Ultiem engagement: wonen in een duiventil | Ecobouwers.be

U bent hier

Ultiem engagement: wonen in een duiventil

Sylvie en Filip verbouwden, grotendeels eigenhandig, een driegevelwoning uit de jaren ’50 tot een gezellige lage-energiewoning in Diest. Dat deden deze twee leken zonder architect en met een klein budget. Ze hadden er wel wat voor over. Tijdens de werken woonden ze drie jaar lang in een duiventil! Deze isoleerden ze beperkt en maakten ze bewoonbaar. Het koppel noemde het liefkozend “Ons oefenhuisje”. 

Eerste inspiratie? Ecobouwers opendeur

Naast engagement hadden ze heel veel goesting en tijd. Dankzij goede vorming en advies van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen hebben ze nu een gezinswoning om trots op te zijn. Ecobouwers Opendeur overtuigde het koppel om duurzaam te verbouwen. In het begin dachten ze enkel over het behalen van de lage-energienorm. Al snel kozen ze ook voor hergebruik van materialen en ecologische producten.

Warm en bereikbaar

De woning is niet alleen warm door de goede isolatie en de gezellige tegelkachel. Ook de leembepleistering, de tadelakt in de douche en de houten afwerking zorgen voor een warme uitstraling. De hoge rendementsketel gaat uit van april tot oktober. Dankzij de zonneboiler blijft er warm water uit de kraan stromen.

Die eerste warme douche louter door de zon was verrukkelijk.

Bereikbaarheid met te voet of met de fiets was zeer belangrijk bij de zoektocht naar een woning. Tegelijkertijd koesteren Sylvie en Filip hun rust. Dat bemoeilijkte de zoektocht maar hun geduld werd beloond: ze vonden een woning uit de jaren ‘50 op 2,5 km van het station van Diest en onderweg kom je bakker, groentewinkel en supermarkt tegen. Ook Schaffen centrum ligt op wandelafstand. En Hezerheide bos ligt om de hoek. Leuk om lekker te gaan uitwaaien.

Vloerplanken omgedraaid en hergebruikt

Hun woning bulkt van de ecologische materialen: houtvezelisolatie en papiervlokken fermacell, ecoboard voor valse muren, FSC-parket,... Ze hergebruikten ook zo veel mogelijk materialen: de oude houten vloerplanken werden uitgebroken, omgedraaid, opgeschuurd en opnieuw gebruikt op zolderkamer; oude deuren opgefrist; de oude deuromkastingen werd een nieuw meubel voor de badkamer; uit houtafval herrezen nieuwe vensterbanken; antieke betontegels werden gepoetst en hergebruikt; wandtegeltjes in de oorspronkelijke keuken zijn gebruikt in de berging.

Verbouwen zonder architect

Verbouwen zonder architect leverde enkele fikse uitdagingen op. Structurele werken waren dus uitgesloten, maar hoe zorg je dan voor extra licht? De glazen buitendeuren zorgen voor een oplossing en het verwijderen van binnendeuren en valse tussenmuren, zorgt voor goede lichtdoorstroming en een extra ruimtegevoel. Hoewel de meerwaarde van een mechanisch ventilatiesysteem buiten kijf staat, was het in deze woning niet gemakkelijk te realiseren. Ter compensatie kwam er vochtregulerende leem op alle muren, staat het huis vol planten die vocht absorberen, kozen ze voor een dure badkamerventillator en haalden een vochtmeter in huis om het binnenklimaat goed te kunnen opvolgen.

Klein budget? Handen uit de mouwen

Het budget bleef onder controle door heel veel zelf te doen: alle afbraak- en isolatiewerken (behalve het inspuiten van papiervlokken), lemen, vloerisolatie, elektriciteit, water, sanitair, douchemuur in tadelakt, houten gedeelte van de gevel, en luchtdichting. Minder urgente dingen werden uitgesteld: oprit, keuken, tuin, zonnepanelen.

“Te veel mensen willen alles tegelijk en stellen uiterlijk vertoon bovenop en daardoor besparen ze op hun gebouwschil, maar daar kan je nooit meer aan!”

Meer details kennen over deze verbouwing? Lees de technische fiche.

 

 

energiezuinige renovatie
energiezuinige renovatie
De woning voor de grote werken.
energiezuinige renovatie
En nadien.