Masoniet, waarom wordt dat tegenwoordig zo weinig gebruikt/aangeboden/verkocht? Is er een kwaliteitsverschil met Supe Hardboard? | Ecobouwers.be

U bent hier

Masoniet, waarom wordt dat tegenwoordig zo weinig gebruikt/aangeboden/verkocht? Is er een kwaliteitsverschil met Supe Hardboard?

19/01/2019 - 14:21

Het lijkt me nochtans een ecologisch materiaal; enkel samengeperste vezels, zonder toevoegstoffen. De bovenverdieping bij mijn ouders ligt er vol van, geen noemenswaardige slijtage op ong 35 jaar.
In Belgiė lijken er geen aanbieders te zijn. Nederland wel.

1 Reactie

25/01/2019 - 18:28

Masoniet is volgens Joost Devree hardboard met lijm en zinkboraat als toeslagstoffen, zodat de hardboard-plaat rotvrij en watervast (!) zou worden... zou kunnen... maar als bijv. gevelbekleding is het niet erg duurzaam (toch minder dan de folders beloven). In de USA werd dat vroeger vaak gebruikt als gevelbeplating, tegenwoordig gebruiken ze daar liever vezelcement (ook niet erg ecologisch). 

Er bstaat ook oil tempered hardboard die vochtbestendig (en matig watervast) is door toevoeging van polymeriserende olie... vroeger meestal lijnzaad- of tungolie. Wat ze nu gebruiken weet ik niet.

De produktie van gewone hardboard vergt nogal wat energie (hoge temperatuur, stoom, druk) dus ik weet niet of dat zo ecologisch is. Groot voordeel is wel dat het pure houtvezels zijn zonder chemische toeslagstoffen (bij gebruik van lijnolie in geval van oil tempered).

Ander voordeel is de hoge dichtheid (tot 1000kg/m³) wat leidt tot een hoge thermische inertie als de platen voldoende dik zijn.