Zonnepanelen blijven slimme investering, ook zonder terugdraaiende teller | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnepanelen blijven slimme investering, ook zonder terugdraaiende teller

Het Grondwettelijk Hof maakte een einde aan de terugdraaiende teller voor zonnepanelen. Bijna een half miljoen mensen zijn getroffen. Wat betekent dit voor jou?

Zonnepanelen als hoeksteen voor duurzame samenleving

De transitie maken naar koolstofvrije elektriciteit en onze economie verduurzamen: zonnepanelen spelen daar een cruciale rol in. Momenteel wordt slechts een fractie van het potentieel benut, want zijn nog vele daken waarop zonnepanelen gelegd kunnen worden.

De Vlaamse Regering voorziet in haar eigen Zonneplan 2025 een verdubbeling van het vermogen aan zonnepanelen tegen 2030. Vlaanderen wil dus sterk inzetten op zonnepanelen. Daar zijn veel burgers én veel daken voor nodig. Het grote gevaar? De overbelasting van het energienet.

Meer zonnepanelen en een digitale meter

Om zoveel extra zonnepanelen te plaatsen (en het net niet te overbelasten!) zet Vlaanderen in op de uitrol van de digitale meter. Met een digitale meter verdwijnt de terugdraaiende teller, en kan je precies opmeten wanneer je stroom verbruikt van het net en wanneer van je eigen zonnepanelen. 

Vlaanderen zou graag zien dat we de stroom die we zelf opwekken, ook op dat moment verbruiken. Dat heet zelfconsumptie. Het systeem is bedoeld om ons bewuster te doen omgaan met ons stroomverbruik en zo het energienet niet onnodig te belasten. 

De digitale teller is onvermijdelijk. Alle Vlamingen krijgen hun digitale meter ten laatste in 2029. Iedereen zal dus vroeg of laat moeten overstappen. En dat heeft gevolgen voor iedereen die zonnepanelen op zijn dak heeft. 

Het einde van het verdienmodel 

Tot eind vorig jaar maakte de terugdraaiende meter een belangrijk deel uit van het verdienmodel van huishoudens met zonnepanelen. Wekte je evenveel stroom op per jaar als dat je verbruikte, dan betaalde je enkel een prosumententarief. Je jaarlijkse energiekost was zo erg voorspelbaar, alsook je investering. 

Maar een digitale meter draait niet terug. Hij telt enkel bij en zakt niet, ook niet tot nul. Daarom besliste de Vlaamse Overheid eerder dat iedereen die investeerde in zonnepanelen tot eind 2020, nog maximaal vijftien jaar zou kunnen genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Doordat je meter  “terugdraait” verdwijnt zo heel wat verbruikte stroom uit je factuur, en ontloop je handig een aantal taksen. Deze regeling werd door het Grondwettelijk Hof nu naar de prullenmand verwezen. Het Hof oordeelde dat Vlaanderen mensen met zonnepanelen op die manier onrechtmatig bevoordeelt. 

Betekent de nieuwe regeling een financieel verlies? Meestal niet. 

Heel wat mensen zien zo een zekere investering verdwijnen en voelen zich bekocht.

Toch hoeft het verdwijnen van de terugdraaiende tellers niet per se een financieel verlies te betekenen. De Vlaamse Energie Regulator (VREG) berekende dat de rekening voor zestig procent van de eigenaars van zonnepanelen zelfs lager kan uitvallen omdat het prosumententarief verdwijnt. Het wordt dus goedkoper, maar dit op voorwaarde dat je zo veel mogelijk je eigen energie verbruikt op het ogenblik dat die opgewekt wordt. Wie 35 procent van zijn opgewekte energie rechtstreeks verbruikt, kan zelfs winst maken.

Dit zou pas gelden vanaf volgend jaar als het capaciteitstarief in voege treedt. Op dit moment is dit nog geen beslist beleid.

De compensatie van 500 miljoen

Dat betekent evenwel dat die andere 40 procent van zonnepanelenbezitters sowieso wel verlies zullen maken eens er een digitale meter in huis  geplaatst wordt. Mensen met een warmtepomp zullen bijvoorbeeld dieper in de geldbuidel moeten tasten. Aan hen wordt door Vlaanderen een financiële compensatie beloofd die een rendement van 5 procent garandeert op de gemiddelde investering. 

