CV-houtkachel in combinatie met zonneboiler ervaring? | Ecobouwers.be

U bent hier

CV-houtkachel in combinatie met zonneboiler ervaring?

afbeelding van peter_pernet@hotmail.com
19/03/2018 - 16:22

Beste, 

Met als doel onze woning ecologischer te maken zijn we op zoek naar de ervaringen in verband met cv-houtkachels eventueel in combinatie met een zonneboiler.

We wonen in een herenhuis(hoge plafonds, grotere oppervlaktes, 4 verdiepen) en hebben momenteel een valliant vloerverwarmingsketel op gas voor de centrale verwarming en valliant gaswandketel(oud model zonder doorstroom) voor het sanitair warm water.

Heeft er iemand reeds ervaring mee? Verschillende merken, verschillende opstellingen, etc...

Alvast bedankt om dit te delen met ons. Indien er extra informatie nodig is hoor ik dit graag.

 

2 Reacties

afbeelding van charel
20/03/2018 - 08:33

Als het doel is de woning ecologischer te maken dan sla je met een houtkachel de bal mis vrees ik. Met houtstook zal dat geen verbetering zijn tov van verwarming met gas (wat ook al niet optimaal is).

afbeelding van limer
21/03/2018 - 10:40

CV-houtkachel is geen ideale opstelling. CV-houtvergasser met lambdasonde, gekoppeld aan zonneboiler (1000à2000L) kan wel werken.

Deze systemen, maar eigenlijk alle systemen, werken best (meeste rendement voor zonne-ondersteuning) op lage temperatuurverwarming, dus best vloerverwarming.

Als je eenvoudig, en gratis aan hout (zuiver hout, geen afval plaatmateriaal etc.) kan geraken, en je hebt voldoende plaats om dit lang genoeg te laten drogen, werkt dit perfect.

Voordeel van een vergasser tov. een kachel, is dat deze altijd volledig op vol vermogen aan het hoogste rendement brandt, en deze warmte ten alle tijden moet kwijt kunnen in buffer/zonneboiler. Een kachel heeft een veel lager rendement, en minder complete verbranding.

Dus voor mij kan het perfect, maar dan in ketel met lambdasonde ipv. kachel.

Maar de 1e vraag moet altijd zijn: is alles al geïsoleerd? Want dat blijft toch stap 1. Daarna kan je nog kijken wat je warmtevraag is, en daarop je installatie bepalen (al dan niet met hout).