Atag zonnegascombi voorzien van buffervat en CV kachel | Ecobouwers.be

U bent hier

Atag zonnegascombi voorzien van buffervat en CV kachel

27/01/2019 - 21:09

Wij hebben sinds een 10-tal jaar naar volle tevredenheid een Atag zonnegascombi (380l variant) met zonnepanelen op druk, heel het huis is voorzien van vloerverwarming. Wij hebben een gewone houtkachel in de woonkamer, even oud, die we zouden willen vervangen door een hoog rendementskachel met CV aansluiting om ook in de winter minder fossiele brandstof te moeen gebruiken.

Echter de zonnegascombi is hier niet echt op voorzien, er is namelijk geen 4e spiraal en het vat zou ook te klein zijn voor een kachel (10 KW waterzijdig). Het idee is dus om een extra buffervat te voorzien, maar hier ben ik nog niet helemaal uit... Ik heb 2 varianten uitgetekend:
Buffer met 2 spiralen

Dit kost me 2 extra pompen en in de zomer moet eerst het 1e vatw orden opgewarmd voor ik van de zonnepanelen kan genieten, dus lijkt me niet optimaal.

Buffer met 1 spiraal

Slechts 1 extra pomp en 3-wegklep, maar gaat hier de gelaagdheid niet zorgen voor verlies (heetste water zit boven) ?

Hebben jullie tips of andere ideeën ?

Alvast bedankt!

 

3 Reacties

30/01/2019 - 14:15

Niemand ?

30/01/2019 - 16:32

Beste

Ik weet niet of het kan helpen, maar hierbij gevoegd de link van de installatie van mijn buffervat. Op p 53 staat hoe je meerdere buffervaten verbindt en p 54 staat hoe je een externe warmteaanmaak toevoegt. Dit zijn schema's voor drukloze buffers, maar jij werkt (volgens  je tekeningen) met boilers (buffer onder druk). Je moet maar kijken of dit je inspiratie kan bieden.

Wat ik zie is

  1. dat alles parallelle wordt geschakeld en dat er nergens serieschakelingen zijn.
  2. dat de externe warmteaanmmak met via platenwisselaar wordt verbonden in parallelle met de ketel.

https://fachportal.rotex-heating.com/fileadmin/download/manuals/de/hpsu-...

30/01/2019 - 16:40

en voor een zonnecollectoren met druksysteem zoals jij hebt is de bufferschakeling beschreven op p 46 van de volgende link

https://fachportal.rotex-heating.com/fileadmin/download/manuals/de/solar...