Wel moet je zelf die compensatie aanvragen. Elk dossier wordt individueel bekeken, zodat de financiële compensatie niet hoger ligt dan 5 procent. Iedere PV-bezitter wordt zo gecompenseerd.

Toch een rendabele investering

Deze klucht zet zonnepanelen helaas onnodig in een slecht daglicht. Investeringen in zonnepanelen blijven nochtans interessant, ook al wordt de stroom anders verrekend zonder zo’n terugdraaiende teller. Voor de meeste gezinnen zal de terugverdientijd wat langer duren. Deze zal rond de tien jaar schommelen. Een betere belegging dan een spaarrekening.

Wie vandaag wil investeren in zonnepanelen, zal geen hinder ondervinden. Deze investeerders krijgen een vergoeding voor de stroom die ze op het net zetten via een premie. Je ontvangt 300 euro/kWp voor een fotovoltaïsche installatie met een vermogen tot 4 kWp en 450 euro/kWp voor een installatie van 4 tot 6 kWp. In totaal kan de premie dus oplopen tot 1.500 euro. Niet onbelangrijk om daarbij in het achterhoofd te houden: het premiebedrag verlaagt ieder jaar een beetje en verdwijnt mogelijks in 2024.

Een stralende toekomst voor zonnepanelen? 

Er is nog werk aan de winkel. Vlaanderen moet dringend het investeringsvertrouwen herstellen via een stabiele en duidelijke regeling voor hernieuwbare energie. Groene stroom verdient zichzelf terug, en investeringen in zonnepanelen blijven hoe dan ook interessant. Sterker nog, ze zijn broodnodig om onze klimaatdoelstellingen te halen en om een zonnige toekomst tegemoet te gaan. 

 

zonnepanelen op huis
Zonnepanelen nog steeds rendabel zonder terugdraaiende teller. Bron: The Spruce
Terugdraaiende teller zonnepanelen
Terugdraaiende teller voor zonnepanelen. Bron: zonnepanelenergie.be

Reacties

afbeelding van bunnybugs

Als staat en instellingen nu eens zelf zouden investeren in groene energiebronnen en energiebuffering om klimaatdoelstellingen te halen, en dat in de plaats van het geld rond te strooien door het verlenen van subsidies , groenestroom certificaten , enz ... aan diegenen die het financieel niet eens nodig hebben. 

afbeelding van dw.stefaan@telenet.be

Ik hoop met u op een degelijk antwoord op uw vraag. De wetenschap heeft al voldoende aangetoond dat een transitie sociaal moet zijn of niet zal zijn. Ik krijg dit niet meer verkocht aan mensen die me om advies vragen. En ik ondervindt aan den lijve dat (door een wijziging in mijn persoonlijke situatie elke ecologische investering gewoon onbereikbaar is. Vandaar mijn ongeduld.

afbeelding van johan.gebruers

Geachte,

Ik heb een praktische vraag over het direct zelfverbruik van opgewekte zonne energie.

Bestaan er solar monitoring systemen die kunnen sturen? vb; ik heb 2 vuurtjes 500W en 1000W, is er een toestel dat een singaal kan geven aan mijn domotica systeem zodat deze vuurtjes kunnen ingeschakeld worden zodra ik over produktie heb en deze terug afschakelen afhankelijk van het productie overschot ?

mvg

Johan

afbeelding van Rense Verweerden

Beste Johan, 

Ik verwijs je graag naar een gelijkaardige vraag op ons Ecobouwers forum: https://www.ecobouwers.be/forum/hoe-systeem-aanpassen-aan-zonne-opbrengst

Hier krijg je hopelijk het antwoord dat je zoekt! 

 

afbeelding van Sigfried Vandezande

Beste,

Ook wij zijn bij de "slachtoffers" van het nieuwe arrest. Ik ben een positieve mens die liever oplossingen zoekt dan processen aanspant maar ik heb vraagtekens bij de berekeningen van de VREG. Volgens hun zou 60% van de klanten beter af zijn als hun zelfconsumptie 35% bedraagt.

Concreet: ik produceer en verbruik 5000kW per jaar en ben klant bij Ecopower. Ik betaal nu een prosumententaks van 560euro. Een zelfconsumptie van 35% is 1750kW. Daarmee moet in nog 3250kW aankopen en verkopen. In mijn geval 0,284 aankoop en 0.044 verkoop. Hetgeen ik niet zelf verbruik kost me dus 0.24 euro/kW. Dat betekent op jaarbasis 3250x0.24=780euro.  De PT van 560 valt weg waardoor ik per jaar extra 220euro betaal.... 

