Ervaringen met Traiselect gezocht | Ecobouwers.be

U bent hier

Ervaringen met Traiselect gezocht

afbeelding van Harry KO
19/01/2021 - 13:07

Wij zijn bezig met de voorbereiding van de bouw van een Ecodorp in Veldhoven Nederland. Inmiddels is duidelijk dat wij gebruik gaan maken van droogtoiletten in combinatie met composteren (methode Jenkins), voor alle 40 huishoudens. Zwart water blijft daardoor dus achterwege. Eautarcie.org beveelt voor de zuivering van het grijs water daarbij het Traiselectsysteem aan. Wij overwegen dit dan ook toe te gaan passen. Helaas is het zo dat het achterwege blijven van zwart water erg weinig voorkomt en het Traiselect daardoor weinig wordt toegepast. Is er hier misschien iemand die er ervaring mee heeft en dit wil delen met ons?

6 Reacties

afbeelding van Keon
19/01/2021 - 19:18

Misschien beter eens contact opnemen met de firma Rietland, die hebben veel compactere systemen en vergen enkel een luchtpomp.

Plus, zij kunnen ook zwart afvalwater behandelen... composteren is toch een heel gedoe... als jullie een gesloten circuit maken voor het afwalwater/spoelwater, verbruiken jullie ook geen water (meer).

Milieutechnisch is dit hetzelfde als composteren, alleen heb je meer comfort (is ook leuk voor de bezoekers).

afbeelding van huisadvies
19/01/2021 - 22:05

hallo Harry,

neem eens contact met Pure milieutechniek

http://www.pure-milieutechniek.be

mvg

Maarten

afbeelding van Bram in Brussel
19/01/2021 - 23:53

Hoi Harry,

Wij gebruiken sinds anderhalf jaar eerst intensief en nu vooral nog 's nachts een droogtoilet in combinatie met composteren, zoals beschreven op eautarcie. Dat werkt relatief goed; mits voldoende houtschilfers geen slechte geuren, en de compost lijkt ook van goede kwaliteit. Aan schilfers/bladeren/zaagsel geraken is nog ietwat lukraak, maar het lukt totnogtoe.

Ik had een plannetje opgesteld om ook traiselect te gaan aanleggen, maar de niveauverschillen in ons huis waren niet gunstig, de tuin ligt op +1 en er lijkt niet genoeg hoogteverschil om iets te bekomen zoals op eautarcie zo mooi geïllustreerd staat. Geen ervaring dus, behalve dat het droogtoilet goed werkt.

Succes, Bram.

afbeelding van Harry KO
20/01/2021 - 15:40

Wij hebben ons grondig in composteren verdiept en kiezen daar heel bewust voor! Menselijke ontlasting is een grondstof, geen afval. Het maakt deel uit van de natuurlijke kringloop. Thermofiel composteren is daarbij ook nog eens de veiligste keuze.
Rietveld hadden we al in beeld, wellicht nemen we daar contact mee op. Dank!

afbeelding van Harry KO
20/01/2021 - 15:44

Dank voor de tip Maarten. Interessant bedrijf!

@Bram: Goed te lezen dat het composteren goed bevalt.

afbeelding van robin demey
23/01/2021 - 15:45

Hey. Leuk concept.

Misschien hebben jullie er al over nagedacht, maar toch deze tip:

Om voldoende houtschilfers te hebben voor jullie toilet, kun je best in het 'dorp' een ruime hoeveelheid korte-rotatiehout voorzien. Deze kun je dan regelmatig snoeien en verhakselen. Zo heb je een mooie kringloop. Houthaksel kan ook nog perfect dienen voor natuurlijke wandelpaden (ideaal om veel schimmels in de bodem te krijgen).

Eventueel de combinatie met rietvelden: verhakseld riet zou ook moeten werken in een droogtoilet.