CO uitstoot finoven binnen in huis | Ecobouwers.be

U bent hier

CO uitstoot finoven binnen in huis

17/03/2020 - 14:50

Ik heb al meerdere jaren een finoven en ben daar zeer tevreden van.

Nu heb ik recent een rookmelder geplaatst die ook CO-meting doet.

Sindsdien krijg ik elke keer 5u na sluiten van de schouw een CO-alarm!

In de oven zijn er nog enkele laatste kooltjes aan het gloeien maar zo goed als niks meer.  Meting zegt >100ppm gedurende 10 minuten.

Wat kan ik hier tegen doen zonder warmteverlies (vb. schouw laten open staan is minder CO maar ook geen warmte meer).

6 Reacties

17/03/2020 - 16:04

100ppm is toch al redelijk veel. Dan verwacht ik dat iemand die enige tijd in die ruimte zit al wat hoofdpijn kan krijgen.

De oplossing is toch eenvoudig. Schouw pas sluiten na 100% opbranden van alles in de kachel.

Kan je de kachel ook afsluiten naar de ruimte?
Ik zou volgende doen: eens alles voldoende opgebrand sluit je de luchttoevoer naar de kachel.
Normaal vangt dat ook het grootste deel van de warmteverliezen op. Er is dan immers geen of beter nauwelijks luchtstroom meer door de kachel. En als de inhoud van de kachel 100% opgebrand is, pas dan sluit je de schouw.

Goed trouwens dat je de co-melder in huis haalde. Nu zie je duidelijk hoe gevaarlijk een open verbranding is die niet voldoende zuurstof krijgt.

Walter

17/03/2020 - 20:02

Maar hoe betrouwbaar is die meting ?

"Plaats zeker geen combinatiemelder (CO-detector + rookmelder). Vermits rook stijgt moet een rookmelder tegen het plafond worden gehangen. Vermits CO gas zich vermengt met de lucht en voortbeweegt met de luchtstroom, moet de CO melder best gehangen worden op ongeveer op 1,50 m hoog. Een combinatie van rookmelder met CO-melder kan dus nooit optimaal functioneren."

17/03/2020 - 20:04

Uit je uitleg kan afgeleid worden de meting vermoedelijk eerder te laag is...

19/03/2020 - 09:41

Ik zou nooit de schouw afsluiten... Gloeiende kolen geven net relatief veel CO en het is moeilijk te zien wanneer de kachel volledig uit is.

Bij mijn massakachel heb ik een klep op de luchttoevoer. Als die dichtgaat, blijft de warmte evengoed in de kachel. Op de klep staat een servomotor met timer waardoor de klep automatisch sluit na een in te stellen tijd. (in mijn geval 3u, is erg handig omdat je het dan nooit echt in het oog moet houden.

Wel bij de bouw extra gelet op luchtdichting van de deurstellen e.d. zoniet trekt de kachel langs daar vooralsnog valse lucht met afkoeling tot gevolg.

groet

Wouter

19/03/2020 - 16:37

Booh, sluit de klep in je schoorsteen volledig (100%) ?

19/03/2020 - 18:12

Het is zeker net zo interessant om een CO2 meter in huis te halen. Daardoor krijg je een idee van hoe goed (of hoe slecht) je woonkamer geventileerd wordt.