Hoe spleten in kurk spouwmuurisolatie wegwerken? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe spleten in kurk spouwmuurisolatie wegwerken?

afbeelding van De Moor
30/12/2016 - 10:25

Bij de metsen van een kleine uitbouw hebben we kurkplaten gekozen als isolatie.
We hebben gemerkt dat er nogal wat spleten zitten tussen de verschillende platen.
Volgens de metsers omdat die kurkplaten zeer moeilijk recht te snijden zijn.
Hebben ze daar misschien een speciale zaag voor nodig ipv een gewone zaag?
De metsers stellen voor de spleten toe te spuiten met PUR, wat we niet zien zitten vermits we kozen voor natuurlijke materialen.
Wat is de beste manier op deze spleten te dichten?
Opvullen met plukken pure schapenwol of met brokjes kurk? Maar dat laatste zal misschien makkelijk loskomen?
Iemand zei me dat wol af te raden is, vermits het kan opgegeten worden door muizen die mogelijks via luchtgaatjes in de spouw zouden kruipen.
Alvast bedankt voor enig advies!

 

6 Reacties

afbeelding van _Carlos_
30/12/2016 - 11:03

Ter info, ik heb zelf ook kurkplaten gebruikt als vloerisolatie, deze heb ik gesneden met een cirkelzaag. Met een gewone handzaag trek je de brokjes eruit en krijg je inderdaad een zeer brokkelig breukvlak en grote luchtspleten! Met dat laatste kan ik je dus niet helpen.

afbeelding van Hans Delannoye
30/12/2016 - 11:24

klopt, kurk is niet zo makkelijk mooi recht te snijden.  als je geen PUR wil gebruiken (terecht overigens) zou ik losse hennepwol gebruiken, die is voldoende bestand tegen vocht.

maar eender hoe, als je muizen in de spouw krijgt kan je er van op aan dat ze de isolatie zullen beschadigen, ook bij kurk volgens mij.  want ze knagen daaraan en gebruiken de stukjes als nestmateriaal.  het iqs dus een kwestie van zorg te dragen voor een goede afwerking en afdichting van de spouw. in de stootvoegen kan je kleine roostertjes plaatsen zodat knaagdieren er niet in kunnen.

afbeelding van Hans Delannoye
30/12/2016 - 14:28

inderdaad, vroeger was iets gelijkaardigs op de markt, kurk en latex, heb dat vroeger nog verkocht.   maar om een of andere reden kan je dat hier niet meer krijgen maar moet je daarvoor naar duitsland.

afbeelding van De Moor
31/12/2016 - 13:49

Hartelijk dank voor jullie bijdragen Carlos, **verwijderde gebruiker** en Hans!
Misschien is het een goed idee om de spleten na dichting met hennepwol of kurk/lijmpasta nog eens dicht te plakken met Knauff tape? Deze tape werd gebruikt om de isolatiefoliespleten op zolder (waar houtswol onder zit) af te dichten.

afbeelding van Hans Delannoye
03/01/2017 - 10:26

ik vermoed dat hyet hier gaat om een luchtdichtingstape, die is eigenlijk niet geschikt om aan de buitenkant te gebruiken (langs de buitenkant best een dampopen tape).  als dat natuurlijk maar om een paar spleetjes gaat, zal dat niet echt problemen veroorzaken..

afbeelding van De Moor
03/01/2017 - 11:01

Dag Hans,

Het gaat inderdaad om luchtdichtingstape, gebruikt aan de buitenkant van de folie die bovenop de houtswol is gespannen op zolder. Ik zal dan vragen aan de metsers om de spleten enkel te vullen met hennepwol of een pasta gemaakt van brokjes kurk met witte houtlijm (D3/ D4 kwaliteit) en dus geen tape te gebruiken.