Vijf redenen om je huis open te stellen tijdens Ecobouwers Opendeur | Ecobouwers.be

U bent hier

Vijf redenen om je huis open te stellen tijdens Ecobouwers Opendeur

Stel ook jij dit jaar je huis open tijdens Ecobouwers Opendeur? Of twijfel je nog? Hier alvast vijf redenen om je over de streep te trekken.

1. Ieder huis heeft een verhaal

Wat je huis interessant maakt is jouw verhaal als bewoner en bouwheer. Bezoekers willen graag de ongezouten waarheid horen over jouw bouwavontuur. Hoe ging je te werk? Welke (financiële) keuzes heb je gemaakt? Over welke bouwpartners ben je tevreden? Over welke niet?

Je zult verbaasd zijn hoeveel voldoening het geeft om anderen op weg te helpen.

Of je nu bio-ecologisch of passief gebouwd hebt, sleutel op de deur of DIY: elk huis heeft zijn eigen verhaal, dat verdient gehoord te worden.

2. Je helpt mensen verder

Duurzaam bouwen lijkt soms heel ingewikkeld en technisch, maar jouw persoonlijke verhaal maakt het overzichtelijk en haalbaar. Je hebt geen idee hoeveel waardevolle ervaringen je hebt waar anderen naar op zoek zijn. Behoed anderen voor fouten en vertel welke kansen ze kunnen grijpen. Vaak hebben mensen dat kleine duwtje in de rug nodig dat jij hun kunt geven. Je zult verbaasd zijn hoeveel voldoening het geeft om anderen op weg te helpen.

3. Je steekt er zelf iets van op

De meeste bezoekers zitten zelf in een bouwproces. Ze hebben dan ook heel wat te vertellen. Soms krijg je van hen nuttige tips en leer je er zelf ook wat van. Niets zo verrijkend als samen ervaringen en gedachten te delen.  

4. Je helpt mee aan een schonere wereld

Het openstellen van je huis tijdens Ecobouwers Opendeur helpt mensen om aan de slag te gaan. En dat is nodig. Als we de klimaatopwarming beheersbaar willen houden, moeten in 2040 al onze woningen energieneutraal zijn. Al bijna twintig jaar geven de Ecobouwers het goede voorbeeld. Als opensteller bouw je mee aan wereld die draait op schone en hernieuwbare energie.

5. Het is gewoon leuk om te doen

Je ontmoet geïnteresseerde en enthousiaste mensen, die dankbaar zullen zijn voor je gastvrijheid. Bovendien: voor elke huiseigenaar die zijn huis openstelt, is er ook dit jaar een mooi bedankje. (We verklappen nog niet wat het is.)

Ecobouwers in feiten en cijfers:

  • Bezoekers aan Ecobouwers Opendeur zijn erg tevreden. 92,2% vindt Ecobouwers Opendeur geslaagd tot zeer geslaagd. Meer dan de helft van de bezoekers geeft de opendeur 5 op 5.
  • Een huisbezoek helpt 4 op de 5 bezoekers echt verder in hun verbouwproces of met hun bouwplannen. Enkele voorbeelden: 
    • 58,5% geeft aan dat ze dankzij een huisbezoek bij een Ecobouwer ook in hun eigen project extra gelet hebben op de luchtdichtheid. 
    • 49% ging beter isoleren dan aanvankelijk gepland. 
    • 41% liet zich overtuigen van de voordelen van een zonneboiler of PV-installatie. 
  • Waarom bezoeken mensen een Ecobouwerswoning? Meer dan 70% om te leren van bouw- en woonervaringen van anderen, en 63% om zaken in de praktijk te zien en om technische informatie te vergaren. 

Waarom nog twijfelen? Meld je aan!

Wil jij ook je ervaringen delen? In 2 stappen heb je je huis aangemeld.

ecobouwers opendeur duurzaam bouwen open huizen dagen
ecobouwers opendeur duurzaam bouwen open huizen dagen
ecobouwers opendeur duurzaam bouwen open huizen dagen
Altijd handig: een box met materialen die je gebruikt hebt in je woning. Het maakt alles een stuk concreter.
ecobouwers opendeur duurzaam bouwen open huizen dagen
Sommige bezoekers zoeken specifiek naar woningen in opbouw, zodat ze alle bouwdetails kunnen zien.