onderhoud ventilatie | Ecobouwers.be

U bent hier

onderhoud ventilatie

afbeelding van Birgit Gypen
19/08/2016 - 19:39

hallo,

wij zijn op zoek naar een firma die het onderhoud van ons ventilatiesysteem (STORK) kan doen. We hebben vorige keer gewoon een firma uit een lijst van Stork geplukt, en dat was niet zo'n goede ervaring: mensen die totaal geen idee hadden waar ze mee bezig waren: bv alle ventielen in het hele huis in één keer eruit halen, op een hoop leggen en er achteraf terug lukraak insteken (foute ventiel in foute kamer) zodat de debieten niet meer klopten, ventielen bleken ook willekeurig erin gestoken zodat de dode hoek  niet meer naar de juiste kant wees, enz.... Vandaar dat we nu liever zouden voortgaan op  positieve ervaringen van iemand. Het is voor de omgeving van Leuven. Iemand die ons kan helpen?

9 Reacties

afbeelding van limer
21/08/2016 - 08:43

Waarom doe je dat niet zelf?
Wat houdt zo een onderhoud in?
Filters vervangen en ventielen wat zuiver maken?

afbeelding van Birgit Gypen
22/08/2016 - 15:08

geen idee wat zo'n onderhoud allemaal inhoudt, ik veronderstelde dat het heel wat zou zijn (ze vragen er 300 euro voor...) maar nu ik ze de laatste keer bezig heb gezien, begin ik daar ook aan te twijfelen.

Filters vervangen doen we sowieso regelmatig zelf, ventielen aan de buitenkant poetsen ook.

Doen jullie dat ook zelf?

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
22/08/2016 - 15:34

We gebruiken een F7-filter (zogezegde pollenfilter).Het fijnste stof kan hier doorheen, vooral in de buurt van Zaventem. Na één jaar komt er een lichte zwarte aanslag op de ventielen en op de muur rondom  het ventiel. Deze aanslag kan men na enkele jaren afwassen met een licht sopje. Als men het ventiel een bepaald aantal draaien losdraait kan men ook de binnenkant van de leiding tot op een kleine diepte opkuisen. Het fijnstof dat met de lucht meekomt komt vooral tegen de achterkant van de ventielen terecht, en is gemakkelijk te verwijderen.

afbeelding van Roel P.
23/08/2016 - 08:06

Jaarlijks reinigen we de ventielen circa tweemaal per jaar (als we zien dat er zwarte aanslag op komt). Ventiel er af nemen en afwassen met een sopje, binnenkant buis zover mogelijk reinigen en alles terug plaatsen.

Vorig jaar een eerste keer een firma laten komen die het volledige buizennet heeft gereinigd (na 8 jaar gebruik). Komt met een stofzuiger met een ronddraaiende borstel er op, waarna het leidingenstelsel ventiel per ventiel wordt afgegaan. Tevens werden de ventielen nog gereinigd en de ventilatoren van de unit. Deelde mee dat de vervuiling in ons systeem goed meeviel, omdat we het correct gebruiken/onderhouden.

afbeelding van walter-8
23/08/2016 - 22:41

Ondertussen zijn er redelijke handleidingen voor de toestellen ivm onderhoud .
De meeste toestellen moet je redelijk ver uit elkaar halen om onderdelen als warmtewisselaar, motoren bypass proper te krijgen. En dat om de paar jaar.
Toch iets meer dan wat filters vervangen en ventielen kuisen.

Ik zoek ook al lang een goede firma dus kan je niet helpen.
Misschien eens je ontgoocheling rechtstreeks naar zehner doorsturen.

Walter

afbeelding van Roel P.
24/08/2016 - 00:31

Toestel zelf probeer ik om de twee jaar zelf uit een te halen en te reinigen. Enkel letten op de klemmetjes die op de schoepen zitten om het te balanceren. Na twee jaar aanslag zijn deze namelijk niet meer te zien.

afbeelding van Birgit Gypen
24/08/2016 - 09:33

Is zo'n firma die buizen kuist ook gelinkt aan een bepaald merk ventilatie of niet?Waren jullie tevreden van die firma? Welke was dat?

afbeelding van Birgit Gypen
24/08/2016 - 09:35

ik ga zeker ook naar Zehner mailen, maar ik verwacht daar niet te veel van. Destijds hebben we ook bij Stork nagevraagd wie het onderhoud zou kunnen doen, we kregen twee namen.

Met de eerste viel niet af te spreken, hij schoof telkens een afspraak op de lange baan, tot we het opgaven.

En hoe het bij de tweede liep, kon je hierboven al lezen. Ik had precies beter geen onderhoud laten doen en van al dat uitgespaarde geld regelmatig een nieuw toestel gekocht ;-)

afbeelding van Roel P.
24/08/2016 - 16:30

hier de gegevens die het bij ons heeft gedaan: http://www.hamstercleaning.com/

firma was niet gelinkt aan een merk van toestel. Belangrijk was wel welk type buizen je had gebruikt, weet hoe ze lopen en dat er geen te grote afstanden tussen de verschillende toegangspunten/splitsingen zitten.