Na-isoleren dak: waar naartoe met de ventilatiekanalen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Na-isoleren dak: waar naartoe met de ventilatiekanalen?

afbeelding van rikdevreese
30/10/2017 - 16:43

Dag allen,

ik ben bezig de voorbereidingen aan het treffen voor het laten na-isoleren van mijn hellend dak (gording - keper). Er wordt ook ventilatie in de woning voorzien, met afvoer via het dak. D.w.z. dat de ventilatiekanalen in de dakconstructie komen te liggen. Tot zover het plan.

Maar bij het leggen van de ventilatiekanalen valt het me op dat er op bepaalde plaatsen geen isolatie zal zijn. De voorziene isolatie is 22 cm (6 cm tussen de kepers + 16 cm + 2 cm van het raamwerk van het uitlatten), en de diameter van de ventilatiekanalen is 16 cm. M.a.w.: op de plaatsen waar de ventilatienalen tussen kepers en uitlatting zit, is er een gigantische koudebrug. 

Mogelijke oplossingen zijn volgens mij:

1. Ventilatie-af/toevoeren door de gevel ipv door de gevel. De ventilatiekanalen kunnen dan in de zoldervloer gelegd worden. Nadeel is de minder goede af- en toevoer van de uit- en ingaande lucht.

2. Dikker isoleren (bvb door spouwisolatie te voorzien in de leidingspouw en de leidingenspouw), maar dat gaat gepaard met plaatsverlies.

In de schouwen of op de zijgevels plaatsen is niet mogelijk omwille van de buren (rijwoning).

Wat is jullie idee?

Dankuwel.

4 Reacties

afbeelding van charel
30/10/2017 - 19:11

Dat is moeilijk te zeggen als de situatie niet gekend is. In vele gevallen kunnen die buizen onder de isolatie worden gelegd, op de zolder of in een weggetimmerde hoek onderaan de dakhelling.

In die gevallen moet je enkel twee maal de dakhelling en isolatielaag doorboren om van onder de dakisolatie tot boven de dakbedekking uit te komen.

afbeelding van rikdevreese
30/10/2017 - 21:14

Dankjewel Charel.

Eigenlijk is de belangrijkste vraag: hoe erg is het om de ventilatiedoorgangen in de gevel te plaatsen (bovenste meter, 30 cm onder de muurplaat) i.p.v. net onder de nok?

afbeelding van charel
30/10/2017 - 21:36

Dat is helemaal niet erg. Ventilatielucht kan soms net zo goed of zelfs beter worden aangetrokken op 1 m boven de begane grond. Het enige wat van belang is, is dat invoer en uitlaat niet te dicht bij elkaar gebeuren en dat de invoer niet dicht bij een mogelijke vervuilingsbron zit, bijvoorbeeld een schouwuitlaat of een verluchtingsbuis van de riolering.

afbeelding van rikdevreese
30/10/2017 - 21:42

Dankjewel Charel, lijkt me een betere en gemakkelijkere oplossing.