Massa binnenspouwblad verhogen na afbraak gevel?

We gaan onze gevel afbreken en laten isoleren met 22cm EPS met grafiet en crepi. We komen aan de 22cm puur omdat de dorpels zo ver uitsteken, ze waren namelijk initeel voorzien om de gevel te laten staan. Zo krijgen de muren wel dezelfde isolatie waarde als het dak.

Nu vraag ik mij nog één ding af, (voor het te laat is):

  • Heeft het zin de massa te verhogen ten koste van de 22cm?
  • Hoe dik dan en met welk materiaal is dit snel te verwezelijken?

Het binnenspouwlbad is 14cm snelbouw, gebouw is uit 1975. Verder heb ik 20cm gewelf inc. chape boven de kruipkelder en 14cm inc. chape voor het 1ste verdiep.

Reacties

De niet isolerende massa verhogen ten koste van de isolatiewaarde lijkt mij nogal zinloos. Je hebt meer dan genoeg massa met het binnenspouwblad in snelbouw, de overige binnenmuren en de vloerplaten.

 

 

Ik zou de vraag omdraaien; wat denk je zelf dat meer stenen gaat verbeteren tov meer isolatie?

Als je 2 woningen vergelijkt met zelfde isolatie zal die met meeste massa betere prestaties hebben op de punten die je aanhaalt.
Maar de woning met de dubbele isolatie in de muren -grofweg praten we over het halveren van de isolatie- zal die met de meeste isolatie altijd beter scoren op de punten die je aanhaalt.
Je hebt verder genoeg massa in je woning om je nergens zorgen over te maken.

Zorg dat je verder slim bouwt, met minstens zoveel isolatie in dak, zonder koudebruggen, zonnewering voor de zomer en het zal wel loslopen.

Je referentie lijkt vooral te refereren naar kantoorbouw. Door een grote interne warmtewinst kan extra massa zorgen voor beperken van airco en verwarming. Maar in een woning heb je dergelijke interne warmtewinsten niet.

Walter

Je moet vooral kijken nr het hygrische gedrag van je muuropbouw, nu je een eentrapsdichting gebruikt. 
en respecteer de voorschriften ivm ETICS en laat je niet leiden door het esthetische, maar wel door robuustheid.