Iemand ervaring met de Buderus SB 105 stookolieketel? | Ecobouwers.be

U bent hier

Iemand ervaring met de Buderus SB 105 stookolieketel?

afbeelding van Euchrow
14/06/2016 - 21:10

Hallo,

Wij hebben een half jaar geleden een huis gekocht dat in 2010 gebouwd is geweest. De huidige ketel is een Hoval (ACV) Multijet 25, welke door de vorige eigenaars nooit onderhouden is geweest. Sindsdien hebben we er alleen maar problemen mee: veel geurhinder, mazout in neutralisatiebak, lekken enz. Dat merk wordt in België ook nog amper verkocht en qua service kennen we ondertussen 1 hersteller met kennis van zaken, maar die regelmatig in het buitenland zit. Maar de geurhinder blijft wel wat best lastig is.

We denken er dus aan om de ketel te vervangen. Aangezien de ketel in een berging met beperkte plaats staat is de keuze beperkt. Onze interesse gaat uit naar de Buderus SB 105 aangezien die vrij compact is. Heeft er iemand op het forum ervaring met deze ketel? Ik heb niet de indruk dat die zoveel wordt geplaatst.

Bedankt !

Alain

3 Reacties

afbeelding van limer
15/06/2016 - 12:44

Het is hier stookolie-ketel forum, dus ik weet niet of je hier veel verder gaat geraken.

Anderzijds, ivm je probleem van mazoutgeur: Waar staat je mozouttank? Ook in die berging? 

Probleem bij geur is dikwijls een slechte verluchting van de mazouttank. Deze dient rechtstreeks, met een vast aangesloten buis een verluchting naar buiten te hebben, zodat het ademen van de mazouttank niet naar de kelder/berging gebeurt, maar rechtstreeks naar buiten.

Ik zie dat de Buderus die je voorstelt een vermogen heeft tussen 19-27kw.

Heb je nog zo een zware ketel nodig? Zeker voor een huis gebouwd in 2010 zou dit toch al niet meer mogen.

Ik zou eerst een correcte warmteverliesberekening laten maken, voordat je je op een bepaald type/grootte ketel vastpint.

Als je effectief zo'n zware ketel nodig hebt, zou je misschien beter eerst kijken, waar je andere ingrepen kan uitvoeren, waardoor je zo'n ketel niet meer nodig hebt.

afbeelding van Euchrow
15/06/2016 - 21:12

Dank voor je antwoord.

Het is een verbrandingsgeur, geen mazoutgeur. De tank staat beneden in de kelder, weet niet of er een verluchtingsbuis naar buiten loopt hoor. In de kelder is er alleszins geen geurhinder.

Ivm. het vermogen van een ketel hoor ik ook verschillende zaken. Denk ook wel dat 27 Kw nogal overbemeten is. Ik heb nog een appartement waar ik de 24Kw doorstromer (gas) laat draaien op max 11Kw zonder nadelige gevolgen qua comfort

Het huis is pakweg 250m2 met vloerverwarming beneden, 7 radiatoren boven, twee badkamers (één met bad, één met douche) en een 160 liter boiler. Zou de versie van 19Kw genoeg zijn? De installateur zei me dat je beter wat marge hebt, maar daar ben ik nu ook niet zo van overtuigd.

thx !

afbeelding van tumkie
16/06/2016 - 10:17

De Buderus SB105 is een condenserende mazoutketel met 2-trapsbrander ... werkt geruisloos .

Hebben er al verschillende geplaatst van dit type zonder problemen .

Belangrijk is dat de voorschriften gerespecteerd worden zoals Buderus deze voorschrijft in zijn montage- en onderhoudsvoorschriften ( juiste sproeier , juiste afstelling , ... ) maar een ervaran Buderus-installateur weet dit normaal .

Binnenkort komt de GB145 uit .. nog compacter en stiller dan de andere stookolie-ketels .

https://www.buderus.be/buderus/buderus.be/documents/folders/nl/oil/f_log...