hoe plaats ik zelf houtvezelisolatieplaten in mijn huis? | Ecobouwers.be

U bent hier

hoe plaats ik zelf houtvezelisolatieplaten in mijn huis?

04/05/2020 - 23:56

Goedenavond,

ik heb sinds kort een huis uit 1926 gekocht en wil dit gedeeltelijk zelf opknappen. Ik ben met de woonkamer begonnen, ik heb daar alle gipsvoorzetwanden verwijderd (deze hadden een luchtspauw van 5 cm). Het huis heeft een steensmuur van 20 cm dikte.

Ik wil graag met natuurvriendelijke, dampopen materialen gaan isoleren en zit zelf aan houtvezelisolatieplaten te denken. Als ik op websites van fabrikanten kijk, bijvoorbeeld die van Gutex, dan raak ik helemaal in de war: er zijn zo veel producten met dure Engelse productnamen en weinig echt duidelkijke praktische informatie.

Ik zou graag willen weten welke houtvezelplaat in aanmerking komt voor mijn woning: een hardere of zachtere variant? De steensmuur is al voorzien van houten latten waar voorheen de gipsplaten aan vast zaten. Ik heb ze bewust laten zitten voor montage van een nieuw isolatiemateriaal. Kan ik tegen deze bestaande houten latten een houtvezelisolatieplaat monteren? Ik zou graag aftimmeren met houten gg-delen, dus geen gips. De muur zou dan als volgt opgebouwd worden:

buiten

=======

steensmuur a 20 cm dik

2 cm luchtspauw om oneffenheden van steensmuur op te vangen en voor evt. vochtafvoer

min. 10 cm houtvezelisolatieplaat

vurenhouten gg-delen

=======

binnen (woonkamer)

 

Is dit een goede opbouw? Welke houtvezelisolatieplaat zou in aanmerking komen voor mijn toepassing? Kies ik liever voor een zachtere variant zodat ik deze in een houten raamwerk kan drukken en makkelijk naden kan vullen, of kies ik liever een harde variant? (ongediertegevoeligheid?)

 

Een hele boel vragen... Ik hoop dat jullie mij op weg kunnen helpen.

11 Reacties

26/05/2020 - 10:11

Als je alles dampopen wenst te houden samen met binnenisolatie dan kom je uit op muurverwarming.

De dikte van de binnenisolatie moet je dan afstemmen op de dikte van de bestaande muur... beide zouden ongeveer dezelfde R-waarde moeten hebben zodat de temperatuur ter hoogte van de overgang isolatie/baksteen boven de condensatietemp. komt te liggen (reken praktisch op 13°C) als het buiten 0°C is en uw wandverwarming op 26°C draait.

Heb je ook nog houten balken die uitkomen in de gevels? Dan is lokale muurverwarming ook daar aangewezen om balkrot te vermijden.

26/05/2020 - 14:04

Isoleren met houtvezelplaten kan een goed idee zijn maar dan zou je die zachte houtvezelplaten in zo innig mogelijk contact met de bakstenen muur moeten plaatsen. Op die manier kan eventueel vocht steeds migreren van buiten naar binnen en vice versa. Dus geen luchtspouw !

Belangrijk hierbij is ook dat de buitenmuren in goede waterwerende staat zijn en dat je de binnenruimte steeds ventileert zoals het hoort.

26/05/2020 - 14:24

charel wrote:

... Dus geen luchtspouw !

Lucht is het meest dampopen materiaal dat er is, een spouw vormt dus geen barrière voor het vochttransport, dat is het probleem niet.

Dat "inning contact" is zeer relatief en werkt alleen bij voldoende capillaire bakstenen... vandaar dat men vaak een leemlaag adviseert tussen isolatie en baksteen.

26/05/2020 - 16:15

Lucht is het toppunt van dampopenheid, maar dat is niet de reden waarom je in dit geval beter geen luchtspouw houdt maar wel om te vermijden dat je dan na die luchtlaag plots een kouder vlak krijgt waarop condens kan (zal) ontstaan. Een leemlaag tussen de isolatie en de baksteen kan het contact tussen beiden zeker nog verbeteren.

