststelling (heb al gemerkt dat dit soms nodig is op dit soort fora): Ik wil mezelf goed informeren en verschillende meningen en visies tegen elkaar afwegen voor ik aan het werk begin, daarom stel ik hier vragen. Ik ben niet van plan om in "buurman en buurman stijl" te beginnen bouwen ga niets doen zonder dit eerst door ingenieur/architect te laten bekijken en berekenen. En nee, in principe heb ik geen architect nodig, het betreft een woning in Nederland, in buitengebied en als ik binnen hetzelfde volume blijf dat niet hoger is dan dan dan... Wat wel moet is de plannen binnendoen bij de gemeente voor goedkeuring en eventuele bezwaren en bijkomende dingen... 

Alvast bedankt!!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.