Iemand ervaring met nieuwe technieken voor nieuw appartementsgebouw 9 stuks | Ecobouwers.be

U bent hier

Iemand ervaring met nieuwe technieken voor nieuw appartementsgebouw 9 stuks

afbeelding van berre11
05/01/2018 - 17:13

In 2018 starten we met bouwen van 9 appartementen, iemand ervaring met nieuwe technieken voor verwarmen, ww , ventilatie voor zonder overal buitenunits te moeten zetten

9 Reacties

afbeelding van charel
05/01/2018 - 20:29

Ik zou het gebouw zo uitvoeren dat er zo weinig mogelijk technieken nodig zijn, en dan lijkt mij bouwen volgens de passiefhuisprincipe's hierbij al een noodzakelijke eerste stap.

Je hebt dan om te beginnen al geen verwarmingsinstallatie meer nodig, dus zeker ook al geen buitenunits

afbeelding van luis
10/01/2018 - 10:56

Je hebt altijd een verwarmingstoestel nodig, ook in een passiefhuis. Als je in één woont zal dat de laatste maand(en) wel duidelijk geworden zijn.

afbeelding van charel
10/01/2018 - 11:19

Een verwarmingstoestel (zeg maar toestelletje) is nog wat anders dan een verwarmingsinstallatie. 

Ik woon in een passiefwoning en de laatste maand wordt er enkel van 's middags tot 's avonds één verplaatsbaar radiatortje van 1,5 kW  (kostpriis 40 €) n het stopkontact gestoken. De reden is niet omdat het buiten te koud zou zijn maar omdat de zon uitzonderlijk weinig heeft geschenen.

afbeelding van luis
10/01/2018 - 15:02

uw reaktie hierboven leest alsof je geen verwarming nodig hebt waardoor na al die jaren nog steeds dezelfde vragen terugkomen nl "Heb je verwarming nodig in een passiefhuis?" Ja dus.

Hoe je verwarmt is een heel andere kwestie.

afbeelding van charel
10/01/2018 - 16:09

Ik zeg altijd duidelijk dat je geen verwarmingsinstallatie nodig hebt . Enkel een bijverwarming voor sporadisch gebruik.

De reden dat men de laatste tijd toch nog een dure en volledige verwarmingsinstallatie voorziet in een passiefhuis is omdat men geen onderscheid maakt tussen een bijverwarming en een verwarmingsinstallatie. 

De reden is ook dat men niet op de hoogte is van het feit dat een bijverwarming maar 40 € kost en dat de stookkost hiermee naargelang het jaar slechts 50 tot 200 € kost.

Het woord passief slaat wel degelijk op passief verwarmen ! Door de zon, de lichaamstemperatuur, het koken, wassen en plassen, de warmterecuperatie van het ventilatiesysteem D en de luchtdichtheid.

afbeelding van m2ts
12/01/2018 - 17:04

Hier wonen wij ook in een passiefhuis en het klopt dat er (heel) soms bijverwarming nodig is. Net als bij Charel valt het wel op dat december en januari veel donkerder is in vergelijking met de vorige jaren. Voor ons huis liever een zonnige dag van -5 °C, dan een bewolkte dag van +5 °C.

Zelf hadden we ook getwijfeld om in ons passiefhuis een vloerverwarmingssysteem te voorzien. Als ik me goed herinner werd dat geraamd op 9000 EUR. Maar daarvoor kan je al 45 tot 180 jaar een elektrische bijverwarming gebruiken. We zijn dus blij dat we die 'domme' investering niet gedaan hebben. Het is ook behoorlijk 'low tech'.

afbeelding van CIA solutions
02/02/2018 - 19:47

Dag Berrell.

Als je niet passief wil bouwen dan zijn er nog andere opties qua verwarmen. 

In een appartementsgebouw kan je ook gebruik maken van een ventilatiewarmtepomp zoals die van Nibe. Bij dit concept heb je geen buitenunit nodig.

Een andere optie is putboringen uit te voeren onder het gebouw nog voor de bouw begint. Deze kunnen samengevoegd worden door collectoren waarop elk appartement achteraf zijn bodem/waterwarmtepomp kan aftakken.

afbeelding van stefan-14
07/02/2018 - 10:36

Dag Berre,

eerst moet je uitmaken of je 1 stookplaats wil of 1 per appartement
en direct daarbij aansluitend in welke mate je wil isoleren.

Volgens mij 2 mogelijkheden, minimale investering in isolatie = net met de hakken over de sloot ivm EPB en dan stevige ketel, ...
ofwel maximale isolatie en dan zeker kizen voor een centrale stookplaats, in dat geval best ook huurprijs incl. alle energikosten nemen.

mijn keuze gaat natuurlijk uit naar 2e oplossing ;-)

Ventilatie is meest evidente één unit per appartement.

bespreek dit met je architect en als deze "mee is met zijn tijd" moet hij je perfect kunnen adviseren.

succes

afbeelding van limer
16/02/2018 - 10:21

https://lito.be/litobox

Een soort technische ruimte die in 1 keer op de werf geleverd wordt.