26/05/2020 - 17:21

Die baksteen zal even koud blijven of de isolatie ertegen staat of niet... een luchtspouw heeft als voordeel dat als er condens ontstaat, dit tegen de bakstenen zijde zal ontstaan en dat de isolatie zelf niet nat wordt.

De leemlaag is/was ook bedoeld om het condensvocht in de leem te houden en niet te laten overgaan in de isolatie.

Of je nu opteert voor een luchtspouw dan wel innig contact voor beide opties valt er wat te zeggen getuige het feit dan een firma als Unger Diffutherm beide systemen verkoopt: Udin System (leemlaag) en Udin 2CM (ingebouwde luchtspouw).

Maar hoe dikker je isoleert (zonder wandverwarming), hoe beter de dampremming van de afwerking moet zijn.

26/05/2020 - 20:27

De baksteen blijft inderdaad vrijwel even koud maar het gaat er bij een innige verbinding om dat er geen uitgesproken condensvlak meer is. Je moet de gehele muur dan beschouwen als één geheel, alsof de muur nu wat dikker is en niet dat er nu twee los van elkaar staande muren zijn. Ook bij een massieve dikkere muur is die aan de ene kant koud en aan de andere kant warm zonder dat er daarom dan ergens kondensatie hoeft op te treden.

Bij een systeem met een luchtspouw is het veel belangrijker dat je een perfect dampscherm hebt, iets wat vrijwel onmogelijk is.

Bij het andere systeem kan je zelfs zonder dampscherm, dampopen langs beide kanten dus. Het probleem met eventueel in de muur verwerkte balkkoppen speelt dan ook minder.

26/05/2020 - 21:08

Je kan een wand bouwfysisch niet als isotroop beschouwen omdat de verschillende materialen onderling "innig" verbonden zijn.

Of er ergens condensatie optreedt, hangt ook af van de thermische inertie van het materiaal, bij condensatie komt er immers warmte vrij (latente warmte vanwege de faseovergang).  
Een licht materaal zal door deze warmte lokaal gaan opwarmen waardoor het condensatievlak zich systematisch verplaatst naar het buitenoppervlak.
Baksteen zal lokaal minder gaan opwarmen waardoor de condensatie wel zal optreden op de plaats waar de temperatuur (en druk) dat opleggen..

26/05/2020 - 21:58

Neen, ook een massief gemetselde buitenmuur is niet isotroop, net zoals een houtskeletmuur, een spouwmuur, een .....

Maar laten we het niet te ingewikkeld maken door hierover uit te weiden.

27/05/2020 - 13:12

Nu kan ik niet meer volgen... eerst zei je dat ze wel isotroop waren (op vlak van damptransport en condensatie):

charel wrote:

... maar het gaat er bij een innige verbinding om dat er geen uitgesproken condensvlak meer is. Je moet de gehele muur dan beschouwen als één geheel, alsof de muur nu wat dikker is en niet dat er nu twee los van elkaar staande muren zijn.

Trouwens, heb je ergens een technische publicatie (genre WTCB, IBP, TNO,...) die uw stelling over innig contact ondersteunt?

Enige wat ik weet is dat het WTCB geen voorstander is van een doorlopende spouw achter de binnenisolatie omdat je alles zeer goed luchtdicht moet maken om te vermijden dat er parallelle luchtstromingen gaan ontstaan (die gaan immers de mogelijke condensatie doen toenemen).

27/05/2020 - 13:06

Spijtig dat je niet kunt volgen Keon. Het zij zo.

Mijn reactie's zijn in de eerste plaats bedoeld om TS behulpzaam te zijn, niet om eindeloze discussies te voeren met jou. Daar zit niemand op te wachten denk ik.

27/05/2020 - 13:14

Ik vrees dat Harm (de TS) ook moeite zal hebben met uw tegenstrijdigheid...