Cellulosevlokken als isolatie boven volle grond? | Ecobouwers.be

U bent hier

Cellulosevlokken als isolatie boven volle grond?

afbeelding van Wout Mareen
23/12/2019 - 13:18

Voor het isoleren van mijn rijhuisje in Gent ben ik op zoek naar een geschikte ecologische vloeropbouw, met een beperkt budget.

Het idee waar ik nu mee speel is het volgende:

Ik zou mijn vloer 30cm uitgraven en tussen de twee muren houten balken plaatsen, zwevend boven de grond. Op de grond leg ik een PE folie en de balken bedek ik met OSB. De ruimte tussen de folie en de OSB zou ik laten inblazen met cellulosevlokken, 30cm cellulose geeft een U-waarde van 0,135. Bovendien zijn de vlokken betaalbaar en kan ik alle leidingen er perfect in wegwerken. 

Alleen ben ik deze vloeropbouw nog nergens tegen gekomen. De vraag is dus of dit een goede vloeropbouw is, of ik dingen over het hoofd zie die problemen gaan opleveren?

 

3 Reacties

afbeelding van charel
24/12/2019 - 09:52

Het verbaast me een beetje dat hier niet meer reactie op komt.

Ik vind het zelf een erg interessant idee maar heb er geen ervaring mee.

Mijn idee: wanneer er een waterkerende folie is aangebracht op de volle grond die ook wordt doorgetrokken tot het niveau van de vloerafwerking en indien die vloerafwerking dampopen wordt afgewerkt dan zie ik geen probleem te meer omdat cellulose als vochtregulerend kan worden beschouwd.

Het enige aandachtspunt lijkt mij een eventuele opleg van de houten balken in de muren die wellicht last kunnen hebben van opstijgend vocht. De waterkering in de muren zit immers normaal een stuk hoger. Dus die balkkoppen zouden hierdoor sneller kunnen aangetast worden doordat ze bijkomen ook minder luchtig liggen.

Ik zou dus ook iets bedenken waardoor er geen contact kan zijn tussen de houten onderconstructie en een vochtig fundament.

afbeelding van Keon
25/12/2019 - 15:57

Ik zou de cellulose nooit rechtstreeks storten/inblazen tegen de PE-folie. In geval van vochtige calamiteiten - bijv. condensatie of morsen van water - krijg je dan onderaan papier-mâché (en in het slechste geval, schimmel).

Ik zou eerst een laag leggen in iets dat vochtbestendiger (en drukvaster) is, bijv. kurkgranulaat, argex, schelpengrit, glasschuimgranulaat, steenslag,... 

Die laag gebruik je dan ook als ondersteuning (en uitlijning) voor uw houten balkenrooster, bijv. door lokaal wat kalkmortel te voorzien. Dat rooster hoeft dan niet verbonden te worden met de zijmuren (ligt zwevend).

Als de bestaande muren geen waterkering hebben dan kan je een noppenmembraan voorzien tussen de muur en de PE-folie (opgaand deel). Uw eventuele plintafwerking moet dan wel toelaten dat het noppenmembraan kan verluchten. Wil je dat laatste niet, dan moet je net onder de vloerafwerking een drainage buis voorzien die je gaat gebruiken om het noppenmembraan de luchten (via lucht vanuit de inkomhal).

Qua vloerafwerking zou ik het isolatiepakket bovenaan wel voorzien van een damprem. Een OSB of MPX plaat is hiervoor voldoende (zijranden met tape verbinden met de PE-folie.

afbeelding van charel
25/12/2019 - 17:06

Zelfs al ben ik niet helemaal zeker over de noodzaak ervan, een laag schelpen vind ik een goed idee, baat het niet, het schaadt ook niet en ze kunnen inderdaad als ondersteuning van de onderconstructie dienen. Het grote voordeel hiervan lijkt mij dat je dan de onderconstructie wellicht niet meer hoeft in te werken in de fundamenten.