Ik spreek me niet uit over het arrest, ik ga niet procederen, ik ga mijn zonnepanelen niet afzetten en ik besef dat ik nog altijd beter af ben mét panelen dan zonder. Hetgene wat mij stoort is dat de gebruikte cijfers niet correct zijn! In mijn concreet geval is er 47% zelfconsumptie nodig om een breakeven te bereiken. De VREG heeft bepaald dat dit bij een doorsnee gezin nu 27% is. 

Laat de VREG dan maar een keer uitleggen hoe de eigenaars van zonnepanelen hun zelfconsumptie met 20% kunnen verhogen??? De vaatwas en wasmachine laten draaien als de zon schijnt zal niet volstaan en dan prijs ik me nog gelukkig dat ik geen warmtepomp heb geïnstalleerd toen ik 3 jaar terug mijn mazoutketel stopzette. Nochtans was de warmtepomp icm zonnepanelen dé oplossing!

Groeten Sigfried 

Groeten Sigfried

afbeelding van bunnybugs

Beste Siegfried , 

Heeft u ook in rekening gebracht wat de distributienet kosten gaan worden ?  Met terugdraaiende teller worden die berekend op het verschil tussen afgenomen en teruggestuurde kWh. Met de digitale meter gaat die distributienet kost integraal berekend worden op wat je effectief van het net haalt, en dus niet meer op het verschil. Op de Eneco eindfactuur zijn die distributie Eurocent/kWh waarden terug te vinden. Voor 't ogenblik bedragen die ongveer 10,7 Eurocent/kWh dagtarief en 7;6 Eurocent/kwh nachttarief ( Eandis ) zonder de 21 % BTW.  Voor mij persoonijk bedragen die netkosten net iets meer dan 50 % van de totale factuur ( ik heb geen zonnepanelen , en ga die beslist ook niet meer plaatsen ). 

afbeelding van johan.gebruers

Siegfried,

Bedankt voor je reactie.

Maar ik ben bezig met een nieuwbouw en hiervoor heb je een minimum aan hernieuwbare energie nodig. En heb hiervoor zonne panelen gekozen omdat dit het meest flexibele systeem is voor mijn geval

afbeelding van Sigfried Vandezande

@bunnybugs

Bij Ecopower werkt men met all-in prijzen, in de 28,4 eurocent per kWh zijn de distributietarieven en taksen inbegrepen, bij de 4,4 eurocent ook. Dit maakt heel eenvoudige en duidelijke facturen want hoe ze het ook noemen, het is de eindprijs die betaalt wordt.

afbeelding van Sigfried Vandezande

Beste Johan,

Persoonlijk heb ik nog geen spijt van die panelen, het rendement is nog altijd veel beter dan bij de bank maar voor mensen met een warmtepomp blijft er waarschijnlijk niet meer over. In plaats van de groene energie te promoten gaat men die nu boycotten, tenminste in Vlaanderen toch... Het is zelfs zo dat in mijn specifiek geval (oost-west oriëntatie) het eventueel interessant kan zijn om enkele panelen extra te plaatsen om mijn zelfconsumptie te doen stijgen al zal ik dat nog eerst verder moeten uitmeten.

afbeelding van bunnybugs

Beste Siegfried , 

De 28,4 eurocent per kWh komt ongeveer overeen wat ik totaal per kWh betaal ( in mijn geval ongeveer 22 eurocent excl. 21 % BTW ).  Dat ga je met de digitale meter betalen op wat je effectief van het net afneemt, en niet meer .op het verschil tussen afname en injectie. 

Groeten , Christiaan

  

afbeelding van segers-1

Beste Johan

Ik heb vorig jaar mijn definitieve EPB aangifte gedaan van mijn nieuwbouwwoning en ben toen te weten gekomen dat het niet verplicht was om een aandeel hernieuwbare energie te hebben indien je E-peil laag genoeg is . Toch heb ik dan nog zonnepanelen gelegd omdat ik dan nog het voordeel had van de terugdraaiende teller dacht ik toen , alsook dat ik hierdoor 100 % mijn kadaster gedurende 5 jaar niet hoef te betalen als dat ook weer niet veranderd natuurlijk. Ik zou toch maar eens navragen bij mijn EPB-man !