cellulose na waterlek | Ecobouwers.be

U bent hier

cellulose na waterlek

afbeelding van crazyheinz
26/08/2020 - 09:15

Enkele maanden geleden hebben we een brand gehad op ons dakterras en daarbij hebben we bij het blussen redelijk wat water binnen gekregen.

Onder het dak zit er 40cm cellulose in een compacte dakopbouw.
De verzekering wilt de isolatie niet vervangen terwijl ze wel de valse plafond willen vervangen er onder doordat die water heeft gekregen en beschadigd is. Ik kan hen niet overtuigen dat cellulose niet goed tegen die hoeveelheid water kan die het te verwerken heeft gekregen en dat de isolatiewaarde sterk verminderd is en dat we schimmel gaan krijgen. Met een dakdekker hebben we de vochtigheidgraad gemeten van de cellulose en die was tegen de 100 procent en voelbaar nat. Echter maakt dit geen indruk op de verzekering...

Ook is er door het bluswater en rookontwikkeling een sterk chemische geur in het plafond die exact ruikt als de geur van de rook, ook dit vinden ze geen reden genoeg. 

Wie heeft een idee hoe ik dit kan aanpakken, het probleem ligt volgens mij bij het feit dat die experts niet vertrouwd zijn met cellulose...

5 Reacties

afbeelding van walter-8
29/08/2020 - 10:27

Contacteer de fabrikant van de cellulose; zij hebben misschien een advies dat bruikbaar is.
Dingen die je moet weten:
- hoe snel droogt 100% vochtige cellulose uit?
- droogt die correct uit ? Bv blijft die niet in klonters achter die minder isoleren?
- geeft de natte cellulose schade aan de balken?

Doe het ongekeerde; vraag de experten een bevestiging dat de cellulose correct zal uitdrogen, in welke periode en dat dit geen gevolgschade heeft. Laat ze het navragen aan het wtcb?

Walter

afbeelding van walter-8
29/08/2020 - 10:29

ps: ook de fabrikant van je damprem kan je contacteren voor advies. Ik verwacht dat zij kunnen duiden hoe snel die cellulose kan uitdrogen.

En toch even sterkte gewenst. Een brand in je woning is toch even slikken.

afbeelding van Roel P.
03/09/2020 - 09:27

Beste, een minder ernstig maar gelijkaardig probleem gehad. Lek in de dakdichting waardoor hemelwater in de houtstructuur terecht is gekomen, waardoor water op het gelijkvloers en de verdieping naar binnen kwam. Gelukkig het lek snel opgemerkt en kunnen dichten, doch we hadden geen idee van de hoeveelheid hemelwater er in welke periode in aanraking was gekomen met de structuur en de isolatie (cellulose-isolatie). Verzekering wilde enkel tussenbeide komen indien wij de gyproc-spouwisolatie-OSB verwijderden om aan te tonen dat er schade was. Alternatief van thermoscan onderzocht, maar de deskundige deelde mee dat dit niet evident was door dikte van de muren/bijkomende isolatie. Hebben dan besloten om alles te laten zitten en de eerstvolgende winter na te gaan of er koude plekken/condensplekken op deze muren waren. Gelukkig niet.

Aangezien cellulose-isolatie ook vochtig wordt toegepast, denk ik dat het wel wat vocht kan verdragen. Geen idee vanaf welk punt deze isolatie bijkomend zal samenklitten/zakken tgv het extra vocht.

afbeelding van crazyheinz
08/09/2020 - 11:52

Bedankt voor jullie tips!

Hebben uiteindelijk het vals plafond uitgebroken en aangetoond aan de verzekering dat de isolatie nat was. Het idee was nu om de natte delen er uit te halen want we dachten dat die het meest geurginder zou geven maar veel heeft het niet opgelost, en we gaan al de isolatie er moeten uithalen, de volle 20 kubiek :(

Heeft iemand een idee hoe dit er het efficients  mogelijk uit te halen want met de hand duurt oneindig lang, zijn al een paar dagen bezig geweest en er is nu misschien 1/5de uit.. Ik was aan het kijken naar een soort stofzuiger die zakken heeft langs de onderkant genre dit: https://www.boels.be/nl/huren/reiniging/zuigen/stofafzuiging-met-longopa... maar die buis lijkt mij te smal hiervoor. Zo een toestel als deze lijkt mij handiger maar kan ik hier niet vinden: https://www.youtube.com/watch?v=RN1Te0AKCLs 

afbeelding van walter-8
08/09/2020 - 21:46

Geurhinder?  Geur van de brand of een rottende geur?  Brandgeur verwijderen denk ik dat alle verbrande delen weg moeten. Maar eigenlijk weet ik dat niet.  Lang geleden hadden we een bliksem instal met kleine dakbrand (en dank je buurman-brandweer om je collega's met zeer weinig water te laten blussen). Op de zolderkamer was enige brandgeur maar die verdween na enige weken.  Eigenlijk nooit last van gehad (we namen de zolder kamer na enige weken als slaapkamer).

Contacteer eens de plaatser van jaren terug of het toestel waarmee hij plaatste kan gehuurd worden?  Ik denk zelf dat sommige isolatiefirma's vroeger hun toestellen verhuurden.