Isoleren zadeldak | Ecobouwers.be

U bent hier

Isoleren zadeldak

afbeelding van doubletrouble
28/11/2016 - 00:00

Ik heb offertes opgevraagd om ons zadeldak te laten isoleren. Het dak dateert vermoedelijk van begin jaren 70 en is nog in goede staat.  Het heeft geen onderdak.  Op dit moment is er al een soort van isolatie tegen geplaatst door de vorige eigenaar.  Het lijkt een soort van isomo plaatjes van een 4 cm dik met een soort van kartonnen plaat afgewerkt.

De offertes zijn allemaal offertes met PUR of PIR platen die de aannemers van binnenuit willen plaatsen.  Bij de ene moet de oude isolatie weg, bij de andere niet.

Ook eens een offerte erbij gekregen voor de vernieuwing van het dak (pannen, isolatie ook harde PUR of PIR platen dacht ik, onderdak etc,...).  Dat was best wel duur en helaas vandaag boven budget.

Na het lezen van dit forum, heb ik begrepen dat PUR en PIR platen precies niet echt de aangewezen isolatie lijkt te zijn.  Het is mij echter niet duidelijk geworden wat dan wel de betere isolatie is om ouder dak te isoleren.

Zou iemand mij kunnen adviseren wat de betere techniek en materiaal is, om een ouder dak te isoleren ?  Ben ook geïnteresseerd in contactgegevens van goede vakmannen die dit kunnen plaatsen.

Alvast bedankt !

10 Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
28/11/2016 - 01:09

Nooit een dak isoleren zonder onderdak.

afbeelding van walter-8
28/11/2016 - 19:48

Hoe wordt je zolder gebruikt?

Ivm vernieuwing dak: vraag nog meer offertes: de prijzen voor vernieuwbouw
kunnen wel eens 50% verschillen (het is wel eens een opportunist die je zo een extra offerte meegeeft).

Walter

afbeelding van walter-8
28/11/2016 - 19:49

En als je referenties wil van aannemers, dan vermeld je natuurlijk een regio.

afbeelding van doubletrouble
28/11/2016 - 20:50

@**verwijderde gebruiker** : ik probeer morgen of woensdag een antwoord te geven op je vragen.
@dirk : wat zijn dan nog mijn opties volgens uw visie : niet isoleren ofwel een volledig nieuw dak ? Welke techniek en materiaal ?
@walter : zolder is momenteel toegankelijk via vlizotrap.  Bedoeling is om later vaste trap te steken en zolder te gebruiken als extra kamer en opbergplaats.  Regio Boom

Bedankt voor jullie hulp !

 

afbeelding van Jef Vp
29/11/2016 - 10:46

Zoals altijd in de bouw zijn er meerdere oplossingen. Zoals hierboven vermeld zorg je best voor een onderdak (Bij gespoten PUR wordt dat niet zo noodzakelijk geacht maar dat raad ik toch af)!

Als je een onderdak goed wil plaatsen zouden de pannen er af moeten. Toch is er een andere, minder ingrijpende, mogelijkheid om een onderdak te plaatsen. Je kan een onderdak van binnen uit in stroken tussen de kepers plaatsen. Dit moet zeer nauwkeurig gedaan worden, is zeer tijdrovend en dus enkel goedkoper als je het zelf doet. Bovendien is een onderdak van binnen uit tussen de kepers geplaatst nooit zo goed als je het zou doen van buiten af boven op de kepers. Toch, ik heb het al met succes toegepast gezien dus dat is zeker een optie. 

Betreffende de isolatie, PUR zou ik afraden omwille van 3 belangrijke reden:

1) warmtedoorslag zoals ze dat noemen (eigenlijk is het een zeer beperkte warmte opslag capaciteit). Je kamer zal zeer snel oververhit geraken.

2) ecologisch zeer schadelijk product.

3) zeer slecht geluids-isolerend. Als je de ruimte later als kamer wil gebruiken ga je er zeker spijt van hebben. 

Blijft er over: cellulose en rots- of glaswol (en nog enkele anderen materialen die veel minder gebruikt worden zoals kurk...).

Een andere belangrijke factor in je beslissing is de opbouwhoogte. Ik veronderstel dat je kepers hebt van ongeveer 7cmx6cm. Dit is sowieso veel te weinig isolatie dikte. Je zal dus nog een deel van je ruimte moeten afstaan om voldoende isolatiedikte te hebben. Indien je voldoende ruimte hebt (meer dan 30 cm) en je dakconstructie is in goede staat dan zou ik voor papiercellulose kiezen. 

Als je toch niet zoveel plaats hebt, of je dakconstructie zou dat extra gewicht niet aankunnen, dan zou ik voor rotswol kiezen.

afbeelding van Hans Delannoye
29/11/2016 - 19:57

nog een belangrijk argument tegen PUR, en misschien het belangrijkste, PUR is eigenlijk een brandversneller, en geen zinnig mens steekt dat in zijn dak.

wat de genoemde oplossing voor het onderdak betreft, op zich OK, maar hoe zorg je er voor dat onderaan het vocht naar de dakgoot wordt afgeleid, en niet langs de muur naar binnen loopt ?  lijkt mij niet eenvoudig te realiseren.

kiezen voor minerale wol in het dak, dan heb je ook daar ook de 3 door jou genoemde nadelen in het dak.

het vernoemde cellulose is zeker een goed alternatief, en daarnaast ook houtvezel- of hennepisolatie.  maar ja, die 2 laatste zijn wel wat duurder dan cellulose.

afbeelding van doubletrouble
02/12/2016 - 11:11

@**verwijderde gebruiker** : ongeveer 7 cm dikte en een onderdak steken is nauwelijks mogelijk met afvoer naar dakgoot

Aangezien isolatie langs de binnenkant geen goed idee is zonder onderdak, ziet het er naar uit dat er stevige dakrenovatie zit aan te komen.

Weet iemand een goede aannemer die een betaalbare dakrenovatie wil uitvoeren in de regio Boom bij voorkeur met goede materialen (zonder gebruik van PUR en PIR) ? Cellulose, houtvezel of hennepisolatie kan allemaal overwogen worden.

Afmetingen zadeldak ongeveer 70 vierkante meter met daarin 1 dakvenster.

afbeelding van charel
02/12/2016 - 11:21

Hou de twee zaken gescheiden. Zoek eerst een goede dakwerker die uw onderdak, dakbedekking en eventueel de goten kan aanpakken. Daarna komt het isoleerwerk en de afwerking langs binnen aan bod, dit zijn werken waarbij je zelf ook zeer veel, zoniet alles, zelf kunt doen.

afbeelding van limer
02/12/2016 - 12:52

@doubletrouble

Als je keperconstructie op zich nog goed is, zou je volgend systeem kunnen toepassen:

http://daemmraum.de/produkte/bauteile/dach-aussen-der-universalexpander.html

afbeelding van Marc Van Eester
02/10/2017 - 11:15

Hey @doubletrouble,

In jouw situatie lijkt me een sarkingdak de beste oplossing. Zo wordt er niet aan de binnenkant van je dak geraakt, maar zal je na afwerking wel over een onderdak beschikken. Meestal stellen ze dan harde isolatieplaten voor… De oude dakbedekking zal er dan wel even afmoeten, maar de prijzen vallen heus mee. Vergelijk via die website desnoods wat offertes!

Wat dirk andelhofs zegt is echt heel belangrijk: een onderdak is een must om kwalitatief te isoleren.

Groeten,

marc