Ervaringen met Traiselect gezocht

Wij zijn bezig met de voorbereiding van de bouw van een Ecodorp in Veldhoven Nederland. Inmiddels is duidelijk dat wij gebruik gaan maken van droogtoiletten in combinatie met composteren (methode Jenkins), voor alle 40 huishoudens. Zwart water blijft daardoor dus achterwege. Eautarcie.org beveelt voor de zuivering van het grijs water daarbij het Traiselectsysteem aan. Wij overwegen dit dan ook toe te gaan passen. Helaas is het zo dat het achterwege blijven van zwart water erg weinig voorkomt en het Traiselect daardoor weinig wordt toegepast. Is er hier misschien iemand die er ervaring mee heeft en dit wil delen met ons?

Reacties

hallo Harry,

neem eens contact met Pure milieutechniek

http://www.pure-milieutechniek.be

mvg

Maarten

Hoi Harry,

Wij gebruiken sinds anderhalf jaar eerst intensief en nu vooral nog 's nachts een droogtoilet in combinatie met composteren, zoals beschreven op eautarcie. Dat werkt relatief goed; mits voldoende houtschilfers geen slechte geuren, en de compost lijkt ook van goede kwaliteit. Aan schilfers/bladeren/zaagsel geraken is nog ietwat lukraak, maar het lukt totnogtoe.

Ik had een plannetje opgesteld om ook traiselect te gaan aanleggen, maar de niveauverschillen in ons huis waren niet gunstig, de tuin ligt op +1 en er lijkt niet genoeg hoogteverschil om iets te bekomen zoals op eautarcie zo mooi geïllustreerd staat. Geen ervaring dus, behalve dat het droogtoilet goed werkt.

Succes, Bram.

Dank voor de tip Maarten. Interessant bedrijf!

@Bram: Goed te lezen dat het composteren goed bevalt.

Hey. Leuk concept.

Misschien hebben jullie er al over nagedacht, maar toch deze tip:

Om voldoende houtschilfers te hebben voor jullie toilet, kun je best in het 'dorp' een ruime hoeveelheid korte-rotatiehout voorzien. Deze kun je dan regelmatig snoeien en verhakselen. Zo heb je een mooie kringloop. Houthaksel kan ook nog perfect dienen voor natuurlijke wandelpaden (ideaal om veel schimmels in de bodem te krijgen).

Eventueel de combinatie met rietvelden: verhakseld riet zou ook moeten werken in een droogtoilet.