Van oud naaiatelier naar woning met vakantiegevoel | Ecobouwers.be

U bent hier

Van oud naaiatelier naar woning met vakantiegevoel

Hannah en Mathias weten dat duurzaam bouwen veel facetten omhelst. Zij kozen daarom voor het herwaarderen van een verwaarloosde nijverheidssite, tot frisse oase met drie wooneenheden. Een zeer geslaagde renovatie, getuigen ook de reacties: ”Verschillende vrienden benoemen de woning als vakantiegevoel. Ze hebben zich alvast kandidaat gesteld om te housesitten wanneer wij op reis zijn.” 

Alles binnen fietsafstand

Duurzaam bouwen is voor hen meer dan energetisch bouwen of het gebruik van ecologische materialen. Het is keuzes maken binnen een veelheid aan duurzame maatregelen. Gaande van mobiliteit, herwaarderen en optimaal benutten van het bestaand patrimonium, over een bewust water-en materiaalgebruik tot kangoeroe wonen. Mathias en Hannah hebben bij elk duurzaamheidsthema bewust stilgestaan. Een logische eerste stap binnen hun duurzaam bouwproject is dan ook een bewuste keuze van de site. 

Door een locatie dicht bij het station, het stadscentrum, school en sportclubs, kiezen we dagelijks voor de fiets.

"De locatie is voor ons een even belangrijk facet binnen duurzaam bouwen als zeer energetisch bouwen.” zo stellen Hannah en Mathias. Door de transformatie van een onbewoonbaar verklaard naaiatelier, waar weinigen potentieel in zagen, naar drie woningen, slaagt het koppel er in zowel de bouwoppervlakte als de verharde oppervlakte te verminderen. Tegelijk realiseren ze een kwalitatieve verdichting binnen een stedelijke context en doen ze dit zonder extra openbare ruimte in te nemen voor auto’s of fietsen. Die vinden allemaal een plekje op de site. 

Licht en warm

Ondanks strikte stedenbouwkundige voorschriften realiseerden Hannah en Mathias een energiezuinige renovatie. Een van de woningen voldoet zelfs aan de BEN-criteria; dat staat voor een Bijna-Energieneutrale-Woning. Bewuste keuzes tijdens het ontwerp, volgen de principes van trias energetica en beperken het energieverbruik voor verwarming en verlichting tot een minimum. 

Na veel rekenen vonden we uiteindelijk het optimale evenwicht tussen natuurlijke lichtinval en de daarmee gepaard gaande warmteverliezen.

Een samenspel tussen passiefschrijnwerk, het gebruik van materialen met thermische inertie, nachtventilatie en een aardwarmtewisselaar zorgt voor een ideaal zomercomfort. De keuze voor een kelder met koele berging, zorgt dat een kleine frigo voldoende is voor een gezin. Zonnepanelen dekken de resterende elektriciteitsvraag.

Unieke materialen behouden

De bestaande constructie van het pand werd optimaal behouden en in een jasje gegoten dat voldoet aan de hedendaagse comfort en energie eisen. Zo werd de bestaande spantconstructie en steedeck van de loods behouden, maar doorgesneden om een doorgaande isolatie- en luchdichtingslijn mogelijk te maken. Materialen uit afbraak werden waar mogelijk gerecupereerd. Het glas in lood van het buitenschrijnwerk werd verwerkt in het interieur, bakstenen werden gerecupereerd, oude verlichtingsarmaturen werden hergebruikt. Dit wordt ook verder doorgetrokken bij nieuwe materialen.

Voor de isolatie van het voorhuis gebruikten we papiervlokken, voor de opbouw van de wanden cradle to cradle gecertificeerde cellenbetonblokken.

Verschillende waterpunten zijn aangesloten op regenwater. Geen enkel thema binnen duurzaam bouwen laat men in dit project links liggen. Het sociale aspect wordt hier dan ook mooi meegenomen. Eén van de woningen is een kangeroewoning. Door een dynamische bouwmethodiek, is gemakkelijk een aanpassing naar een gezinswoning mogelijk. Twee van de drie woningen zijn gebouwd voor levenslang wonen, met onder andere voldoende ruimte voor een rolstoel.

Wintertuin

Het pand kenmerkt zich door veel gemene muren; dus geen lichtinval of uitzicht naar buiten. Een van de belangrijkste ontwerpopgaves was dan ook: hoe kan er voldoende licht binnenvallen en hoe bieden we mooie uitzichten? Een wintertuin bood de oplossing. Dit vulde het koppel aan met waar mogelijk grote glaspartijen gecombineerd met lichte kleuren voor plafond, vloer en wanden. Zo baadt de woning in een warm licht. Waardoor ze al sinds april tot ‘s avonds laat geen algemene verlichting nodig hebben.

Meer details kennen over deze verbouwing? Lees de technische fiche.

Deze renovatie werd op juni 2016 door de jury van Ecobouwers.be verkozen tot "Ecobouwers Renovatie van het Jaar - Eervolle vermelding". Proficiat aan Hannah en Mathias met hun mooi project!

 
energiezuinige renovatie
energiezuinige renovatie
Hergebruik van bestaande materialen in de woning
renovatie industrieel gebouw
Het gebruik van metaalelementen accentueert de vroegere geschiedenis van het gebouw
energiezuinige renovatie
Het oude naaiatelier zoals het vroeger was.