hoe vermijden we barstjes tussen de fermacell-platen ? | Ecobouwers.be

U bent hier

hoe vermijden we barstjes tussen de fermacell-platen ?

afbeelding van Chris De Ceuster
12/08/2018 - 22:53

Onze lemer vertelde ons dat er veel kans bestaat op barstjes, als we onze fermacell-platen plaatsen met de lijmmethode.    Zelf hebben we ergens gezien dat het resultaat met de open-voeg-methode absoluut slecht was, een  aantal jaren  na de plaatsing.      Onze lemer raadde ons aan om toch de kanten van de platen af te schuinen en dan te werken met een netje en met gipsvoegen, zoals bij  gyprocplaten.    Welke ervaringen hebben jullie ?    Wie heeft er goed geplaatste fermacell-platen aan zijn plafond hangen, en hoe zijn zij dan juist geplaatst en hoe zijn ze dan afgewerkt ?   En wie heeft er slechte ervaringen met barstjes enzo, en hoe waren deze platen dan juist geplaatst en hoe waren ze afgewerkt ?    Wij hopen te leren van jullie ervaringen, dus alvast bedankt om hierop te reageren...  Het is redelijk dringend want we zouden de platen zo snel mogelijk willen plaatsen.   

2 Reacties

afbeelding van robin2cv
13/08/2018 - 07:36

Hey Chris,

Ik heb mijn fermacell laten plaatsen. Ik moet zeggen er zijn hier een daar een paar barstjes maar niets overdreven. Ze hebben ze in november gezet (koud) en ik wacht tot volgende winter om ze wat toe te smeren. Sommige platen waren bij mij ook wat vochtig. Ze hebben een paar maand buiten gelegen onder een bache. Er zijn bij mij ook barstjes tussen pafond en muur aansluiting. Hier hebben ze kit gesmeerd dus ik vermoed dat heel de houtskelet zich een beetje gezet heeft. Ik ze zetten zoals fermacell voorschrijft.

Als ik zie hoe weinig barstjes dat zijn op de m² die we hebben.

afbeelding van JanR
13/08/2018 - 09:09

Wij hebben zelf geplaatst, soms met lijm en soms met voegsel, soms rechte en soms schuine kanten, soms geniet en soms gevezen. Welke methode je kiest hangt vooral af van je eigen voorkeur. Op sommige stukken moesten we veel puzzelen (geen mooi groot vlak), en dan zijn rechte kanten + voegsel het gemakkelijkste, zeker omdat FC voegsel écht sterk is. Wegschuren is daardoor wel veel werk, voor de laatste (3e) gang gebruiken we daarom polyfilla of iets dergelijk. We hebben hier en daar barstjes in een binnenhoek, en ook op één plaats in het plafond maar dat was bij een stuk plaat dat maar 15 cm breed was.

Als ik dat vergelijk met sommige nieuwbouw waar gyproc door zogezegd professionelen geplaatst is, valt het nogal mee. Maar misschien bedoelt je lemer barstjes in de leem? Gaat hij/zij finishleem op de FC zetten?

PS: Hier vind je alle instructies.