Bouwschil van een woning? | Ecobouwers.be

U bent hier

Bouwschil van een woning?

afbeelding van EnzoR
29/05/2016 - 12:51

Hey allen,

Ik zit met een vraag inverband met de buitenschil van een woning. Wat valt hier onder als je naar een standaard ruwbouw van buitenmuur , spouw muur, isolatie en binnenmuur kijkt. waar ligt dan de grens dat je de buitenschil kan noemen?

Het is namelijk zo dat ik de kans heb om en sociale kavel te kopen. Echter rusten hier bouwvolume normen op volgens de vmsw van een maximum bouwvolume van 550 m3 meter. Volgens de vmsw valt hier enkel het netto binnen volume van de woning onder. dus vanaf de binnenmuur gerekend. met de vloeren afgetrokken,

Echter staat er de stedenbouwkundige voorschriften een  bijkomende verduidelijking: Bij de volumenbereking wordt de gehele woont met al zijn aanhorigheden meegerekend. Enkel de buitenschil behoort niet tot het volume.

Dit laatste zinnetje heeft echter een zeer grote impact wat je verstaat onder buitenschil met wat voor volume je kan bouwen. Hoe meer ik dan misschien isoleer hoe kleiner de woning is.

En dan is nog maar de vraag als je niet traditioneel gaat bouwen maar gebruik gaat maken van Ytong blokken of houtskelet bouw.

3 Reacties

afbeelding van walter-8
29/05/2016 - 18:28

EnzoR wrote:
Bij de volumenbereking wordt de gehele woont met al zijn aanhorigheden meegerekend. Enkel de buitenschil behoort niet tot het volume.

Dit laatste zinnetje heeft echter een zeer grote impact wat je verstaat onder buitenschil met wat voor volume je kan bouwen. Hoe meer ik dan misschien isoleer hoe kleiner de woning is.

En dan is nog maar de vraag als je niet traditioneel gaat bouwen maar gebruik gaat maken van Ytong blokken of houtskelet bouw.

Voor mij bedoelen ze met aanhorigheden zaken als een garage of losstaand Berghok of sauna. .
Het blijft dus gewoon de netto binnenruimte. Hoe je de bouwsschil uitvoert is niet relevant. Je mag zoveel isolatie plaatsen als je wil. Dat beïnvloed het volume niet.
De buitenruimte is wel beperkt door het extra toegelaten bouwoppervlakte met zijn breedte en diepte. En er zal ook een maximum bouwhoogte zijn (en eventueel voorschriften op dagvolume).

En zorg dat nog iemand anders dan ik je deze uitleg geeft :-).

Walter

afbeelding van Bert Verbeeck.
30/05/2016 - 10:42

Ik ben het eens met de interpretatie van Walter: de buitenschil begint vanaf het binnenste afgewerkte wandvlak van de buitenwand, zijnde een wand die de grens vormt tussen binnenruimte en buitenruimte. Ook in EPB wordt deze term gebruikt op deze wijze.

Maar voor je een definitief besluit neemt: ik zou de vraag voorleggen bij de instantie die de sociale kavels te koop aanbiedt, om zeker te zijn dat die interpreatie de juiste is...

afbeelding van charel
30/05/2016 - 11:32

Ook dezelfde mening:

De buitenschil is alles vanaf de buitenafwerking tot en met de binnenafwerking, Dat geldt zowel voor de vloer, de muren als voor het dak. Een schil dus bestaande uit verschillende lagen, maar wel als één schil beschouwd. Al wat zich daarbinnen bevind is het binnenvolume.

Echter voor de bouwvoorschriften geldt volgens mij in principe meestal het buitenvolume, dus de plaats (lengte, breedte en hoogte) die de gehele woning inneemt op het bouwperceel.