Isolatie verwijderd door dakwerker | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie verwijderd door dakwerker

afbeelding van nvrancken
19/02/2020 - 17:08

Mijn huis en de schuur delen een muur. Ik heb geïsoleerd met cellulosevlokken. Waar de schuur aansluit op het huis, moest de isolatieschil onderbroken worden. Om een koudebrug te vermijden, werd de muur van de schuur over de afstand van een meter ook ingepakt. 
hopelijk heb ik dit helder genoeg uitgelegd.
Vandaag heeft de dakwerker langs de buitenkant van de schuur die isolatie van de schuurmuur verwijderd. Dit om een dakgoot te kunnen plaatsen.

ik voeg een tekening en wat foto's toe die hopelijk iets kunnen verduidelijken.

mijn vragen:
Gaat dit (grote) gevolgen hebben voor mijn isolatiewaarde/energieverbruik?

Mocht de dakwerker dit zomaar op eigen initiatief doen?

14 Reacties

afbeelding van charel
19/02/2020 - 17:20

Beste, ik vind geen foto's of tekening

afbeelding van nvrancken
19/02/2020 - 18:36

Die komen er nog aan. Moet blijkbaar in pdf...

afbeelding van nvrancken
19/02/2020 - 19:14

Ik heb wat foto's geplaatst. Op "voor 1" zie je hoe de isolatielaag van het huis nog een kleine meter doorloopt over de muur van de schuur. Aan de binnenkant is dat ook zo, dat zie je op "voor 2". Op foto "na 1" zie je hoe ze die overlap met een 40-tal cm verlaagd hebben om ruimte te hebben voor de dakgoot. Ik maak me nu zorgen over het isolerend vermogen van die plek en ook over hoe ze dat terug gaan oplappen.

Zijn die foto's duidelijk? Of probeer ik toch nog een tekening te maken?

afbeelding van charel
19/02/2020 - 19:37

Ja, de foto's zijn duidelijk. Ik kan echter de laatste foto niet goed situeren.

In ieder geval denk ik dat de dakwerker niet veel keuze had om zijn dakgoot fatsoenlijk te kunnen plaatsen.

Als ik het me goed kan voorstellen dan denk ik dat je boven op de schuurmuur, net onder de pannen en tussen de binnenste en de buitenste uitdikking die ruimte nog kunt opvullen tot tegen de achterkant van de goot en de zijgevel van de woning. Als dan alle ruimtes of spleten net onder en rechts naast het uiteinde van de goot nog goed kunnen aangevuld worden met isolatie en eventueel een afwerkplankje dan hou je enkel nog een te verwaarlozen koudebrugje over dat geen vlak raakt maar slechts de punt van de woninghoek. Ik hoop dat ik het juist inschat maar vooral ook dat ik het begrijpelijk heb kunnen uitleggen.

afbeelding van nvrancken
19/02/2020 - 20:12

Ik voeg nog een foto "na 3" toe, waar je hetzelfde ziet, maar iets meer uitgezoomd. Rechts ligt het dak, recht voor je de muur van het huis. Min of meer een bovenaanzicht van de uitvulling die weggenomen is.

Ik denk dat ik je uitleg begrijp. Mag de goot al geplaatst worden of moet er eerst al een en ander opgevuld worden? (Morgen ga ik namelijk weer de hele dag werken en ik wil niet zoals vandaag weer met zo'n voldongen feit geconfronteerd worden).

afbeelding van charel
19/02/2020 - 20:35

Die toegevoegde foto "na3" komt blijkbaar niet door.

Ik denk dat het opvullen met isolatie het best gaat na plaatsing van de goot, Desnoods moet je daarvoor dan een paar dakpannen even weghalen.

afbeelding van nvrancken
19/02/2020 - 22:43

De foto zou er nu moeten zijn? In elk geval, enorm bedankt voor je geruststellende reactie! Ik kan er mee verder.

afbeelding van charel
19/02/2020 - 22:51

Begrijp ik het nu goed en is dit de foto van de andere kant ? Je heb dit dus zowel aan de voorkant als aan de achterkant voor ?

afbeelding van nvrancken
20/02/2020 - 06:47

Oei, dat had ik moeten vermelden. De detail foto's zijn inderdaad van de achtergevel. De "voor" foto's zijn genomen van de straatkant. 

afbeelding van walter-8
21/02/2020 - 16:04

Ik denk het volgende: om de koudeburg te vermijden van de doorlopende oude buitenmuur is dus een deel van de schuurmuur ingepakt. Goed zo ;-).
Maar de manier waarop lost niet 100% de koudebrug op. Je zat volgens mij al met een koudebrug voordien. Immers de bovenkant van de buitenmuur was niet mee ingepakt . Van bovenuit gezien kom je zonder isolatie tot aan de muur en tot bij de binnenmuur van de woning. Dat is een koudebrug.
Een correct oplossing was een 20tal cm van de bovenkant van de ingepakte muur weg te nemen en en te vervangen door isolatie. Of door bv ytong of cellenglas als er gewicht van het dak op komt.

De dakwerker zijn activiteit is niet zo erg; de koudebrug was er al en heeft weinig impact volgens mij.

Corrigeer me als ik het fout zie.

Eventueel is het wel een ontwerpfout dat de dakgoot en isolatie in elkaars weg zitten. Eventueel had het dak iets verder moeten doorlopen om dat op te vangen.

Walter

afbeelding van walter-8
21/02/2020 - 16:08

Update; de na_2.pdf toont misschien wel dat de bovenkant van de muur is geïsoleerd of was geïsoleerd.
Nu ik zie nergens de dakgoot; het is me niet duidelijk hoe die geplaatst wordt .

afbeelding van nvrancken
22/02/2020 - 12:48

Inderdaad, de bovenkant van de muur was wel geïsoleerd. Ik voeg nog twee foto's van hoe de dakgoot geplaatst is. Ik ga zelf wel nog proberen op een of andere manier een "kast" te maken tot onder de dakgoot en die op te vullen met isolatievlokken. Of niet?

afbeelding van walter-8
22/02/2020 - 13:12

Als je kan is 1 laag stenen van de muur weghalen en vervangen door isolatie misschien een betere optie. Misschien niet helemaal nodig; enkel tot een ̀eerste steunpunt van het dak...

afbeelding van nvrancken
23/02/2020 - 12:59

Ik vrees dat ik dat niet helemaal snap...