Hoe het beste houten atelier/werkruimte isoleren? Ik wil gebruik maken van houtvezelisolatie en welk dampscherm gebruik ik dan? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe het beste houten atelier/werkruimte isoleren? Ik wil gebruik maken van houtvezelisolatie en welk dampscherm gebruik ik dan?

afbeelding van Lindaa
18/09/2020 - 16:06

Goedendag,

Kunnen jullie mij tips geven over het isoleren van mijn houten atelier/werkruimte. de opbouw is als volgt, lage stenen muur, daarop horizontaal houten rabatdelen met om de 45 cm een verticale balk van 12 cm dik.  Er zijn indertijd bij de bouw ventilatieopeningen aangebracht aan de onderkant,  daar waar de rabatdelen op het stenen muurtje zijn bevestigd.

Ik heb mij georienteerd op diverse isolatiematerialen, qua natuurlijkheid en ademend vermogen denk ik aan flexibele houtvezelisolatie van 10 cm dik die ik tussen de verticale balken kan klemmen. Ik heb eikenhouten planken van 2 cm dik. waarmee ik het geheel wil afwerken.

Nu vraag ik mij af, hoe zit het dan met dampschermen. Moet ik die wel aanbrengen en zo ja aan welke kant, aan de kant van de buitenmuur, of juist aan de kant van de eikenhouten planken waarmee ik wil afwerken? en welk soort dampscherm? Ik neem aan dat ik ruimte open moet laten (2 cm) zodat de ventilatieopeningen aan de kant van de rabatdelen vrij blijven. Maar doe ik dan strak tegen de  rabatdelen een dampscherm, dan 2 cm lucht vrij houden, dan houtvezel? Of rabat, 2 cm lucht, dan dampscherm, gelijk daar tegenaan de houtvezel? En hoe aan de andere kant, zeg maar de binnenkant? Gelijk de eikenhouten planken tegen de houtvezelisolatie, of daartussen een dampscherm? Of geen dampscherm? Of ook daar ruimte laten voor stilstaande lucht en misschien kiezen voor houtvezelisolatie van 8 cm dik ipv 10 cm?

Ik kom er niet goed uit en zou graag adviezen willen van mensen met ervaring. Alvast hartelijk dank!

5 Reacties

afbeelding van Lindaa
02/01/2022 - 21:11

Gelukt hoor! Vanaf de houten buitenwand, eerst 2 cm luchtspouw. Vervolgens Agepan dampopen constructie plaat. Daarna flexibele houtvezelisolatie. Dan een dampregulerende folie. En naar binnen toe de afwerking met eikenhouten planken. Mooi geworden. En lekker warm.

afbeelding van charel
02/01/2022 - 22:03

Bedankt voor de update. Maar eerlijk gezegd heb ik uw eerste post nooit goed begrepen.

Ik twijfel ook nu nog aan hoe de opbouw van de wanden nu juist is.

Klopt het als volgt ?

Een houten constructie (houtskelet) van 12 cm dik met aan de buitenkant:

- een constructieplaat Agepan rechtstreeks op de construktie

-een luchtspouw van 2 cm 

-de horizontale buitenbeplanking met tand en groef op 2 cm dikke tussenlatten.

En aan de binnenkant:

-een dampscherm rechtstreeks op de constructie

-de eiken beplanking rechtstreeks op het dampscherm of met ook hier een tussenruimte door een lattenwerk.

En dus met een tussenruimte van 12 cm die volledig is gevuld met isolatiematten in houtvezel.

Klopt dit ongeveer ?

afbeelding van Lindaa
03/01/2022 - 09:02

Ha Charel dank voor je reactie. Omdat er nooit meer iemand gereageerd had op mijn vraag en ik het nu ineens tussen mijn 'bladwijzers' weer tegenkwam dacht ik zelf dan maar uit te leggen hoe we het, na advies van iemand, hebben opgelost. Want dat was het lastige, we hebben bij meerdere personen/bedrijven gevraagd hoe we het het beste konden aanpakken en iedereen zegt iets anders. Omdat deze manier uit de verschillende opties ons het meest aannemelijk voorkwam hebben we daarvoor gekozen, en wie weet heeft een ander daar nog iets aan.

Op de houten buitenwand hebben we aan de binnenzijde 2 cm dikke laten gemaakt. om ruimte te maken voor de luchtspouw. Vervolgens op de latten de Agepan platen. Direct daarop de houtvezelplaten. De folie direct zonder tussenruimte op de houtvezelisolatie, en de eikenhouten binnenafwerking direct zonder tussenruimte op de folie. met vriendelijke groet, Linda

afbeelding van charel
03/01/2022 - 11:23

Oké, dat lijkt mij dan een zeer goede oplossing. De koude kant is zo veel meer dampopen dan de binnenkant.

afbeelding van Lindaa
04/01/2022 - 09:49

Ah dat is fijn om te horen. Dank je Charel.