De buitenmuur isoleren nadat je je ramen hebt vervangen? | Ecobouwers.be

U bent hier

De buitenmuur isoleren nadat je je ramen hebt vervangen?

afbeelding van Fernagut
15/07/2018 - 07:54

Wij zitten momenteel in een verbouwing. We wonen al in het huis. Het dak is geisoleerd en nu wilken we de rest aanpakken. We willen de ramen vervangen en de spouwmuur isoleren. De spouwmuur is niet overal een dik. Aan een zijde is het aan de dunne kant. Daarom overwegen we ook om aan de buitenzijde te isoleren. Maar hoe gaat dat dan? Spouwmuur vullen doe je best na de ramen zodat alles luchtdicht zit. Maar als je aan de buitenzijde isoleert doe je dit best voor de ramen, want je raamstijlen worden dan weer kleiner als je er isolatiemateriaal overplakt. Door de buitenisolatie gaten boren om de spouwmuur op te vullen gaat ook niet. Dus hoe pakken we dat het best aan? Of is de spouwmuur opvullen voldoende? De buitenschil isoleren is elk geval erg kostelijk heb ik begrepen. Misschien wel 10-voud van spouwmuur vullen.

2 Reacties

afbeelding van walter-8
15/07/2018 - 22:48

Moeilijk om daar een antwoord op te geven zonder de details goed te kennen.
Een renovatie van enige omvang vraagt een architect: hoe ver sta je daar?
En wat bedoel je met een spouwmuur die niet overal even dik is? Je bedoelt dat de spouw- open ruimte tussen de muren - niet overal even dik is?
Ideaal zitten de ramen te hoogte van de isolatie en is de isolatie nergens onderbroken.
Een oplossing voor als je nadien de buitengevel gaat isoleren is een heel breed raamkader nemen dat het raam al tot daar brengt waar de isolatie komt. Dus de plaats van het raam steekt eerst uit de muur. Nadien kan daar de isolatie tegen.

Maar als je nu een spouwmuur hebt en je wil meer isoleren dan de spouw, is de gevel afbreken misschien een betere optie om voldoende isolatie te plaatsen.

En wat past in je budget? Wat is voldoende geïsoleerd en weerom wat is haalbaar met het budget?
En de werken die al gedaan zijn passen die binnen het eindplaatje (bv kan je muurisolatie overlopen in de nieuwe dakisolatie?)
Er is dus niet 1 antwoord op je vraag. En een mduidelijk antwoord komt van de architect.

Walter

afbeelding van Hans Delannoye
25/07/2018 - 08:08

de meest efficiënte manier is dikwijls het buitenspouwblad wegnemen, dan het schrijnwerk plaatsen, en dan alles isoleren.  uiteraard een heel stuk duurder dan een (bedenkelijke) spouw vullen, maar wel met een behoorlijk resultaat, en je kan dan 10 a 15 cm (of meer) plaatsen, dit tegenover 2 a 5 cm in de spouw.