Een dampkap tevens als ventilatieunit gebruiken | Ecobouwers.be

U bent hier

Een dampkap tevens als ventilatieunit gebruiken

afbeelding van charel
26/03/2017 - 21:52

Mijn vraag gaat niet over de aansluiting van een motorloze dampkap op het ventilatiesysteem, maar over een dampkap die met zijn eigen ventilator, naast het afvoeren van de kookdampen tijdens het koken, ook voor de rest van de tijd zou blijven doorwerken aan een sterk verminderd debiet.

Normaal zal een dampkap met afvoer naar buiten zo tussen de 500 à 1500 m³/u afzuigen terwijl de ventilatie van een (open) keuken slechts een ventilatiecapaciteit van 75 m³/u vereist.

De vraag is dus of er een dampkap bestaat met, of eventueel kan omgebouwd worden naar een dubbele functie. Een constante en eventueel regelbare ventilatiewerking enerzijds en anderzijds een bijkomend in te schakelen dampkapfunctie om tijdens het koken het debiet te verhogen.

Je zou dit dan kunnen gebruiken als een mini-versie van een ventilatiesysteem C en zo zou dit dan misschien een economische oplossing kunnen zijn voor kleine appartementjes of studio's. Voorwaarde zou dan wel zijn dat het ding op de ventilatiestand quasi geluidloos zou kunnen werken.

4 Reacties

afbeelding van IvoB
27/03/2017 - 22:26

Dat werkt hier probleemloos en in alle standen geruisloos. 
De motor zit dan ook niet in de keuken zelf. Boven het fornuis is dat een op maat gemaakte driedubbele afwasbare rooster in een houten frame en het motorgedeelte zit in een kast op zolder (die zich volledig uitstrekt boven het gelijkvloerse deel). 
In de laagste stand werkt deze (indien gevraagd) modulerend. 
Voor er weer een discussie losbarst, dit systeem (dat werkt voor keuken en leefruimte gezien één ruimte) werkt maar in één richting, van binnen naar buiten. 

 

afbeelding van charel
27/03/2017 - 13:00

IvoB,

Bedankt voor uw reactie, hier kan over doorgedacht worden.

Ik had in mijn vorige woning een dampkap met motor op afstand (in de kruipruimte). Deze werkte met een dimmer en ik vond toch dat het geluid ook op de laagste stand nog tegenviel. Uiteraard niet te vergelijken met het geluid van een normale dampkap maar om ze continue te laten draaien was het geluid vooral 's avonds en 's nachts toch nog te storend. Maar dat kan wel aan die specifieke ventilator hebben gelegen.

Is dat een dampkap die daarvoor ook bedoeld is of heb jij er die dubbele functie aan gegeven? Heb je een idee van het debiet dat die op de laagste stand geeft. En heb je al eens getest of het geluid echt niet hinderlijk is als alle andere geluiden zijn weggevallen (avond, nacht).

Zo het geluid geen probleem zou zijn en het afvoerdebiet in orde dan zou dit een mogelijke oplossing kunnen zijn. Er is dan echter nog één nadeel voor het geval van een klein appartement of studio; je kan hierbij de ventilater meestal niet op een niet meer hoorbare afstand zetten.

afbeelding van IvoB
29/03/2017 - 10:30

Nou deze motor hoor je echt niet. In het begin moest ik een blad papier tegen de afzuigroosters houden om te zien of het ding wel echt in werking was.

Ik heb er geen dubbele functie aan gegeven. De "dampkap" is gewoon op maat gemaakt door de schrijnwerker die de keukenkasten gemaakt heeft. De motor is een professionele afzuigmotor die in industriële keukens gebruikt wordt. Hij wordt bediend door een afstandsbediening welke in de "dampkap" is ingebouwd. Een aan/uit knop, een knop voor modulerend werken in laagste stand (afzuiging is dan niet continue*) en een draaiknop om traploos de afzuiging te regelen van laag naar hoog. 
In de roosters boven de kookplaat zitten uiteraard uitwasbare filters. 

* De eigenlijke functie hiervan is hardnekkige kookgeuren (vb gebakken vis) volledig te verwijderen. 

afbeelding van walter-8
28/03/2017 - 21:44

Zoals Ivo zegt; er zijn zeker 'dampkappen" waar de motor elders zit; bv boven op het dak; de kunst enkel een ventilator te vinden die ook dat lager debiet geeft ; of een combinatie van lichte en zware ventilator.
Uiteindelijk is het maar aan de keukenschrijnwerker om een dampkap te maken met een goede filter.

Walter