Zoveel verbruikte Kris deze winter met zijn warmtepomp en oude radiatoren

Je woning verwarmen met een warmtepomp zonder een al te grote verbouwing: Kris deed het. Met zijn oude radiatoren en wat extra isolatie houdt hij zijn woning nu lekker warm. Hier leest u het relaas van zijn eerste winter met warmtepomp.

Hoe is het verwarmen van je woning met een warmtepomp en oude radiatoren meegevallen tijdens de winter? 

“Over het algemeen ben ik eigenlijk wel tevreden! De warmtepomp functioneerde perfect en we hebben geen problemen gehad met het geluid. Soms hoor je daar verhalen over, maar bij ons maakte de pomp amper lawaai ondanks dat die soms best hard moest draaien: we hebben namelijk drie radiatoren die onze leefruimtes moeten verwarmen met een aanvoertemperatuur van 50 graden.”

 

Radiatoren verwarmen de woning 

“Soms duurde het wel een tijdje voordat het echt warm werd in de woonkamer. We hebben gemerkt dat we minder verbruiken door de woning ‘s nachts te laten afkoelen en ‘s ochtends terug op te warmen dan door het constant warm te houden. Je warmtepomp moet dan constant draaien. We hebben er dus voor gekozen om vooral overdag te verwarmen zodat het verbruik wat lager lag. In totaal hebben we sinds juli 2022 zo’n 3200 kWh elektriciteit verbruikt voor verwarming en warm water. Het jaarlijkse totaal gaat uitkomen rond de 4000 kWh.” 

Dat valt erg goed mee.

“Vooral in het tussenseizoen vielen de cijfers echt mee. Met de winterprik lagen die wel een pak hoger. Ik heb mijn verbruik elke week bijgehouden en in een excel-tabel gegoten. Nu kunnen we mooi zien hoeveel de warmtepomp elke week verbruikt heeft, en dat was best veel tijdens de koude periodes. Vanaf dat het boven de 6 à 7 graden is, dan is het verbruik van een warmtepomp laag. Onder de 5 graden gaat de warmtepomp in ‘defrostmodus’ en toen hebben we een paar keer een verbruik gehad van 35 kWh per dag. Dan gaat het snel.”

We moeten nu veel minder betalen omdat we een groot deel van onze elektriciteit zelf kunnen opwekken.

“Dat geeft stof tot nadenken: wat als we ventiloconvectoren hadden geplaatst? Heeft de dikte van de leidingen naar de radiator ermee te maken? Wat voor invloed heeft de circulatie en de retour naar de warmtepomp? Het verhaal wordt vrij snel technisch. Maar over het algemeen zijn we nu wel veel beter af dan toen we nog met mazout verwarmden. We moeten minder betalen omdat het grootste deel van de elektriciteit die we gebruiken door onszelf opgewekt wordt.”

 

In cijfers

Oude situatie

Kris warmde zijn woning met een mazoutketel. Hij had een jaarlijks verbruik van 1900 liter. 1900 liter aan 0,95 euro per liter is 1.805 euro

Huidige situatie

Kris schat zijn jaarlijks verbruik op  4000 kWh. 4000 kWh aan 0,46 euro per kWh is 1.840 euro

Kris plaatste samen met de warmtepomp 12 extra zonnepanelen. Dit goed voor een opbrengst van 3745 kWh per jaar. Hiermee is bijna het volledige verbruik van de warmtepomp afgedekt. De extra zonnepanelen hadden een kostprijs van 4 600 euro.