Hoe isoleer ik een buitenmuur langs binnen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe isoleer ik een buitenmuur langs binnen?

afbeelding van Gytha
03/11/2020 - 21:15

Dag allen,

Kan ik via dit kanaal wat tips krijgen?
Gezien mijn budget heel laag is maar ik toch met ecologische materialen wil werken, zal ik de werken zelf uitvoeren (tenzij ik overschotten van houtwol kan vinden, zal ik bij Eurabo bestellen). Maar ik heb nog twijfels!
ik wil mijn zolder als volwaardige kamer gebruiken en wil nu het volgende doen:

1. De buitenmuren langs binnen isoleren met houtwol
- Is het nodig om eerst een damp-open folie te hangen?
- Vervolgens zal ik met SLS-en een kader maken, waar 14cm houtwol in komt (Rd 3,65).
- Is het nodig een dampscherm te hangen? Ik lees hierover verschillende dingen
- Afwerken met Fermacel of OSB (of is het écht nodig om met beide te doen?)
- Zijn er bijzonderheden voor de afwerking rond ramen?

2. Het dak bij-isoleren met houtwol
- Drie jaar geleden werd het dak met glaswol reeds geïsoleerd met een Rd-waarde van 4,5. Er is een dampscherm. Ik zou hierop 6cm houtwol willen aanbrengen, om zo aan Rd 6,05 te komen. Klopt het dat ik dit zonder het toevoegen van dampschermen kan doen?
- Ook hier werk ik af met Fermacel

Hopelijk wil iemand zich hierover buigen!
Alvast heel erg bedankt,
Gytha

4 Reacties

afbeelding van Bram in Brussel
05/11/2020 - 20:45

Indien je materialen quasi gratis zou kunnen recupereren van derden, zou ik niet te streng zijn dat die eventueel niet zo ecologisch zouden zijn. Dan zou ik vooral op veiligheid letten. Het is beter dat jij die gebruikt dan dat ze afval worden.

Van binnenuit isoleren zou enkele problemen kunnen geven zoals niet kunnen controleren hoe muren evolueren, en koudebruggen op plaatsen die je evt moeilijk kan isoleren zoals aan vloeren.

De noodzaak of niet voor een extra dampscherm hangt af van waar het dauwpunt zich zou kunnen bevinden. In deze discussie hebben ze het erover, ook over een simulatiesoftware:
https://www.ecobouwers.be/forum/post/bestaand-afgewerkt-dak-bijisoleren-...
Mijn naïeve bijdrage.

Edit: https://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact...

afbeelding van Keon
11/11/2020 - 15:38

Gytha,

Eigenlijk is het belangrijker om eerst te kijken naar de luchtdichting van uw zolder. Is het aanwezige dampscherm overal correct afgewerkt? Eventueel kan je eens iemand laten langskomen voor een thermografie.

Hoe hoog is uw zolderkamer (nokhoogte)? En hoe ga je die verwarmen?

Op basis van het bovenstaande is het misschien aangewezen om uw verwarmingsconcept te veranderen... ipv. warme lucht stap je misschien beter over naar warme wanden & vloeren.

afbeelding van Gytha
11/11/2020 - 19:20

Dag Bram en Keon,

Bedankt voor jullie reactie!
Ik testte meteen de dauwpunt-website waaruit bleek dat er geen vochtprobleem zou zijn, maar de isolatiewaarde niet zo goede punten kreeg... 

Gisteren kwam een aannemer een kijkje nemen, die meteen de staat van de dakisolatie afkeurde: er zijn spijkerflenzen gebruikt tussen kepers die veel te ver van elkaar liggen waardoor er vuistdikke spleten tussen de glaswol zit. Dit bij-isoleren wordt dus nog even uitgesteld, tot de vorige dakwerker zijn fouten herstelt.

Aan de muur begin ik weldra. Hier (en uiteindelijk ook bij het schuine dak) zal ik het dampscherm zelf aanbrengen. Hopend dat het dan goed afsluit, wetende dat ik minitieus te werk zal gaan!

De zolderkamer is 4 meter hoog en ik dacht ze te verwarmen met CV. Wat zijn de gevolgen/voordelen van een ander verwarmingsconcept?

afbeelding van Keon
11/11/2020 - 21:30

Hoge ruimtes verwarm je best met een plintverwarming of een variante daarop, bijv. wandverwarming in de laagste zone van de muur.

Als je de muren langs binnen gaat isoleren, eerst eventuele gipspleister en eventuele plastic-verven verwijderen. Indien kalkpleister en kalkverf werd gebruikt (testen met azijn) kan je alles laten zitten.

En verder niet eerst een dampscherm hangen maar pas op het einde.