dakpannen op sandwichpanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

dakpannen op sandwichpanelen

afbeelding van Mazinger
02/08/2016 - 19:09

Hallo bouwers!

Een deel van ons huis is bedekt met sandwichpanelen, geplaatst door de vorige eigenaar. Op zich een goed idee, maar de minpunten laten zich voelen en een bijsturing is nu noodzakelijk geworden.

De aansluiting van de panelen in de nok is denk ik niet helemaal wind- en waterdicht. Bij veel wind en regen trekt het water naar binnen, en wordt op de onderste laag van de sandwichpanelen opgevangen en vervolgens in huis geloost op de plekken waar dakramen werden geplaatst. Vooral bij zware hagelbuien manifesteert dit zich, doordat de hagel zich binnen in de nok opstapelt.
Bovendien  stellen de sandwichpanelen akoestisch niet veel voor. De omgeving is rustig, maar bij slecht weer kan in deze kamer niet geslapen worden.

Op zich denk ik het voornaamste probleem van de infiltratie plaatselijk in de nok op te kunnen lossen, maar de akoestiek moet beter en het dak zou er met pannen ook beter uitzien. Ik dacht er dus aan om bovenop deze sandwichpanelen een laag dakpannen (met latten en kepers natuurlijk) te leggen.

Ik heb ondertussen een gunstige prijs gekregen van een door betrouwbare vrienden aanbevolen vakman, maar het is natuurlijk wel genoeg geld om te evalueren of een regelrecht nieuw dak niet betrouwbaarder zou zijn. Deze oplossing is alleen maar gunstig als deze manier van doen ons voor geen onoverkoombaar probleem kan stellen. Als we ooit moeten vaststellen dat de oplossing niet afdoend was, moet er uiteindelijk toch een nieuw dak op en is die eerste prijs verloren.

Wat denken jullie?

1 Reactie

afbeelding van Hans Delannoye
03/08/2016 - 10:26

als de sandwichpanelen enigzins goed geplaatst zijn (mooi aansluitend) zou ik bovenop een onderdak in houtvezelplaat  (steico, pavatex, gutex, celit, best wood, etc.) leggen, dit zorgt direct voor een betere akoustiek en een goede waterdichtheid.  en daarop stoflat, panlat en dakbedekking.  tegelijkertijd aan de binnenkant zorgen voor een goede luchtdichting,  en je zal een stuk beter scoren.

de isolatiewaarde die allicht maar minimaal is kan je op die manier ook verbeteren door platen te nemen met een grotere dikte.