Hybride zonnepanelen, PVT paneel, warmtepomppaneel, zonnepaneel

Wat zijn hybride zonnepanelen (ook wel PVT-panelen genoemd)?

Hybride zonnepanelen of PVT-panelen zijn photovoltaïsche-thermische panelen. Dit zijn panelen die naast zonne-energie ook warmte kunnen opwekken. Ze bestaan in verschillende vormen, elk met verschillende eigenschappen. Sommige panelen hebben een hogere elektriciteitsopbrengst, anderen een hogere warmteopbrengst.

Met hybride zonnepanelen kan je zowel elektriciteit als warmte opwekken. Er zijn twee belangrijke types te onderscheiden:

 1. Klassieke PVT-panelen zijn interessant als je beschikt over een beperkt dakoppervlak, waardoor een apart systeem van PV-panelen en zonnecollectoren wegens ruimtegebrek niet mogelijk is. Ze zorgen gelijktijdig voor warm water en elektriciteit.

 2. Hybride panelen kunnen ook toegepast worden in combinatie met een warmtepomp: warmtepomppanelen. Ze vormen dan een all-in-one oplossing voor duurzame warmte, elektriciteit en sanitair warm water.

Hoe werken hybride panelen?

Er bestaan PV-panelen en zonnecollectoren. Hoewel beiden hun energie halen uit de straling van de zon, zijn zonnecollectoren iets heel anders dan zonnepanelen. Met zonnepanelen wordt elektrische stroom opgewekt, met zonnecollectoren warm water. Zonnecollectoren, verbonden aan een zonneboiler, hebben een aanzienlijk hoger rendement dan zonnepanelen. Dit komt doordat de omzetting van zonne-energie in warmte maar liefst tot 4 keer zo efficiënt gebeurt dan de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit.

PVT-panelen (fotovoltaïsche-thermische panelen), of hybride zonnepanelen, combineren het beste van beide werelden. Het zijn zonnepanelen waarmee je zowel elektriciteit als warm water kan opwekken. Ze zijn voornamelijk interessant als je veel energie per vierkante meter wil opwekken, bijvoorbeeld als je beschikt over een klein dakoppervlak. 

Voor- en nadelen van een PVT-paneel

 • Hybride panelen zorgen ervoor dat je dakoppervlakte efficiënt benut wordt. Eén type paneel op je dak is ook mooier dan een combinatie van afzonderlijke PV-panelen en zonnecollectoren.
 • Een hybride paneel haalt haar hogere opbrengst alleen als er voldoende warmwaterbehoefte is in de zomer. Anders stroomt er niet genoeg glycol-water voor een verkoelend effect door de panelen.
 • Omdat hybride panelen zowel warmte als stroom opwekken, ligt de energieopbrengst per vierkante meter een stuk hoger dan bij klassieke PV-panelen. Gemiddeld zo’n 40%.
 • Net als bij een zonneboiler heb je voldoende ruimte nodig voor het plaatsen van een voorraadvat om het warme water op te slaan. Ook heb je ruimte nodig voor de omvormer, expansievaten, etc.
 • Hybride panelen hebben doorgaans ook een hogere elektriciteitsopbrengst dan klassieke PV-panelen. Want wanneer het warmer is dan 25 graden daalt de efficiëntie van een PV-paneel met ongeveer 0,4 procent per extra graad. Het glycol-water dat door een hybride paneel stroomt koelt het paneel af, waardoor het rendement stijgt. Bij warmtepomppanelen speelt dit effect minder.

Een bijzonder type zijn hybride zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp. De warmtewisselaar dient dan niet enkel voor de opwarming van sanitair warm water, maar via de warmtepomp ook voor de verwarming van de hele woning. Bovenstaande voor- en nadelen gelden daarom enkel voor klassieke PVT-panelen en niet voor warmtepomppanelen. 

Warmtepomppaneel versus klassiek PVT-paneel

Hoewel een warmtepomppaneel en klassiek PVT-paneel beiden zowel elektriciteit als warmte kunnen opwekken, zijn het twee verschillende types van hybride panelen. Een klassiek PVT-paneel wordt verbonden met een sanitair opslagvat en werkt als een klassieke zonneboiler. Een warmtepomppaneel daarentegen wordt verbonden met een warmtepomp en kan daarom op een veel lagere temperatuur functioneren. Een warmtepomppaneel kan warmte onttrekken aan de lucht bij temperaturen tot -7°C, terwijl zonnecollectoren nauwelijks nog renderen als de temperatuur aan het paneel lager ligt dan 25°. Ook als er geen zon is, rendeert een warmtepomppanneel. Zowel ‘s nachts als in de winter kan energie onttrokken worden om de warmtepomp te voeden.

 • Klassieke PVT panelen wekken stroom en warm water op voor je woning. Om je woning op te warmen zijn ze minder geschikt.
 • Een warmtepomppaneel met warmtepomp voorziet je van duurzame stroom, sanitair warm water én verwarming. 
 • Klassieke PVT-panelen renderen voornamelijk in de zomer. Bij warme dagen wekken ze zelfs meer stroom op dan klassieke PV-panelen.
 • Warmtepomppanelen renderen het hele jaar door. Ook ’s nachts en in de winter kunnen ze warmte opwekken om je woning via de warmtepomp op te warmen. 
 • De warmtewisselaar van een klassiek PVT-paneel is steeds verbonden met een opslagvat en werkt zoals een zonneboiler.
 • Warmtepomppanelen worden verbonden met een warmtepomp
 • Klassieke PVT-panelen zijn een ideale oplossing voor kleine daken, wanneer een apart systeem van PV-panelen en zonnecollectoren wegens ruimtegebrek niet mogelijk is.
 • Warmtepomppanelen zijn geschikt voor elk goed onderhouden dak
 • PVT-panelen zijn geschikt voor alle woningen, ook als deze niet goed geïsoleerd zijn. 
 • Warmtepomppanelen zijn geschikt voor elke woning die voldoende geïsoleerd is zodat de warmte op lage temperatuur verdeeld kan worden over de woning (vloer- of wandverwarming).
 • PVT-panelen werken enkel bij zon.
 • Warmtepomppanelen kunnen dag en nacht werken, tot zelfs -7 graden Celsius.

Meer lezenWat zijn warmtepomppanelen?

Als je wil weten welke oplossing het meest geschikt is voor jou dak, kan je steeds eens langsgaan bij je provinciaal steunpunt voor duurzaam bouwen en wonen. Zij geven gratis, of aan een klein prijsje, persoonlijk advies omtrent alle aspecten van jouw (ver)bouwproject. Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaamse energieagentschap.