Isoleren langs binnen | Ecobouwers.be

U bent hier

Isoleren langs binnen

afbeelding van burton
12/01/2020 - 13:49

Beste,

Puur hypothetisch: 

Je koopt een oud huis , je haalt hele vloer eruit, giet nieuwe betonnendek , plaats ytongblok, hierop houtskeletmuur ( +isolatie tussen stijlen, zorgt dat tussenverdiepingsbalken op nieuwe hsb  wand steunen, en los gekoppeld worden van bestaande volle muur. Plaats dampscherm op nieuwe hsb wand, hierop gyproc/fermacell... kan dit? Je maakt als het ware een hsb in bestaande woning...

Bedenkingen: 

Koude brug met grond, opgelost door ytong blok, 

Koude brug met betonnenplaat , opgelost door plaatsing vloer isolatie 

Koude brug verdieping, opgelost door isolatie die doorloopt van hsb wand in isolatie tussen verdiepingsbalken

...

Dampschermen? Goedkopere oplossingen? Volledige wand in ytong? 

Alle wanden zouden ingepakt worden tussen hsb wanden

Graag jullie opmerkingen. 

 

7 Reacties

afbeelding van walter-8
12/01/2020 - 20:19

En je moet natuurlijk nog een nieuw dak leggen en nog alle technieken vernieuwen en de hele afwerking betalen.

Startvraag is altijd: wat is de staat van het oude gebouw. Is het echt verantwoord die grote kost te doen, versus gewoon afbreken en nieuw te bouwen.
Jouw voorstel komt op een nieuwbouw, zonder een gevelsteen en fundering (ik zie bv ook niet hoe bestaand schrijnwerk in een oplossing past). En is die bestaande gevel dan echt goed genoeg om de komende 100 jaar mee te kunnen?

Ik kan me voorstellen dag afbreken en nieuwbouw gewoon beter zal zijn.

Walter

afbeelding van charel
12/01/2020 - 21:00

Om hierop iets zinnigs te kunnen zeggen moet tenminste geweten zijn hoe de bestaande toestand is van het gebouw. Wat voor buitenmuren zijn het, welk materiaal en in welke toestand ? Ondergrond, kelder, kruipkelder, volle grond ? Wat voor dak, welke bedoeling met het dak?

Verder spreek je van koude brug verdieping die zou opgelost worden met isolatie tussen de balken die aansluit aan de muurisolatie, maar wat dan met het verdiep ? Stopt het geisoleerde volume dan aan de verdiepingsvloer ? Zo niet dan heeft isolatie daar geen zin.

afbeelding van burton
13/01/2020 - 09:47

bestaande toestand, is relatief oud huis (fundatie onder muren is er wel) steense muur, zonder isolatie, volle grond onder tegels

Het idee is om dit te renoveren (6% btw voor werken die ikzelf niet kan) en de aankoop van deze woning relatief  "goedkoop" is , architect uitsparen, geen bouwaanvraag. (= kan/mag er dan E peil en K peil bepaald worden ? )

de isolatie zou natuurlijk doorlopen naar muren op de verdieping , dak (te vernieuwen).

afbreken zou natuurlijk de meest logische keuze zijn maar dan moet ik een huis afbreken met een bepaalde charme... en in de nieuw bouw zou mijn persoonlijke input kleiner zal zijn.

afbeelding van Luc Vandamme
13/01/2020 - 10:10

burton,

Jouw werken zijn al bouwkundig ingrijpend en vragen de tussenkomst van een architect en een EPB verslaggever. Het is ook in jouw voordeel om dit nu goed te doen. Je hebt ook recht op  een aantal premies bij een energetische renovatie en je hebt na de werken een EPB certificaat dat het huis voldoet aan een bepaalde norm. Dit verhoogt mettertijd de waarde van je huis en geeft je een garantie datde investering ook werkelijk iets opbrengt. 

Jouw denkbeeldige besparing door alles volgens eigen goeddunken te doen, zal je misschien achteraf zuur opbreken want je hebt bvb. nu in je visie al geen ventilatie voorzien en geen aandacht voor luchtdichtheid gehad. Deze 2 elementen zorgen er samen met isolatie voor, dat je gebouw ook werkelijk minder verbruikt en niet theoretisch vanuit enkel jouw huidig isolatiestandpunt ....

afbeelding van burton
13/01/2020 - 10:47

hoi,

idd dit zijn ingrijpende werken. het ventilatie systeem /luchtdichting zijn meegenomen in mijn redenering.

Maar is de bouw aanvraag (zou niet willen aanpassen aan buitenzijde / uitbreiden)  en architect noodzakelijk? kan er ook een epb certificaat afgeleverd worden zonder tussenkomst van deze ?

en de verschillende premies zijn enkel van toepassing bij renovatie? of krijg je deze ook bij nieuwbouw?

afbeelding van Luc Vandamme
13/01/2020 - 10:57

Ingrijpende werken die raken aan de structuur van het gebouw zoals hier door jou  beschreven, zijn verplicht om door een architect te worden begeleid en waarschijnlijk is een omgevingsvergunning vereist. Je kan geen EPB verkrijgen zonder aanvraag van een omgevingsergunning. Bij een gewone energetische renovatie zonder omgevingsvergunning kan je wel een nieuw EPC aanvragen, wat minder gedetailleerd is in berekening en wat ook minder latere meerwaarde opbrengt.

Bij een ingrijpende energetische renovatie zijn er premies en zijn er ook specifieke normen die moeten gevolgd worden. Deze normen zijn minder veeleisend dan voor de constructie van nieuwe gebouwen. Toch raad ik je aan om zelf te gaan voor een veel hogere norm dan van nieuwbouw (zoals bvb. passief of LEW) en voor een CO2-arm energieverbruik, omdat dit je de meeste meerwaarde en de grootste duurzaamheid zal geven.

afbeelding van Keon
26/01/2020 - 22:24

Zoiets kan, je bouwt als het ware een box in a box.

Maar je zal wel heel goed moeten uitkijken naar de vochthuishouding van de bestaande muren, die wordt heel anders.

Ook belangrijk, zijn er structurele houten balken die opliggen in de buitenmuren?

Best dit topic eens doorlezen: https://www.ecobouwers.be/forum/renovatie-woning-met-beschermde-gevel-isolatie-en-ventilatie

Een zeer goed alternatief, is hetgeen is toegepast in het Polderhuis te Amsterdam: wandverwarming op een isolatieplaat en dit rechtstreeks tegen de bestaande buitenmuren.