iemand ervaring met anemometer om luchtlekken op te sporen? | Ecobouwers.be

U bent hier

iemand ervaring met anemometer om luchtlekken op te sporen?

afbeelding van Nout
15/12/2016 - 13:51

we naderen de laatste fase van onze verbouwing (rijhuis) tot LEW;  een blower door is (nog) niet aan de orde maar ik zou toch al graag een rondgang maken met zo'n anemometer. Iemand één aangekocht? zijn die ergens te huur/te leen? Indien aan te kopen zou er liefst één aanschaffen waarmee ik later ook de ventilatiedebieten kan controleren.

Nout

9 Reacties

afbeelding van Roel P.
16/12/2016 - 10:49

Bij ons werd dit gedaan door de installateur.

Als je er een aankoopt: één met een trechter die over het ventilatiemondje past, zodat het volledige debiet van dit mondje wordt gemeten.

afbeelding van limer
16/12/2016 - 13:26

Ventilatiedebieten kan je daarmee meten, maar als je met ja anemometer je luchtlekken kan meten, zijn de lekken zo groot dat je ze ook zo goed kan zien. dan moet het daar al binnen waaien.

afbeelding van Nout
17/12/2016 - 12:12

limer,

bedoel je dat het toestelletje dat bij een blower door wordt gebruikt niet geschikt is voor de ontwerpdebieten van de ventilatie? en dat een toestel waarmee je debieten kunt afstellen geen luchtlekken kan opsporen die bv anders enkel met een vochtige huid voelbaar zijn?. 

afbeelding van Roel P.
17/12/2016 - 12:39

Blowerdoortest is met een grote ventilator in een aanpasbare deur die aangesloten is op een pc. Benodigd toerental wordt gelinkt aan gecreëerd drukverschil om luchtdichtheid uit te drukken

gekoppeld hieraan kunnen luchtlekken worden opgespoord door infraroodcamera of rookstokjes

afbeelding van mro
17/12/2016 - 13:13
mro

Als het is om een eerste idee te krijgen: valt er niets te doen met een brandend wierrookstokje of iets dergelijks?

afbeelding van Nout
17/12/2016 - 20:14

zo'n warmtestralingscamera is heel interessant omdat dan ook bouwknopen (koudebruggen) gelocaliseerd worden, maar is me te duur. Rookstaafjes misschien doenbaar tijdens de blowerdoortest als het huis in onder- overdruk is gebracht maar me te primitief voor een rondgang vooraf.

Het is niet de bedoeling alleen maar een idee te krijgen van wat een blowerdoortest aan luchtdichtheidwaarde zou vaststellen maar om  onvermoede luchtlekken te localiseren vooraleer de eindafwerking het oplossen ervan bemoeilijkt.

Ik peil naar tips ( merk, type, koop, huur, leen) voor een toestel waarmee ik zo'n rondgang kan maken (zodra er weer 's wat wind waait...).

afbeelding van limer
18/12/2016 - 08:33

Nout

Laat dan gewoon een voorlopige blowerdoortest doen, voor je alles afwerkt.

afbeelding van m2ts
18/12/2016 - 10:27

Net als limer zou ik opteren voor een voorlopige blowerdoortest. Zo hebben wij een ventilatiekanaal gevonden, dat er was uitgeknikt bij het plaatsen vh verlaagd plafond. Dat hadden we nooit gevonden met wierrookstokjes. Zo'n blowerdoortest kost wel wat, maar zo heb je de meeste zekerheid.

afbeelding van Bert Verbeeck.
19/12/2016 - 09:43

Laat de man/vrouw/firma die finaal de blowerdoormeting gaat doen ter kennismaking al eens langs komen in je huis: Uit ervaring kunnen ze je al heel wat risicovolle punten aanwijzen die je extra aandacht kan geven. Op een half uurtje is er veel gezien en gezegd, met beperkte kosten.