Dak extra isoleren en veluxen vernieuwen: investering waard? | Ecobouwers.be

U bent hier

Dak extra isoleren en veluxen vernieuwen: investering waard?

afbeelding van Leen12
12/10/2016 - 16:48

Hallo,

in 2005 werd ons dak geïsoleerd met homatherm. Weliswaar gebeurde dit enorm slecht, is de damprem al meerdere keren losgekomen, en ondervinden wij "problemen". De kamers onder het dak worden 30° in de zomer en koelen hele erg af in de winterperiode. 

Een bevriend architect raadt ons nu aan om langs buiten extra te isoleren én de bestaande veluxen (3) te vervangen door de extra isolerende exemplaren.

Is het de investering waard? Ik hoorde al van meerdere mensen dat het weinig uit zou maken...

 

leen

3 Reacties

afbeelding van limer
12/10/2016 - 21:49

En over welke diktes Homatherm spreken we dan? Op zich is dit juist een goede isolatie, maar als ze te dun geplaatst is, kan je inderdaad beter langs buiten bij isoleren.

Als je nieuwe veluxen zou voorzien (is zeker beter in de winter, je hebt er tegenwoordig met 4-dubbel glas), voorzie dan ineens automatische buitenscreens of buitenrolluiken voor in de zomer, dat je de zon kan buiten houden.

Voor een dakraam is het nog veel belangrijker dan een gewoon raam, om de zon buiten te houden met buitenscreen of rolluiken.

Dat is zijn meerprijs zeker waard.

afbeelding van walter-8
12/10/2016 - 22:19

Hoe kan die dampremmende nu loskomen?
Die zit toch achter de afwerking?
Hoe erg is de afkoeling? Hoe houd je de zon nu buiten en hier is de rest van de zolder geïsoleerd - de buitenmuren?
En hoe is de isolatie nu en naar hoeveel cm zou je willen gaan?

afbeelding van walter-8
12/10/2016 - 22:26

Ik hoorde al van meerdere mensen dat het weinig uit zou maken...

->: isoleren is Nochthans eenvoudig. Isolatie verdubbelen wil zeggen dat de koude 2 keer trager binnen komt en hetzelfde met de zomerwarmte. Of het de moeite is kan je maar benoemen als je de vertelt hoeveel beter de isolatie gaat zijn .
Als je er zelf niet aan uit kan, kan je bevriend architect de zaken eens laten benoemen.

Uitspraken als "het maakt weinig uit" is natuurlijk weinig zeggend. Je moet komen tot een situatie dat iemand je kan zeggen hoeveel minder energieverlies je hebt door te isoleren of hoeveel trager de zolder opwarmt in de zomer. Dan kan je nadien een uitspraak doen als: een derde minder moeten verwarmen vind ik de moeite (of niet).