Gezocht: foto's van na-geïsoleerde puntgevels | Ecobouwers.be

U bent hier

Gezocht: foto's van na-geïsoleerde puntgevels

afbeelding van neles
18/01/2017 - 11:45

Wij zouden de noordelijke puntgevel van ons oude huis langs de buitenkant willen isoleren (en afwerken met leien of hout). Bij de vernieuwing van het dak is helaas geen dakoversteek voorzien aan die kant. Nu ben ik op zoek naar foto's van gelijkaardige projecten. Is het mogelijk om een puntgevel na te isoleren zonder dakaanpassing, en hoe kan dit dan bovenaan fatsoenlijk afgewerkt worden? Of zijn hier ervaren bouwheren met andere suggesties?

4 Reacties

afbeelding van walter-8
19/01/2017 - 16:29

Hoi neles,

Ik kan je enkel een foto bezorgen van een dakvernieuwing waarbij we gevel ooit nog eens geïsoleerd moet worden.

Wij hebben wel 20cm (dacht ik) dakoversteek voorzien.

Uiteindelijk zal je naisolatie bovenaan regendicht afgewerkt moeten worden. Eenvoudigst is natuurlijk dat dit aansluit op je dak/onderdak.

Is er een architect met voorstellen?

afbeelding van Jef Vp
25/01/2017 - 16:18

Wij gaan een gelijkaardige situatie hebben in die zin dat we een huis dat tot tegen ons dak staat gaan afbreken waardoor we een nieuwe puntgevel moeten plaatsen. Het huidige dak zal dus een beetje "vergroot" moeten worden om tot over de nieuwe puntgevel te komen. Het dak heeft oude boomse pannen, het voordeel is dat met deze pannen een beetje speling mogelijk is.

Hoe wij het gaan aanpakken:

dak momenteel bedekt tot op 50 cm afstand van de af te breken muur. Eens de muur is afgebroken wordt de nieuwe gevel geplaatst. Ter hoogte van de aansluiting met het dak zullen wij een extra spant plaatsen op de buitenzijde van de gevel en verankeren. Er wordt natuurlijk een uitsparing voorzien in de gevelmetselwerken. Door de extra spant kunnen we extra panlatten van 60 cm plaatsen wat ons de mogelijkheid geeft om de dakpannen tot over de nieuwe puntgevel te plaatsen. De rand werken we dan af met een eiken plank.

Wij hebben dus wel dakaanpassingen maar dat is minimaal en allemaal zelf te doen wat de kosten serieus drukt. Ik denk dat je het zelfde principe kan gebruiken als je na-isoleert. Afhankelijk van de dikte van de isolatie natuurlijk.

afbeelding van neles
26/01/2017 - 21:35

Dank voor de reactie. We hebben een grote verbouwing-met-architect achter de rug, maar dat hoofdstuk is eigenlijk afgesloten. We zouden dit liever op eigen houtje oplossen, met hulp van een goede vakman.

afbeelding van neles
26/01/2017 - 21:37

Jef Vp, erg bedankt voor je tip. Ik denk dat ik het begrepen heb. Ga het eens voorleggen aan de isolatiemannen met wie we dachten samen te werken!